Hlavní navigace

RRTV pokutovala Primu i Novu, obě v řádu statisíců

5. 5. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: TV Prima
Prima dostala pokutu dvě stě tisíc korun za mrtvolu v seriálu Grimm, Nova by měla zaplatit sto tisíc korun za reklamu na web PokerStars.net.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém devátém letošním zasedání projednala 58 bodů programu. Vyhodnotila devatenáct stížností diváků a posluchačů, vydala jedenáct upozornění na porušení zákona a rozhodla o zahájení třech správních řízeních.

Rada udělila také dvě pokuty, tu první ve výši dvě stě tisíc korun si vykoledoval provozovatel FTV Prima za porušení zákonného ustanovení o povinnosti nezařazovat v době od šesti ráno do deseti večer pořady a upoutávky, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých.

Prima se porušení zákonné povinnosti měla dopustit odvysíláním epizody seriálu Grimm dně 11. března 2014 od 7:45 hodin na programu Prima Cool. Na obrazovce se objevily záběry na brutálně zavražděného člověka a znetvořené lidské pozůstatky. Rovněž detaily zohaveného těla na pitevně jsou ztvárněny naturalisticky s vysokou mírou drastičnosti a děsivosti. Dětský divák, který není schopen odlišovat fikci od reality a distancovat se od děje, může být zhlédnutým obsahem šokován. Následkem pro dětského diváka může být vyvolání psychického otřesu a traumatizace, či snížení citlivosti vůči násilí nebo povzbuzení vlastní agrese, píše se v usnesení Rady.

Společnosti CET 21 vyvázla s pokutou ve výši sto tisíc korun za odvysílání obchodního sdělení PokerStars.net na televizi Nova, čímž porušila zákaz reklamy na loterie a jiné podobné hry, které nebyly povoleny nebo oznámeny Ministerstvu financí.

Tipy C

Rada také udělila společnosti Ultravox licenci k provozování rozhlasového vysílání programu Rádio Color z vysílače Český Krumlov na frekvenci 92,5 MHz o výkonu padesát wattů. Společnost MTV Networks obdržela licenci k provozování televizního vysílání programu Paramount Channel šířeného prostřednictvím družice.

Na devátém zasedání proběhlo také veřejné slyšení v licenčním řízení o udělení licence k provozování rozhlasového vysílání prostřednictvím vysílače Ústí nad Labem – Stříbrníky na frekvenci 99,3 MHz o výkonu sto wattů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).