Hlavní navigace

Rozhlasové vysílání v Německu oslavilo devadesát let, stejně jako v České republice

30. 10. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ DOKUMENT Příchod internetu rozhlasové vysílání neohrozil, naopak. Oba světy se propojily a fungují vedle sebe. Rozhlas nadále hraje v našem každodenním životě důležitou roli.

Rozhlasové vysílání neslaví devadesáté narozeniny letos pouze v České republice, respektive tehdejším Československu. Stejné jubileum si včera připomněli také v sousedním Německu. Pravidelné rozhlasové vysílání se na západ od nás ozvalo z éteru poprvé 29. října 1923. Šlo o tehdejší Funk-Stunde AG Berlin. Jak upozornil server Digitalfernesehen.de, podobně jako v tehdejším Československu i v Německu se na začátku potýkalo rozhlasové vysílání s nezájmem publika, jelikož přijímače byly drahé a to stejné platilo i pro koncesionářské poplatky. Technologii paradoxně pomohlo období nacismu, protože se stala hlavním nástrojem propagandy.

ČTĚTE TAKÉ: Nová publikace připomíná 99 významných rozhlasových dokumentaristů

BRAND24

Patent si dlouhou dobu držela společnost Telefunken, která působí na trhu doposud, ale v roce 1932 její prvenství skončilo. Cena přijímačů klesla a rozhlas se rozšířil i mezi běžné obyvatelstvo. Navíc, jak již bylo řečeno, tato technologie se stala nástrojem propagandy v rukou nacistů, kteří si byli dobře vědomi síly tohoto nového komunikačního prostředku. Rozhlas se ale pochopitelně poslouchal i potají, byť pod hrozbou vysokých trestů včetně smrti. V té době už vysílala britská BBC i další stanice. S příchodem internetu se někteří odborníci domnívali, že bude znamenat konec rádia, ale to se nepotvrdilo. Oba světy se propojily a fungují nadále vedle sebe.

FST_1924–1933 by Lukáš Lucky Polák

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).