Hlavní navigace

Sencor STV 2112DVBT: nenáročný CRT digitální televizor

19. 11. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
V recenzích digitálních přijímačů na DigiZone.cz jsme se zatím věnovali spíše set-top-boxům, tedy přídavným zařízením k analogovým televizorům. Dnešní recenze zabrousí do oblasti integrovaných digitálních televizorů, tedy televizí, které už v sobě mají zabudovaný digitální tuner a žádný set-top-box nepotřebují. Nejde ale o širokoúhlý televizor s plochou obrazovkou, nýbrž "tuctovou" digitální televizi s CRT obrazovkou, Sencor STV2112DVBT s CI slotem a úhlopříčkou obrazovky 55 cm.

Digitální vakuová klasika

Firma Sencor pro český trh uvedla dva modely integrovaných digitálních televizorů v provedení CRT s úhlopříčkou ploché obrazovky 55 cm. Typ STV 2112DVBT je o několik centimetrů hlubší než jeho bratříček v SLIM provedení STV 21S13DVBT. V době, kdy je v prodejnách nepřeberné množství LCD televizorů, se na první pohled může zdát, že CRT obrazovka je již přežitek. Po týdenním testovaní přístroje však mohu prohlásit, že zobrazovaný obraz je u vakuové obrazovky mnohem příjemnější na oči než u LCD či plazmových televizorů. Na rozdíl od LCD nebo plazmy totiž nedostatky v kompresi (dané příliš velkým kompresním poměrem v Českých MUXech) příliš vidět nejsou.

Plastový obal televize je v černém nebo stříbročerném provedení. V přední části pod obrazovkou najdeme decentní rámeček podsvětlený modrou LEDkou a tlačítka (mechanické vypnutí/zapnutí televizoru, přepínání programů, nastavení hlasitosti a průsvitný plast nad fotodiodou pro dálkové ovládaní.

Sencor STV 2112DVBT - logo

Reproduktory jsou po obou stranách obrazovky

Sencor STV 2112DVBT - zepředu

Na pravém boku ve spodní části naleznete tři konektory typu CINCH jako vstup AV2. V horní části boků jsou praktická madla pro přenášení televizoru.

Sencor STV 2112DVBT - z boku

Na zadní straně najdete jeden SCART konektor v menu označený jako AV1, digitální koaxiální zvukový výstup na konektoru CINCH, anténní vstup a světe div se i slot CI pro dekodéry nebo konverzní moduly (například pro příjem v kompresní normě MPEG-4). A samozřejmě napevno připojený 130 cm dlouhý síťový napájecí kabel.

Sencor STV 2112DVBT - zadní konektory

Technické možnosti

Napájení 230V~. Paměť je pro 100 analogových a 899 digitálních programů. Zvukový výkon 2×7W. Příjem v pásmech VHF (k1–12, kabelové kanály S1-S41) a UHF (k21–69) je možný v televizních normách PAL-SECAM BG/DK/LL/I/NICAM. Digitální část tuneru (DVB-T) je určena jen pro kanály 5–12 a 21–69 v šířce pásma 7/8MHz (podle verze fw umožňuje naladit i v III pásmu MUXy se šířkou pásma 8MHz). Spotřeba v provozním režimu je 65W a ve stand-by jen 2W.

Instalace a ovládání

Po prvním zapnutí televize se na obrazovce objeví prvotní průvodce nastavení, který po zadání jazyka menu, lokality příjmu a nastavení napájení antény (+5Vdc/100mA) naladí digitální a analogové programy do jednotného seznamu stanic. Takže i ovládání je jednodušší než u LCD/Plazem, kde u většiny typů musíte manuálně přepínat mezi digitální a analogovou částí. V nastavení zvuku si mimo jiné můžete nastavit ekvalizér či prostorový zvuk. U obrazu je možno nastavit i podání barev

Sencor STV 2112DVBT – zvuk a obraz
Sencor STV 2112DVBT - zvuk
Sencor STV 2112DVBT - obraz

V základním menu, které je mimochodem dobře provedené a jednoduché, najdete položku DIGITÁLNÍ NASTAVENÍ > INSTALACE > ÚPRAVY a upravíte si poměr zobrazených stran. Doporučuji použít LETTERBOX. A zde narazíme na problém, pohyb v menu je opravdu dost pomalý, takže než se dostanete na požadované menu, tak to chvilku trvá. Další zvláštností je zapínání televize ze stand-by do provozního režimu. Po zapnutí pomocí dálkového ovladače se na malou chvilku objeví uprostřed obrazovky přesýpací hodiny jak je znáte z PC-Windows. Asi po 2s se televize zapne.

