Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Senzory Martina Malého: Co by nemělo chybět v kufříku bastlíře-začátečníka? od Milan König - A veselé na tom je, že je to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 10. 2017 10:46

    Milan König

    A veselé na tom je, že je to všem, včetně toho kluka, naprosto ukradené. Je jim úplně jedno, jestli se jim říká "kuchař", nebo "elektronik", nebo "bastlíř".

    Řeší to jenom pár fachidiotů, s nízkým sebevědomím.

    Pro které je důležité, aby se těm hračičkám neříkalo "elektronici". Protože elektronik, to jsem já. Já jsem se to učil a vím, jak to funguje. Jen tak si elektronikou hrát.. To je SVATOKRÁDEŽ. NACTIUTRHÁNÍ. to nemůžeme připustit. elektronika patří do ruky jenom nám. Znalým a zkušeným. Ostatní se musí roky učit, než jim Ponkrác, či jiný omezenec, dovolí na elektroniku sáhnout.

    Víte co prďolové. Jste vážně směšní. Klidně se tady plácejte po ramenou, jak tomu rozumíte. Jak jste dobří a odborně na výší. Klidně. Protože jste určitě dobří a odborně na výši.

    Ale ostatním jste naprosto ukradení. Budeme se bavit tím, že k sobě lepíme moduly. Vyrábíme zařízení, která třeba i víc nefungují, než fungují. Vychází nás to dráž, než když koupíme to stejné od renomované firmy a fungovalo by to líp. Hoří nám to, návrh vykazuje nejednu chybu.

    Ale je nám to jedno. Nás to totiž baví. Bavíme se tím. I když se najdou lidé s omezeným viděním světa, kteří nepřenesou přes srdce, že si někdo hraje s tím, co je živí. Cítí se ublíženě a kafrají. Neporadí, jenom kafrají.

    Stejně se budeme bavit.

    Úplně stejně, jako ostatní vyrábí doma pro zábavu mizerný nábytek. Nebo pěstují nějakou zeleninu. Vaří způsobem, z kterého by profesionální kuchař dostal infarkt. Je to zábava. Nic jiného než zábava. Cesta je cílem. Radost z toho, že jsem vyrobil něco, co bliká, houká, měří, zobrazuje je k nezaplacení. A to i bez toho, že všechno to jsem napsal ono zmíněné zařízení dělá blbě, nespolehlivě a vyšlo mě to nehorázně draho.

    Je mi to jedno. Je mi úplně jedno, co si myslí mistr Ponkrác. Je mi to jenom k smíchu.

  • 3. 10. 2017 18:30

    gilhad (neregistrovaný)

    Tak nejak jsem to myslel taky :)

    Dostalo se mi do ruky par sedmisegmentovek, stahnul jsem kod z netu, zapojil a mel "hodinky" pripojene k pociraci a rozhozene asi na A5 vrbci hnizdo, ale bezel na nich cas. Prekreslovani tak 10/sec, duchove, nektere cislice blbe, API na zabiti, procesor vytizen na max, nestihal ale chodilo to - nejak. Nasel jsem si zapojeni obvodu, co v nich byl, promyslel, jak to ma chodit, prepsal knihovnu, predelal API, ted se to pouziva snadno, refresh 100/s, zadni duchove, vsechny cifry stejne silne zarici bez ohledu na pozici a pocet segmentu, vytizeni procesoru 00 nic (jede na interruptu od citace), ukazuje cas, ma stopky, celkem asi 4 rezimy. Vrabci hnizdo na A6, obcas vypadne kvuli blbemu kontaktu v USB(napajeni). Dalsi iterace bude vlastni krabicka, vcetne tlacitek a mista pro baterky, uz docela uhledny DIY budicek s vyhodou dobre citelnych SVITICICH cislic (protoze nektere gamesy parim celoobrazovkove).

    V krame presne takovy nekoupim (nektere funkce proste nejsou), rovnou bych se do toho nepoustel (moc prace naraz, nez to bude chodit). Takhle jsem se pozvolnyma upravama dozvedel par veci o casovacich v Arduinu, o integracich na shift registry a jak je pouzivat spravne a mam vec, ktera mi bude dobre slouzit. Z tranzistoru/555 by to asi taky slo, bez nekterych pokrocilejsich funkci, ale za tu praci uz by to nestalo.

