Hlavní navigace

Regionálnítelevize CZ oficiálně žádá o uznání statusu povinně šířeného programu

31. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pokud by provozovatel se svojí žádostí uspěl, museli by ho poskytovatelé kabelové televize a IPTV v místech, kde jeho program vysílá v DVB-T, povinně zařadit do svých nabídek

Status povinně šířeného programu chce získat Regionálnítelevize CZ. Její provozovatel kvůli tomu již podal oficiální žádost k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Pokud by stanice byla prohlášena za povinně šířenou ve veřejném zájmu, museli by ji do svých nejnižších programových nabídek zařadit všichni poskytovatelé kabelové televize a IPTV v místech, kde lze tento program naladit pozemní cestou. Přes DVB-T vysílá Regionálnítelevize CZ například v Praze, Plzni, Českých Budějovicích či Liberci.

K TÉMATU: Regionalnitelevize.cz žádá RRTV o přezkoumání povinnosti „must carry“

RRTV už o žádosti provozovatele informovala Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který je regulátorem v oblasti provozování sítí elektronických komunikací a podléhají mu tedy všichni operátoři sítí pro šíření televizního signálu. „Rada ve věci žádosti provozovatele Regionální televize CZ s.r.o., o stanovení programu regionalnitelevize.cz jako programu, který má být povinně šířen ve veřejném zájmu prostřednictvím sítí elektronických komunikací pro rozhlasové a televizní vysílání, zašle podanou žádost provozovatelům příslušných veřejných komunikačních sítí šířících rozhlasové a televizní vysílání k vyjádření,” uvedli radní v tiskové zprávě z aktuálního zasedání.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Regionální televize chtějí veřejnoprávní síť. Po ČT požadují část poplatku

Kopii žádosti od RRTV obdrží i příslušné asociace osob se zdravotním postižením, aby se k ní mohly rovněž vyjádřit. Povinně zařazované programy, tzv. must carry, musí operátoři kabelové a IP televize zpřístupnit všem svým zákazníkům bez rozdílu, kterou programovou nabídku mají předplacenu. Povinnost se ale nevztahuje na poskytovatele placené satelitní televize. To však Regionálnítelevizi CZ nemusí vadit, protože od počátku vysílá přes satelit, kde ji lze naladit volně na pozici 23,5 stupně východně, již využívají i služby Skylink a CS Link.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).