Hlavní navigace

RIP Jiří X. Doležal aneb falešná Stránka oznamuje úmrtí JXD

26. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud uvěříte hloupostem na Facebooku, tak byste mohli uvěřit Stránce RIP Jiří X. Doležal. Ale i pokud neuvěříte, je to zajímavá sonda do kvalit určité části facebookové české populace.

Kubo, co vám vlastně ten člověk udělal? Vždyť je to ubožák, který má problém přežít jeden den bez kupy drog“ či „Škoda že to není pravda“. Nebo „konečně se ufetoval???to to trvalo“. Ale také „trapárna“ či „kokoti“. A oproti tomu samozřejmě přímo komentář od JXD, který můžete najít v článku Jiří X. Doležal žije aneb omluva českým tro(t)llům.

RIP Jiří X. Doležal je samozřejmě Stránkou podle osvědčeného schématu. Vytvářeny jsou už řadu měsíců a jejich počty jdou do desítek. Některé z nich se chytí, většina z nich nezaujme více než desítky či stovky „fanoušků“. A jak JXD ve svém článku píše: „před týdnem vyšel v Reflexu článek o českých trollech, kteří mimo jiné vytvořili stránky R.I.P. Miroslav Donutil, R.I.P. Karel Schwarzenberg, a kteří šikanují malého trollíka a vozíčkáře Aleše Sofína. Vzápětí se mi ozvali mailem dva trollové a nabídli spolupráci.

Jeden z jejich nedávných výtvorů byl ještě včera k nalezení v podobě Stránky s názvem Bára si smrt zasloužila – STOP heroinu. Po velkém množství nahlášení ji Facebook nejspíš smazal, protože dostupná už není. Ale mezitím stěžující si dostali od Facebooku poněkud podivné vyjádření:

BRAND24

Thanks for your recent report of a potential violation on Facebook. After reviewing your report, we were not able to confirm that the specific page you reported violates Facebook's Statement of Rights and Responsibilities.

Což je také svým způsobem charakteristické pro Facebook. „Podpora“ uživatelů je outsourcována do indického centra, česky Facebook neumí, evropské zastoupení zajímají hlavně peníze, ale uživatelů se netýká. A hlavně ho najdete jenom v Irsku, o jednotlivé země se Facebook nezajímá. A samozřejmě je pak jasné, že nešťastný Ind, řešící za den stovky „stížností“, vůbec neví o co jde.

Co je ještě dobré vědět? Třeba to, že aktivity tvůrců těchto stránek sahají už víc jak rok zpět. Jeden z raných příkladů byla stránka „Nesnáším vozíčkáře“ (viz Nesnáším vozíčkáře aneb Trolling v přímém přenosu) založená na mnohokrát recyklované větě „Vozíčkáři jsou příživníci, je to verbeš, které jen vydírá společnost, simuluje a zaslouží vyhubit.“ (první slovo můžete nahradit čímkoliv a časem se naučili psát i slovo verbež). Určitou dobu tahle skupina měla i vlastní Stránku s názvem Sdružení bezcitných cynických a zlých individuí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).