    Jasne ze je to zlo galaktickych rozmeru, protoze jsem zacal praxi a nedodelkem a nikoli teorii a protoze jsem se celou dobu bavil. Nemluve o tom, ze ted klidne budu pouzivat shiftregistry i na jine veci a klidne i bez Arduina, pokud bude nejaky jiny rozumny zdroj signalu.

    Ale nejdriv vse nastudovat a udelat dopadovou studii na vyrobu 2k kusu - to bych se na to zvysoka vykaslal. A ze se timto nekvalifikuju na hlavniho vyvojare HW u mezinarodni firmy mi taky zily netrha, kdyz mam svoje podnikani zamerene jinak a profesionalne dodavam nekoli nadnarodnim retezcum docela jine veci.

  • 3. 10. 2017 20:38

    Milan König

    cit.: "Sorry, ale kde jsem tohle psal?"

    ?? Nevím.. On někdo napsal, že jsi něco napsal?

    Ten tvůj příklad víc než kulhá. Většina lidí neví ani co je to napětí. Podle nich je to něco, co teče drátem a má to něco společného s proudem. Věta "Ur=Uzdroje-Uled" je naprosto vyděsí. Na pár dalších bodů potřebuješ Ohmův zákon. Kdo to zná? To tvoje 5 minut počítání na prstech je pro většinu lidí mnoho hodin studia. Věř tomu nebo ne. Tohle když lidem, co si chtějí hrát, napíšeš, tak je budou jenom kroutit hlavou.

    Jo.. máš pravdu. To co popisuješ je minimum, které tak jako tak budou potřebovat. Ale nepotřebují to na rozblikání ledky. Tedy ne nutně.

    A ten popis, co potřebuješ u Arduina... ale nech toho.

    Napájení se neřeší. Je to napájeno z USB, který si koupili zároveň s deskou. blbě to zapojit ani nejde.
    Srážet napájení nikam není potřeba.
    Nainstalovat IDE, založit projekt.. Jak se to liší třeba od nějaké hry, nebo jakéhokoliv jiného softu? Jak se to liší od toho, co dělali už milionkrát?
    Vstup řešit nemusí. Regulaci budou dělat podle asi tak tisíců příkladů a řešit to přes PWM. K čemu potom potřebuje jezdec?
    K čemu potřebuje předávání hodnot z ADC na PWM?

    Prostě na PWR pin (a který to je má v tom zapojení, které právě zkouší a koneckonců to má nakreslené i na desce) připojí nějaký odpor, ledku, a během chvilku splácá cyklus, který mu projede 0-255 a čítač bude posílat na PWR s nějakým prodlením. A ono to bude svítit a zhasínat a rozsvěcovat se... Bude to dělat to,c o si přečetl, že to dělat má. A popravdě nic moc k tomu nepotřebuje.

    Musí vědět, co je to "main". to je pravda. A musí vědět, jak nahrát program. Z toho je nejtěžší asi to, že si bude muset zkusit pár portů, než mu to bude fungovat. Procesor se mu detekuje sám a program se pak nahraje na jedno zmáčknutí čudlu. Ono v tom IDE rozhraní zase tolik těch čudlíků není.

    a ten zbytek?

    Odpor tam prskne 220 ohmů, protože se to píše v zapojení, které si právě zkouší.
    Jaký maximální proud může dostat z pinu si teoreticky přečte ve specifikaci, ale popravdě se tím vůbec nebude zatěžovat. Protože ho to nezajímá a fungovat mu to bude tak jako tak.

    Nechápej mě zle. To co jsem popsal, je z mnoha důvodů špatně. Dokonce bych se s tebou asi na těch důvodech i shodl. Ten hypotetický člověk-hračička stejně postupně zjistí, že potřebuje vědět, co je napětí, ohmův zákon a podobně. A buď se to naučí, nebo mu to hraní zas až dlouho nevydrží. Nějakou dobu ano. Splácat z už hotových modulů se dá ledasco. Ale ne navždy.

