Hlavní navigace

Revoluce v mobilních počítačích

28. 1. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Příznivcům Linuxu jistě nikoli neznámá firma Transmeta nedávno odhalila, čím se zabývala oněch celých pět zahádných let. A podle očekávání je to převratná novinka, která nejspíš zcela změní přístup k přenosným počítačovým technologiím.

Firma Transmeta na sebe mimo jiné upozornila tím, že pro ni pracuje kromě jiných hvězd technologického nebe také (již téměř legendární) tvůrce Linuxu, Linus Torvalds. Očekávalo se tedy, že půjde o něco převratného a zdá se, že je tomu skutečně tak. Transmeta přehodnotila koncepci procesorů tak, aby lépe vyhovovaly potřebám mobilních počítačů. Konkrétním výsledkem je procesor Crusoe, který je plně kompatibilní s řadou x86, nabízí vysoký výkon a přitom spotřebuje jen velmi málo energie.

Crusoe těchto parametrů dosahuje díky revoluční technologii. Normální procesor v desktopovém počítači zpracovává instrukce hardwarově, což (zvláště u instrukční sady x86) s sebou přináší potřebu mnoha tranzistorů, a ty jsou zase pěkně žravé. Ve výsledku má procesor velkou spotřebu proudu a při provozu se neúměrně zahřívá, takže se musí neustále chladit. Naproti tomu procesor Crusoe je po stránce hardwaru velice jednoduché zařízení VLIW (Very Long Instruction Word), jehož značně omezená instrukční sada se instrukcím x86 vůbec nepodobá. To, že se s ní navenek jeví kompatibilní, zařizuje softwarová vrstva, která překládá („morfuje“) instrukce x86 do nativního kódu procesoru. Vzhledem k tomu, že výsledky si navíc ukládá v cache, dosahuje Crusoe při dalším spuštění programu vyššího výkonu.

Současná implementace pracuje se čtvrtinovým počtem tranzistorů ve srovnání s čistě hardwarovým řešením se stejným výkonem. Kromě toho Transmeta vyvinula a patentovala technologii LongRun, která umožňuje, aby procesor běžel při takovém napětí a taktovací frekvenci, tj. s takovým výkonem, který právě běžící aplikace vyžaduje. To dále umožňuje snížit jeho spotřebu.

A jak to souvisí s Internetem? V současnosti je k plnému využití Internetu potřeba počítač. Mobilní telefony se sice snaží přijít s jakýmsi řešením, ale jejich používání pro tento účel je zpravidla nepohodlné a např. pro multimediální aplikace nedokáží nabídnout dostatečný výkon. Naproti tomu subnotebook s procesorem Crusoe nabízí veškerý komfort počítačů, přitom může údajně běžet až osm hodin v kuse, je tichý (Crusoe nepotřebuje větrák) a lehký, takže jej s sebou můžete nosit všude. Mobilní komunikační prostředky, díky kterým budete připojeni do Internetu, jsou již dnes na dostatečně vysoké úrovni. Surfování při cestě z práce nic nestojí v cestě.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že v blízké budoucnosti se bude dál stírat rozdíl mezi člověkem a jeho Internetovou identitou, tím spíš, že stále více lidí bude 24 hodin denně online. Možná by se to dalo vyjádřit také tak, že člověk se pro svět stane svojí IP adresou… Vás to neděsí?

BRAND24

Petr Tesařík


Starší, související články a odkazy:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je spoluzakladatelem firmy Internet Info. V minulosti se zabýval testy poskytovatelů, v současné době studuje překladatelství a tlumočnictví na FFUK.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).