Hlavní navigace

Rusko zakazuje ProtonMail a chrání „tradiční hodnoty“, IBM mění šéfa, vyšel nový Total Commander

7. 2. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Switch překonal Xbox One, x86 procesor z Číny jde na trh. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Rusko začalo blokoval ProtonMail a ProtonVPN. Tamní telekomunikační entita Roskomnadzor byla zaúkolována generálním prokurátorem, přičemž jako argument se uvádí e-maily o bombových útocích, které se z ProtonMailu šířily. Proton Technologies více rozebírají na blogu.

Rusko se chystá ještě na jeden zákrok. Chytré telefony, tablety a počítače prodávané na tamním trhu by podle nových návrhů měly mít předinstalovány aplikace „podporující tradiční ruské hodnoty“píše Reuters. Už koncem loňského roku bylo prosazeno, že na těchto zařízení musí být nainstalovány ruské alternativy k západním aplikacím. Když výrobci postupy nedodrží, nedostanou povolení k prodeji. Některé informace naznačují, že by to mohlo být problematické pro Apple, který by se z Ruska dokonce mohl stáhnout.

Vyšel Total Commander 9.50. Stahovat lze 32– a 64bitové verze a tradičně také jako shareware. Řada novinek je rozepsána zde. Patří mezi ně podpora tmavého vzhledu nebo kopírování z FTP na FTP pomocí F5.

Google jako open source vydal OpenSK, tedy firmware, díky kterému je možné si vytvářet vlastní hardwarové bezpečnostní klíče. Je postavený na Rustu a k dispozici je na GitHubu. Google rovněž zveřejnil návrhy, díky kterým si pro hardwarové klíčenky lze 3D vytisknout obaly.

IBM mění nejvyšší vedení. Současná výkonná ředitelka Virginia Rometty letos v dubnu skončí a zůstane výkonnou předsedkyní představenstva. Ve funkci CEO ji nahradí Arvind Krishna, který nyní vede cloudovou divizi a byl hlavním architektem odkupu Red Hatu za 34 miliard dolarů. Dlouholetý šéf Red Hatu Jim Whitehurst se stává prezidentem IBM, ačkoliv se čekalo, že CEO bude právě on. Krishna je tak další Ind šéfující významné americké IT společnosti (Microsoft, Google, Adobe a další). Podobně jako v případě Nadelly v Microsoftu i on byl povýšen z funkce šéfa cloudu. Právě v cloudu a Red Hatu Big Blue vidí svoji budoucnost, i zde je tedy s Microsoftem paralela.

Koch Industries kupují softwarového molocha Infor. Obchod měl vyjít na zhruba 13 miliard dolarů. Koch už v Inforu vlastnil minoritní podíl v hodnotě 1,5 miliardy dolarů, nyní získal zbytek od Golden Gate Capital. Není jasné, zda se nadále počítá se vstupem Inforu na burzu. Ten měl být jedním z největších z pohledu technologických firem.

První operátoři už vyčíslují, na kolik je vyjde demontáž technologií Huawei z jádra sítě. British Telecom (BT) uvádí 500 milionů liber během pěti let, Vodafone pak mluví o 200 milionech eur. Velká Británie sice nasazení Huawei v 5G povolila, vydala ovšem seznam míst, ze kterých má být firma vyloučena.

Nintendo už prodalo 52,48 milionu kusů konzole Switch. To už je pouze o 20 milionů méně než u úspěšného 3DS a výrazně více než u Wii U. Dle odhadů je možné, že Switch v prodejích překonal Xbox One od Microsoftu, který ovšem už nějakou dobu oficiální čísla nezveřejňuje. Růst prodejů Switche lze očekávat i v budoucnu. Nintendo například přišlo s odlehčeným modelem, který nelze rozpojit a slouží jako handheld.

Naopak streamovací služba Apple TV+ prozatím zřejmě není žádný megahit. Analytici spočítali, že si o roční předplatné zdarma zažádalo pouze 10 procent zákazníků, kteří na něj měli nárok. Jde o ty, kteří si koupili nový hardware od Applu. Celkem to dělá asi 10 milionů lidí. Apple uvádí, že TV+ je teprve na začátku. Podobně jako s Apple Music má čas základnu předplatitelů vybudovat.

Raspberry Pi 4 dostane podporu grafického rozhraní Vulkan. Začaly práce na open source ovladači. Jde teprve o start, takže první testovací verzi lze očekávat až tak za půl roku. Z Raspberry by se každopádně mohl stát ještě více univerzální stroj. Už dříve se rozjelo OpenGL ES 3.1.

Intel zabíjí další ze svých byznysů, se kterými se snaží vykročit mimo x86 a do kterých často vstupuje skrze nákladné akvizice. Tentokrát jde o AI akcelerátory Nervana, píše WikiChip. Zbude pouze podpora pro malý model NNP-I. Intel rozhodnutí obhajuje tím, že se bude soustředit na architekturu od Habana Labs. To je další z akvizic, tato konkrétně vyšla na dvě miliardy dolarů. O AI hardware Habany projevil zájem Facebook, a je tedy možné, že jde o součást rozhodnutí. Intel nadále vyvíjí také Movidius VPU, ta zůstává v roadmapě.

Podíl AMD na trhu s x86 procesory opět narostl. Firma informuje, že se v posledním kvartálu v případě desktopových procesorů dostala na 18,3 procenta (rok předtím to bylo 15,8) a u notebooků na 16,2 procenta (12,2 před rokem). V serverech má AMD pouze 4,5 procenta, stále jde ale o meziroční růst o více než procento. Podíly více rozebírá Tom's Hardware.

Trhu s x86 jasně dominuje Intel následovaný právě AMD, do branže se ovšem nyní chystá třetí hráč. Čínská firma Zhaoxin konečně na komerční trh začala dodávat první x86 procesory KaiXianJde o model KX-6780A, který je zatím dostupný integrovaný na základní desce. Má osm jader a osm vláken (až 2,7 GHz), PCI Express 3.0, DDR4 a iGPU s podporou DirectX 11.1. Procesor je k dostání pouze na čínském trhu. Zhaoxin je třetím hráčem na světě, který díky spojení s VIA Technologies vlastní licenci na x86.

Microsoft dělá další reorganizaciPodle ZDNetu spojuje hardwarové a Windows client týmy do jednoho, povede je Panos Panay. Zřejmě půjde o utužování důrazu na další rozvoj (nejenom) hybridních počítačů Surface a jejich úzkém propojení s operačním systémem a uživatelskými funkcemi.

Graphová databáze Neo4j vychází ve verzi 4.0. Přibyla například funkce Fabric pro distribuované dotazy skrze více databází a zavedena byla responzivní architektura Reactive Architecture.

SAP potvrdil, že s podporou S/4HANA počítá minimálně do roku 2040. Chce tak ujisti zákazníky, že má smysl na tuto novou generaci ERP hnanou in-memory databází HANA poměrně náročně migrovat.

UX DAy - tip 2

Oracle Cloud přidal pět nových regionů. Jde o Saúdskou Arábii, Austrálii, Japonsko, Kanadu a Nizozemsko. Za posledního půl roku přibylo deset lokalit, celkově jich má Oracle 21. Nejblíže Česku je Frankfurt.

Hewlett Packard Enterprise kupuje firmu Scytale. Ta se soustředí na zero trust networking, který se aktuálně hodně řeší v bezpečnosti kolem internetu věcí. HPE to přidá do své bezpečnostní a síťové nabídky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).