    Já jsem se jenom snažil naznačit, že začít s Arduinem je opravdu nesmírně jednoduché a triviální. Kdejaký blbec si s tím může začít hrát, aniž zná cokoliv z elektroniky. Sám jsem toho zářným důkazem. Je to opravdu jednoduché. A to je IMHO dobře. Někdo si bude hrát chvíli, někdo si bude hrát déle, někdo se naučí i něco víc. Ale všechny to bude bavit, i když každého jinou dobu. A o to snad jde ne?

  • 3. 10. 2017 12:20

    Milan König

    Ale tady IMHO nejde ani tak o Arduino.

    Ale o to, že si někdo myslí, že s elektronikou si člověk může začít až "nastuduje základy". Což je IMHO bohapustá blbost.

    Stejně jako můžu začít vařit, i když jsem to nikdy předtím nedělal, jenom proto, protože mě to baví, tak můžu dělat cokoliv.

    Pěstovat kaktusy, vyrábět nábytek, nebo si hrát s elektronikou.

    Jistě budu vyrábět zmetky. Spíš mě to fungovat nebude, než bude. Vyjde mě to moc draho a sežere mi to děsně času. A CO MÁ BÝT? Jde o tu zábavu ne? O tu radost, když něco začne alespoň nějak fungovat.

    A co se týče toho uvedeného příkladu lidí, kteří přestali cokoliv dělat, protože nerozuměli kódu a jenom ho tupě opisovali...

    Zdráhám se uvěřit. Nebo přesněji. Zdráhám se uvěřit, že to byl ten důvod. Zdráhám se uvěřit, že člověk, který nepochopí triviální kód, pár řádků, by vydržel u elektroniky jako takové. I tam je vyžadováno logické myšlení. Naopak. Arduino (apod.) je jednodušší. Nemusí trávit roky programováním. Wiring je IMHO triviální. Neznalost ani základní angličtiny je problém. Ale to je problém úplně všude. Třeba i u datasheetu. Když nepřelouská návod ke knihovně (na základní věci stejně stačí se podívat na uvedené příklady), nepřelouská ani věci, které potřebuje k čisté elektronice. Vyjde to nastejno.

    Opravdu si myslím, že naopak to Arduino je jednodušší. Koneckonců. Stačí se podívat. Hraje si s tím kdekdo. Protože je to jednoduché. Absolutně není potřeba nějak extra umět programovat, nebo znát "algorimizaci". to je nesmysl. Programovat Arduino na nějaké základní úrovni zvládnou i malé děti bez nějaké velké přípravy.

    Lidi, kteří utekli od Arduina by utekli i od čisté elektroniky. Možná mám v tomto zkreslený názor, ale jsem o tom přesvědčen.

  • 3. 10. 2017 12:27

    Milan König

    a rád bych ještě dodal.. Aby bylo jasno..

    Mě osobně víc baví ta samotná elektronika. Programování je triviální. Není v tom skoro žádná výzva. Pro mě. Připouštím, že někdo to může mít jinak.

    Mě baví sám si nastudovat a přijít na to, jak fungují blbý posuvný registr, nebo NE555. Byl jsem nadšený z toho, když mi konečně došlo, jak spočítat co potřebuju mít okolo tranzistoru, nebo k čemu je transil. Baví mě to, protože to neumím. Baví mě si s tím hrát a učit se.

    Jsem víc než ochotný o sobě připustit, že v téhle oblasti jsem naprostý fušer, neumětel a začátečník. Ale baví mě to. Tak ať mi nikdo neříká, že se musím nejdřív naučit teorii, než si s tím můžu začít hrát. Mě to baví teď, když to neumím. Když to umět budu (hypoteticky), tak už me to bavit nebude. Pak se z hraní stane práce.

  • 3. 10. 2017 20:37

    gilhad (neregistrovaný)

    1. to vi kazdy, prilozeny USB kabel jde do pocitace jednim koncem, do arduina druhym a blbe to zapojit vyzaduje prilis velkou silu
    2. netreba nic srazet, USB ma to spravne napeti a Arduino s tim chodi rovnou spravne
    3.+4. napisu do googlu "arduino trimr led", vypadne na me
    https://arduino.cz/arduino-zaklady-3-analog-read-serial/
    https://arduino.cz/arduino-zaklady-6-zhasinani/
    proste to okopiruju podle obrazku.