Druhou nepříjemností je přepínání mezi TV a RADIO, kdy je pro přepínání nutno jít do hlavního menu a následně do tabulky programů. Zde si červeným teletextovým tlačítkem přepnete režim TV/RADIO. V EPG je příjemné zobrazování časové lišty právě vysílaného pořadu v oranžové barvě.

Sencor STV 2112DVBT – EPG
Sencor STV 2112DVBT - EPG 1
Sencor STV 2112DVBT - EPG 2

Jak je vidět z následujících fotek, kvalitně provedené české menu je samozřejmostí

Sencor STV 2112DVBT – menu
Sencor STV 2112DVBT - základní menu
Sencor STV 2112DVBT - seznam stanic
Sencor STV 2112DVBT - podmenu
Sencor STV 2112DVBT - info firmware
Sencor STV 2112DVBT - informace o signálu
Sencor STV 2112DVBT - menu radio

Pochopitelně český teletext je k dispozici jak v plném zobrazení, tak i “průhledném”

Sencor STV 2112DVBT - teletext

Další příjemnou funkcí je možnost si naprogramovat vypnutí či zapnutí televizoru na předem nastaveném programu. Dálkový ovladač na dvě “mikrotužky” typu AAA dobře padne do ruky.

Sencor STV 2112DVBT - dálkový ovladač

Pohled dovnitř

Pro technicky založené čtenáře bych se zmínil o vnitřním uspořádaní televizoru. Po odejmutí zadního krytu uvidíte na první pohled klasické „analogové“ provedení CRT.

Sencor STV 2112DVBT - vnitřek celkový pohled

Ale pokud se podíváte pozorněji, tak nad hlavní deskou elektroniky je připojen „digitální“ počítačový díl.

Sencor STV 2112DVBT – vnitřek
Sencor STV 2112DVBT - vnitřek 1
Sencor STV 2112DVBT - vnitřek 2

A po detailnějším pohledu na počítačový díl je snadno rozeznatelný centrální procesor (CPU), paměť RAM (vlevo) a FLASH (vpravo) a též (vpravo nahoře) čip digitálního tuneru

Sencor STV 2112DVBT - digitální tuner

Dalo by se konstatovat, že digitální část byla do stávající analogové následně dodána. Tomu odpovídají i dva oddělené vstupní tunery. Na obrázku je vlevo vidět analogový a vpravo dole digitální.

Sencor STV 2112DVBT - tunery digitální a analogový

Při poslechu zvuku vás překvapí kvalitní přednes nejen řeči, ale i hudby. Je to díky větší rozměrnosti přístroje nežli u LCD/Plazma „placek“ a vhodnému umístění reproduktorů uvnitř přijímače.

Sencor STV 2112DVBT - vnitřek repro

Též na desce plošných spojů u konektorů CINCH je vidět, že deska je připravená pro vyšší modelové řady, protože hned vedle CINCH konektorů je připraveno místo pro konektory Y/C (S-VHS) a „stereojack“ pro sluchátka.

Sencor STV 2112DVBT – vnitřek audio
Sencor STV 2112DVBT - vnitřek VHS
Sencor STV 2112DVBT - vnitřek AV2

To samé platí pro druhý SCART konektor na hlavní desce,

Sencor STV 2112DVBT - vnitřek AV3 SCART

a telefonním modemu pro MHP aplikace DVB-T.

Sencor STV 2112DVBT - vnitřek MHP

Shrnutí


+ zcela plochá obrazovka (real flat)
+ kvalitní obraz i zvuk
+ české menu
+ snadná instalace a ovládání
+ dekodér českého teletextu
+ volný CI slot
+ příznivá cena
+ citlivost tuneru


- pomalý pohyb v menu
- nepohodlné přepnutí režimů TV/RADIO

Tipy C

Televizor byl zakoupen v prodejně www.dvbtshop.net za 5 228,– Kč včetně DPH a recyklačního poplatku.

Fotografie: autor

Kdybyste si kupovali digitální televizor, jakému typu obrazovky byste dali přednost?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).