Hlavní navigace

Rekordně vysoké tržby za prodej DAB přijímačů v roce 2014 v Norsku

13. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Loňského roku se v Norsku prodalo podle Elektronikkbransjen, který zde vydává statistiky oficiálních prodejů, 667 tisíc kusů DAB přijímačů.

Tento počet prodaných digitálních přijímačů v roce 2014 je nový rekord v počtu DAB rádií prodaných během jednoho roku. Předchozí rekord byl v roce 2013 s 511.000 kusy.

Kromě toho, se prodalo nejméně 50.000 DAB adaptérů pro automobily a neznámý počet rozhlasových přijímačů, které nejsou registrovány ve sdružení průmyslových statistik.


Autor: Čestmír Polák pro DigiZone.cz

Celkové prodeje jsou tedy rekordní. V loňském roce byla téměř všechna prodávaná mono DAB rádia cestovní velikosti, nebo kombinací s VKV. To jsou typická kuchyňské rádia a chatové rádia – malé elegantní zařízení využívající se doma i na cestách. Je přirozené, že na prvním místě se nahrazují tyto malá rádia, říká Mari Hagerup, vedoucí komunikace digitálního rozhlasového vysílání Norska.


Autor: Čestmír Polák pro DigiZone.cz

DAB je jedním z nejrychleji rostoucí kategorie ve spotřební elektronice. Vysoké prodeje těchto přijímačů říkají, že lidé chtějí přidanou hodnotu, kterou digitální rozhlas představuje. Nicméně nejnovější údaje také ukazují, že se stále prodává i vysoký počet přijímačů s příjmem FM. To platí především pro kategorii hudební systémy. Digitální stereo je často používáno společně s vybavením PC, mobilního telefonu nebo tabletu pro hry, filmy, hudbu i rádio. Mnohé hudební systémy lze také připojit přímo k internetu a hrát on-line rádia – aniž by to bylo zaznamenáno v údajích o prodeji. Taková zařízení jsou digitální a měly by se počítat stejným způsobem jako rádia s DAB, konstatuje Hagerup.

Digitální rozhlas Norsko školí zaměstnance, jak přistupovat k zákazníkům. Je důležité, aby obchodníci předváděli spotřebitelům poslech digitálních rádií a je pevně přesvědčen, že funkce FM bude mít již omezenou životnost. Celostátní kanály a hlavní místní rádia ve velkých městech budou během několika let vysílat pouze digitálně – termín pro vypínání FM bude znám později v tomto roce, uvádí vedoucí komunikace digitálního rozhlasového vysílání Norska.

Elektronikkbransjen, napočítal také 112 tisíc prodaných DAB rádií pro automobily v roce 2014, včetně těch, které jsou již součástí nových vozů. Podle prodejců bylo loni prodáno v Norsku 144.000 nových aut.

Auto DAB přijímač Pioneer AVIC-F60DAB s navigací
Autor: firemní foto

Auto DAB přijímač Pioneer AVIC-F60DAB s navigací

Mnoho výrobců automobilů odvádí skvělou práci tím, že již montují DAB přijímače do nových aut (naše Škodovka také do dražších modelů tyto přijímače dodává, pozn. red.). Ale v motoristickém segmentu je podíl FM rádií stále příliš vysoký. Tady odpovědnost leží na prodejcích automobilů v zemi a dovozců automobilů, nákup jednoho nového vozu v roce 2015 by měl mít již digitální rádio, říká Hagerup.

Údaje Electronics Industry nezahrnují prodej adaptérů, které se používají k upgradu FM rádia na DAB. Informace z jiných trhů říkají, že v loňském roce byla prodáno nejméně 50.000 takových adaptérů. 

Je potěšující vidět, že modernizace vozového parku nyní také probíhá ve starších vozidlech, pokud jde o dodatečnou montáž DAB adaptérů, myslí si Mari Hagerup.

ebf - partner 1

Zdroj: mynewsdesk.com, (Digital Radio Norge)

http://worlddab.us3.list-manage1.com/track/click?u=0b6e5d905a4bc37455a­e88b71&id=55e93022ea&e=8bef73d379

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).