    5. tamtez, i s obrazky https://arduino.cz/zaciname-s-arduinem-ve-windows/

    6. zadny main() nepotrebuju, staci loop()
    7. nic moc inicializovat nepotrebuju (viz setup() )
    8. spojim predesle dva priklady a zbytecnosti vyhazu:

    int led = 9; // pin, ke kterému je LED připojena
    // proces setup se spustí jednou, jakmile zmáčknete reset
    void setup() {
    // nastaví pin 9 jako výstup:
    pinMode(led, OUTPUT);
    }
    // loop se bude neustále opakovat
    void loop() {
    // nastaví jas LED na pinu 9
    analogWrite(led, analogRead(A0) /4); // prevedu 1023 na 255
    // počká 30 milisekund
    delay(30);
    }
    9. kliknu na tlacitko Upload podle navodu z 5.

    10. protoze je to v navodu a prislusny trimr je v prilozene sade soucastek a funguje to - zadna velka veda
    11. 220 OHM, duvody viz vyse
    12. pro dany ukol dostacujici, netreba to resit

    (sepsani teto odpovedi trvalo dele, nez prislusny pokus fyzicky)

  • 3. 10. 2017 23:56

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    "Jsem víc než ochotný o sobě připustit, že v téhle oblasti jsem naprostý fušer, neumětel a začátečník. Ale baví mě to. Tak ať mi nikdo neříká, že se musím nejdřív naučit teorii, než si s tím můžu začít hrát. Mě to baví teď, když to neumím. Když to umět budu (hypoteticky), tak už me to bavit nebude. Pak se z hraní stane práce."

    Každopádně fušer jsi ve čtení a chápání textu, protože Ponkrác je ten poslední, kdo někomu psal, že je třeba se nejdřív naučit teorii, a pak něco dělat. To tu zmiňovali především jiní.

    Možná, že když se naučíš nejdříve číst, a až pak teprve po pochopení textu reagovat na příspěvky - a budeš to důsledně uplatňovat i u učení toho co tě baví - jakoukoli cestou - třeba ti to začne konečně jít.

    Ale chápu, že je jednodušší - a tebou preferovaný přístup - nejdříve si přečíst hlavičky autorů, pak jim vynadat do omezenců - a zítra nebo pozítří si možná přečteš, co vlastně psali.

  • 4. 10. 2017 8:37

    Milan König

    Chápeš vůbec, že se tady bavíme o hraní si s elektronikou?

    Proč do toho pleteš řízení rakety? Napsání optimalizovaného kompilátoru?

    Ano. Tvé názory se mi jeví jako značně omezené. Díváš se jenom velmi úzkou skulinou své specializace. Úplně tě míjí to, o čem mluvím. O zábavě. O hraní si. O vyrábění jednoduchých udělátek pro radost.

  • 3. 10. 2017 20:10

    PetrM (neregistrovaný)

    Sorry, ale kde jsem tohle psal? Teorie je potřeba, ale na začátek stačí pár vět.

    Já jsem psal o tom, že můj první počin byla žárovička na kontaktech ploché baterky a veškerá teorie byla "Je tam málo elektriky, takže ti to neublíží", "baterka vyrobí elektriku, ta teče z plusu skrz žárovku do mínusu a žárovka se rozsvítí" a "nespojuj natvrdo + a -, nebo si zničíš baterku"

    Pokus druhý může být o tom, že tam ty žárovky dám dvě - za sebe a vedle sebe,za sebou svítí míň, vedle sebe stejně jako jedna, ale kratší dobu. A teorie k tomu - vedle sebe si vezmou víc proudu, za sebou si rozdělí napětí (oba Kirchhoffovy zákony.

    Když místo žárovky dám v dalším kole LEDku, tak přibude Ohmův zákon pro výpočet proudu. Napětí zdroje je konstantní (4.5 V), napětí na LED je konstantní (řekěme 2.1V), na rezistor zbude 2.4V. No a 2.4V / požadovaný proud (0.005 - 0.02A dle jasu) = odpor rezistoru. A to, že dioda vede proud jenom jedním směrem. Je to tak moc teorie?

