Hlavní navigace

Šance dětem přes Internet

22. 10. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vedle jiných předností má Internet svůj půvab i v tom, že umožňuje pomáhat skupinám lidí, kteří jsou nějakým způsobem omezeni nebo jsou slabší než ostatní. Projekt využití Internetu pro slepce firmy Brailcom je myslím obecně znám, z poněkud jiného soudku je nový projekt Nadace Terezy Maxové, Dejme šanci dětem.

Nadací a různých charitativních organizací se v posledních letech vynořila celá řada. Většina z nich se snaží pomáhat lidem a věcem, které pomoc potřebují a kladou si různé ušlechtilé cíle. Základem je přitom důvěryhodnost – pokud lidé mají na něco přispívat, musí věřit, že se jejich peníze skutečně použijí na správnou věc. Právě určitá neprůhlednost toku financí je také podle mého názoru příčinou toho, proč někteří lidé odmítají přispívat na cokoliv.

Projekt Dejme šanci dětem tento problém, pokud mohu posoudit, odstraňuje s využitím výhod, které skýtá prostředí Internetu. Jak název napovídá, je určen na pomoc dětem, konkrétně těm, které jsou nuceny žít v dětských domovech. Základním rozdílem je to, že dárce nepřispívá na jakési abstraktní aktivity nadace, ale přímo jednotlivým dětem. Na stránkách www.sance.cz je v jednotlivých okénkách umístěno celkem 25 dětí, které mají různé životní příběhy a různé zájmy a potřeby. Návštěvník si může vybrat konkrétní dítě a pokud ho jeho příběh zaujme, může přímo jemu přispět na konkrétní vybavení, které by dítě potřebovalo. Zdaleka přitom nemusí jít o celou částku, stačí přispět třeba i malým dílem a nechat prostor i dalším dárcům.

Děti jsou zařazeny do třech kategorií podle toho, zda jejich potřeby souvisejí s rozvojem vzdělání, zamýšlenou profesí nebo zájmovými aktivitami. Stránky jsou vytvořeny poměrně přehledně, navíc je možné si u každého dítěte prohlédnou dva obrázky, které namalovalo. Poté, co se si návštěvník nějaké konkrétní dítě vybere, zobrazí se mu údaje, potřebné k zaslání daru, tedy číslo účtu a variabilní symbol, aby se poznalo, kterému dítěti jsou peníze určeny. Zaplatit je možné složenkou nebo bankovním převodem, modernější způsoby placení přímo po Internetu k dispozici nejsou. Možná by právě toto mohl být zajímavý námět kupříkladu pro Expandia Banku, která by mohla umožnit placení od svých klientů bez obvyklých poplatků jako sponzorský dar Nadaci.

BRAND24

Projekt Dejte šanci dětem je potěšující hned ze dvou důvodů. Především je chvályhodná nová filosofie podobných aktivit, která umožňuje dárci přesně sledovat, na co a komu přispívá. Druhý důvod je obecnější – svědčí to o tom, že se Internet postupně dostává i do oblastí, kde byl dříve brán jako něco složitého, případně jako věc jen pro matematiky (a erotomany).

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).