Hlavní navigace

Právě uvedený Samsung Galaxy S4 je pro Apple důvodem k neklidu

15. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pětipalcový displej s rozlišením Full HD a 441 ppi, který pozná, že u něj jen podržíte prst, anebo že jste přestali sledovat přehrávané video.

Samsung včera večer v New Yorku představil svůj nový vlajkový smartphone, Samsung Galaxy S4, a potvrdil, že je nejvážnějším soupeřem pro Apple; ostatně výroky Phila Schillera, druhého muže Applu, pronesené na adresu Samsungu (a Googlu) jen den před uvedením S4, prozrazují, že v Applu z toho klidní nejsou.

(Phil Schiller kritizoval především fragmentaci Androidu a skutečnost, že k většině uživatelů se nejnovější verze systému nedostávají. Do S4 se opřel, že prý přijde se systémem skoro rok starým. Dále prohlásil, že když rozbalíte telefon s Androidem, musíte se přihlásit k devíti různým účtům, abyste získali zkušenost srovnatelnou s iOS.)

Jenže v současné honbě za velikostí displejů Apple prostě zaspal. Samsung S4 nabízí pětipalcový Super AMOLED v plném HD a jeho rozlišení je 441 pixelů na palec. Nadto rozpoznává, když jen podržíte prst nad displejem, a reaguje na to (například zobrazením náhledu). Nebo umí sám pozastavit přehrávání videa, když odkloníte hlavu!

Váží 130 g a je tenký méně než 8 mm. Další rozměry jsou 136,6 na 69,8 mm. Oproti S3 má podstatně posílenou baterii — na 2600 mAh. Má 2 GB RAM a vnitřní úložiště 16, 32 nebo 64 GB (k tomu možnost microSD); třináctimegovou kameru, a dvoumegovou zpětnou, které mohou snímat nebo zaznamenávat současně. Alespoň pro některé trhy má být vybaven osmijádrovým procesorem. Prodávat se začne se systémem Android 4.2.2 „Jelly Bean“, a to v dubnu, zatím bez bližšího upřesnění toho, kdy a kde.

BRAND24

K telefonu se bude dodávat řada příslušenství, například pás anebo náramek sledující hodnoty tělesné, anebo váha; také herní ovladač. S dalším příslušenstvím nejspíše přijdou třetí výrobci.

Když se zamyslíme nad tím, kde byl Samsung jen před několika lety a kde je dnes… Jen předchozího modelu S3 se loni prodalo 40 milionů kusů. Samsung má tak silné postavení na trhu, že může jednat s tvůrci důležitých aplikací o tom, aby ty byly vyvíjeny na míru jeho modelům, a to také zamýšlí.

Full HD v pěti palcích

Full HD v pěti palcích

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).