    A takhle si to můžou postupně nabalovat přes odporový dělič, základy práce s multimetrem (aby si oměřili U, I, R),... Jeden takový pokus denně a za týden spínají LEDku tranzistorem (včetně výpočtu odporu do báze), za dva týdny tranzistorový multivibrátor,... A teorie postupně přibývá, aniž by člověka bolela hlava a rozumí tomu, co dělá.

    U Arduina je té teorie navíc o hodně víc. Nevěříš? Zkus si trimrem regulovat jas LEDky.

    Klasika (R + trimr + LED v sérii):
    1. LED vede jedním směrem a drží prakticky konstantní napětí kolem 2V. Reguluje se proudem, trvale max. 20mA.
    2. Na předřadným odporu je Ur=Uzdroje-Uled
    3. Minimální odpor je Ur/20mA
    4. Maximální odpor (při regulaci od 5mA) je Ur/5mA
    5. Pevný R odpovídá Rmin
    6. Odpor trimru odpovídá Rmax-Rmin
    pět minut počítání na prstech a jede to.

    U Arduina musí vědět:
    1. Kam zapojit napájení Arduina
    2. Jak srazit vyšší napájecí napětí na rozsah Arduina
    3. Vědět, kde je vstup ADC na Arduinu a že na něj patří jezdec
    4. Vědět, který výstup na Arduinu zvládne PWM a jak k němu připojit LED
    5. Umět nainstalovat Arduino IDE a zalžit v něm projekt
    6. Vědět, co je to main() a co do ní napsat
    7. Vědět, jak zinicializovat procesor, ADC a PWM
    8. Vyřešit předávání hodnot z ADC na PWM
    9. Umět nahrát program do Arduina
    a co by měl vědět, ale na 99% neví:
    10. proč ten trimr je minimálně 10k
    11. jaký rezistor hodit před tu LEDku, aby dobře svítila
    12. jaký vlastně proud může dojit z procesoru, aby neunikl kouzelný čmoud

  • 4. 10. 2017 8:38

    Milan König

    Jsi velmi osobní a velmi arogantní příteli. To co píšeš nejsou argumenty, jenom čistá demagogie. Urážíš ostatní.

  • 3. 10. 2017 12:02

    Karel (neregistrovaný)

    Ne, tady se řeší něco trochu jiného. Znám pár kluků, co je elektronika nebaví. Zkoušeli to, ale prostě z nich nikdy nebudou programátoři, takže s elektronikou nemají šanci. Bytostně je štvalo hledat po internetu, kopírovat kusy kódu a mačkat tlačítko pro kompilaci. Trávili hodinu přepisováním čísel, ale ono to pořád nedělalo to, co mělo. Takže s elektronikou jednou pro vždy flákli.

    Tedy až na jednoho, který se dostal k nějaké hodně staré stavebnici.

    Já osobně nemám s arduinem problém proto, že není dost "cool". Já s ním mám problém proto, že odrazuje lidi, co by je jinak elektronika mohla bavit. Místo aby si hráli s elektronikou, tak jen čumí do googlu a kopíruji kusy textů, kterým nerozumí.

    Osobně mi přijde, že naopak vám obyčejná elektronika nepřijde dost "cool". Že ohrnujete nos nad každým, kdo neumí C a nezvládá nastudovat dokumentaci ke knihovně a přelouskat návod v angličtině, případně rozumět tomu, co ten člověk v youtube videu říká. To je podle vás opravdu tak nutné, aby s elektronikou začínaly děti až po zvládnutí programování a algoritmizace?

  • 3. 10. 2017 23:48

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    "Řeší to jenom pár fachidiotů, s nízkým sebevědomím. Pro které je důležité, aby se těm hračičkám neříkalo "elektronici". Protože elektronik, to jsem já. Já jsem se to učil a vím, jak to funguje. Jen tak si elektronikou hrát.. To je SVATOKRÁDEŽ. NACTIUTRHÁNÍ. to nemůžeme připustit. elektronika patří do ruky jenom nám. Znalým a zkušeným. Ostatní se musí roky učit, než jim Ponkrác, či jiný omezenec, dovolí na elektroniku sáhnout."

    Jasně, můžeme lidem, co dělají s Arduinem říkat třeba "pěstitelé švestek" nebo "kosmonauti". Co na tom záleží, že ano? Až si příště koupíte elektronickou příručku, třeba v ní bude o tom, jak pálit slivovici. Protože co na slovech záleží.

