Hlavní navigace

Šéf Novy: Operátoři musí postavit sítě, aby lidé neutíkali k satelitu

13. 10. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
13. 10. 2007

Operátoři zemských digitálních multiplexů by měli co nejdříve vystavět vysílací sítě, aby diváci zbytečně neodcházeli k jiným vysílacím platformám. Cena, kterou si budou účtovat za celoplošné šíření jednoho televizního programu ve standardním rozlišení, by se měla pohybovat na úrovni 60 nebo 70 procent ceny za šíření tohoto programu v analogu. V rozhovoru pro Lidové noviny to řekl generální ředitel televize Nova Petr Dvořák.

BRAND24

Obecně: nemělo by se nám stát, že bychom za šíření digitálního signálu jednoho pořadu v rámci jednoho multiplexu platili víc, než za celý analog. Není to ale o konkrétních číslech, ale o obecných principech. A ze zahraničních studií obecně vychází, že za šíření digitálu se platí 60 až 70 procent toho, co byste platil v analogu. A to je výchozí bod vyjednávání, s Radiokomunikacemi jsme ovšem zatím nenašli správný balanc, komentoval Dvořák probíhající jednání o zařazení Novy do multiplexu A z Bukové hory u Ústí nad Labem.

Dvořák odmítá myšlenku, že by si operátoři měli účtovat za šíření digitálního signálu vyšší poplatky, protože mají náklady s budováním digitálních sítí. Investujete proto, abyste si zajistil budoucí příjmy, to je standardní ekonomická poučka. Dnes mají tedy operátoři postavit pozemní sítě co možná nejrychleji, aby lidé neutíkali na satelit, a v takové kvalitě, aby se provozovatelům vysílání, jako jsme my, vyplatilo uzavřít s nimi dlouhodobé smlouvy, řekl šéf Novy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).