Hlavní navigace

Ruský Facebook VKontakte je pod palbou velkých hudebních labelů

7. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Už jim došla trpělivost. Server VKontakte je totiž sociální síť kombinovaná s možností nahrávat a sdílet hudbu, kterou v Rusku využívá 239 milionů lidí.

Sony, Universal a Warner Music si na server vyšláplo prostřednictvím Mezinárodní unie hudebního průmyslu (IFPI). Podle informací BBC velké labely obvinily druhou největší sociální síť v Evropě z vytvoření obrovské hudební knihovny bez toho, že by byla ošetřena autorská práva. Hudba je samozřejmě nabízena v rámci sítě VKontakte.

IFPI a vydavatelství teď hledají v Rusku soud, který by sociální síť přinutil chráněné písničky stáhnout. Zatím ale celkem marně, přestože argumentují ochranou volného trhu. Popularita VKontakte a jeho hudební služby totiž podle nich brání tomu, aby vznikla běžná a legální hudební distribuce. „Pokud by to vyšlo, tak by to pomohlo celému hudebnímu trhu v Rusku,“ tvrdí Lenid Agronov, šéf ruské Národní federace hudebního průmyslu.

Není to poprvé, kdy se západní filmová studia nebo hudební vydavatelství obrací na Rusko s podobnou prosbou. Navíc zrovna VKontakte je na jejich radaru už několik let. A firma se snažila spolupracovat, když v roce 2011 předávala IP adresy uživatelů, kteří nahrávali hudbu do systému.

Před dvěma lety byl server uznán vinným z nelicencované distribuce hudby patřící ruské nahrávací společnosti  Gala Music Group. Ta už mimochodem skončila v náručí velké rodiny Warner Music Group. 

BRAND24

I díky průlomovému rozhodnutí soudu se Rusko připojilo k Světové obchodní organizaci (WTO), která zemi kritizovala za to, že nedostatečně chrání autorské právo. 

Podle BBC může být aktuální útok na VKontakte schválně načasovaný na okamžik, kdy je síť pod palbou ze všech stran. Zakladatel firmy Pavel Durov totiž minulý týden ohlásil jako apríl svou rezignaci. Možná to byl opravdu jen vtip, BBC to ale spojuje i s tím, že poslední změny v akcionářské struktuře nasměrovaly sociální sít pod kontrolu Kremlu. A ten tlačí třeba na to, aby zmizely posty podporující Ukrajinu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).