Hlavní navigace

Rusko chce přejít na digitální vysílání už v roce 2009

24. 11. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
24. 11. 2005

Plný přechod z analogového na digitální vysílání by v Rusku mohl proběhnout už za čtyři roky, dřívější vládní koncepce z 90. let přitom počítala s digitalizací vysílání až v roce 2015. Informace pochází od ředitele Ruské televizní a rozhlasové sítě (RTRS) Gennadije Sklara a s odkazem na ČTK ji uvedl server Česká média.

Kdyby se Rusku přechod na digitální vysílání do termínu 2009 povedl, získalo by pravděpodobně primát za nejrychlejší změnu. Dnes v zemi fungují pouze dvě experimentální sítě, jednu provozuje v Petrohradu firma TeleMedium, druhou pak v Moskvě společnost Digitální televizní a rádiové vysílání. RTRS zatím experimentovat ani nezačala, práce ji přitom podle Sklara čeká moc: Abychom modernizovali síť RTRS, do které spadá 85 procent všech televizních vysílatelů země, budeme muset vyměnit asi 15 tisíc vysílačů a antén, obnovit asi osm tisíc televizních věží.

ebf - partner 1

Nejdříve chtějí v Rusku prostudovat program evropského přechodu na vysílání ve formátu DVB-T, a to do konce letošního roku. Na rychlejším zavádění digitálních televizí chce RTRS spolupracovat se zahraničními firmami. Skljar uvedl, že už se domluvil s konsorciem francouzských bank na úvěru ve výši jeden a půl miliardy eur se splátkovým kalendářem na 15 let a pod státní garancí, a dodal, že pokud RTRS státní podporu nedostane, bude usilovat o přidělení nutných finančních prostředků ze státního rozpočtu.

V příštím roce plánuje RTRS spustit pokusné digitální pozemní vysílání v Samaře, Chabarovsku, Ingušsku, Chantymansijském autonomním okruhu a v okolí černomořského letoviska Soči. Aby mohlo digitální vysílání fungovat i na straně příjemců, budou – vzhledem k počtu televizorů – potřebovat v Rusku minimálně 80 milionů set-top-boxů. Přístroje by se v rámci zpopularizování digitalizace mohly vydávat za minimální cenu nebo úplně zdarma, prohlásil ruský ministr pro informační technologie a spoje Leonid Rejmana. To je vzhledem ke kupní síle ruské populace jistě kavalírské řešení, snad na něj tedy ministr nezapomene, až digitální vysílání v Rusku skutečně začne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).