Hlavní navigace

Samsung přichází s další verzí zabezpečení televizorů s operačním systémem Tizen

6. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

O ochraně TV s linuxovými operačními systémy se už nějaký čas mluví, ale zatím ji řeší málokdo. Samsung ale nyní uvádí minimálně už druhou generaci.

Na veletrhu CES 2016 uvedený systém Gaia představuje třístupňové řešení zabezpečení pro všechny chytré televizory se Samsung Tizen. Cílem je ochrana televizoru po všech stránkách, tedy včetně zabezpečení služeb, softwaru i hardwaru.

Gaia chrání data v televizoru třemi způsoby. Nejprve využívá tzv. Secure Zone, virtuální bariéry, která připraví zajištěný prostor a zabezpečení nejdůležitějších operací. Speciální Keypad/Number Pad, virtuální klávesnice pro vkládání dat, pak zajišťuje vaše osobní data, jako například číslo platební karty a heslo domácího bankovnictví.

BRAND24

U televizoru Samsung UE55JU7502 z roku 2015/16, narazíte na takovéto menu zabezpečení. Jak bude vypadat to letošní, bude známo nejspíše už za pár dnů.
Autor: Bohumil Herwig

U televizoru Samsung UE55JU7502 z roku 2015/16, narazíte na takovéto menu zabezpečení. Jak bude vypadat to letošní, bude známo nejspíše už za pár dnů.

Druhým stupněm ochrany je šifrování důležitých dat přenášených mezi televizorem a serverem služeb IoT, tedy serverem spravujícím komunikaci s napojovanými zařízeními „internetu věcí“ (letos mají propojení zvládat všechny chytré televizory). Vestavěn je navíc tzv. anti-malware systém, který detekuje a blokuje jakýkoli spuštěný, avšak neautorizovaný program, který může být použit pro napadení systému nebo k provádění změn v jeho klíčových částech.

Třetím prvkem zabezpečení systému Gaia je posílení hardwaru. Operační systém Tizen je rozdělen na dvě části, jejichž data jsou zabezpečena odděleně, a pracuje se systémem tzv. veřejného klíče, který je součástí hardwarového čipu.


Autor: Samsung

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).