    Držím se toho, že svým oponentům nenadávám, ale vy jste se stal idiotem, který mě hned nazval omezencem. Ok, nemáte argumenty, tak začnete lidem nadávat. Na víc asi nemáte.

    Ono nejde ani tak o to Arduino, ale podívejte se, co dělají a Arduinem třeba na zive.cz. A co dělá s Arduinem na lupě Martin Malý. Zatímco Martin Malý napsal už 87 dílů svého seriálu, a stále píše jen "jak začít", "jak je to celé wow" a ještě se vlastně nedostal k tomu, jak tu elektroniku dělat. Ani s tím Arduinem.

    Podívejte se, co všechno už ukázali na zive.cz s Arduinem. A to se ani moc nesnažili.

    Nějak mi vůbec přijde velice nešťastný přístup Martina Malého? Co vlastně za 87 dílů vůbec ukázal? Elektorniku neukázal, jak dělat s Arduinem pořádně také ne. Přijde mi to asi tak, jako kdyby Špidla psal články o tom, jak je elektronika úžasná.


    "Víte co prďolové. Jste vážně směšní. Klidně se tady plácejte po ramenou, jak tomu rozumíte. Jak jste dobří a odborně na výší. Klidně. Protože jste určitě dobří a odborně na výši. Ale ostatním jste naprosto ukradení."

    Hele, ty prďolo, když jsme ostatním ukradení, proč tě to tak rozčiluje, že se přestáváš kontrolovat, a začínáš dokonce urážet účastníky diskuse?


    "Budeme se bavit tím, ..."

    A on vám to někdo zakazuje? Nebo máš bludy či halucinace, a trpíš paranoidní psychózou, která ti říká, že ti někdo brání dělat si to po svém?


    "Je mi to jedno. Je mi úplně jedno, co si myslí mistr Ponkrác. Je mi to jenom k smíchu."

    Nařizuje ti někdo, že se musíš řídit podle Ponkráce? Nebo podle kohokoli jiného? Zřejmě nechápu myšlení tvého kmene. Asi ti přeskočilo, nebo kouříš nějaký kvalitní materiál. Nevšiml jsem si, že bych komukoli cokoli přikazoval, nebo ti držel pistoli u hlavy. Tu paranoiu léči opravdu včas, než se to rozjede.

  • 4. 10. 2017 0:21

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    "Mě osobně víc baví ta samotná elektronika. Programování je triviální. Není v tom skoro žádná výzva. Pro mě. Připouštím, že někdo to může mít jinak."

    Programování není triviální věc, a výzev je v tom spousty. Rozblikání LEDky samozřejmě žádná velká výzva není. Řízení systémů v reálném čase (robota, rakety) - kde poměrně opět rychle narazíš na potřeby znalostí teorie systémů a znalostí teorie zpracování signálů (alias kybernetiky), na potřeby znalosti fyziky, na potřeby větší zdatnosti v multitaskingu. A pokud si ten systém má ještě poradit s náhodnými chybami a náhodnými závadami na senzorech či aktuátorech a přesto fungovat co nejlépe, je to o level výše.

    Poměrně slušná výzva je napsání API a jádra dobrého realtimového operačního systému - to nedokáže každý. Nebo napsat optimalizovaný kompilátor programovacího jazyka do strojového kódu - to není žádná sranda.

    Co je poměrně jednoduché, je napsat klasický monolitický operační systém - to se často dávalo jako zápočtové úkoly.

    A jakmile se jde na hranu možností [rychlosti, výkonu] (mikro)počítače, pak se začíná oddělovat zrno od plev - a pozná se, kdo umí a kdo ne.

    Výzvy jsou v hw i sw - a na obou stranách jsou pěkně těžké oříšky. A programování složitějších obvodů nikoli v Arduinu, ale třeba jiných součástek v HDL jazycích - to taky něco vyžaduje.

    Nicméně aby bylo jasno, ať si to každý dělá jak chce. Čekám, že obratem napíšeš, že jsem omezenec, a že ti jsou moje názory směšné. Protože kdokoli to má jinak, než ty - je tvůj nepřítel, a jsi připraven častovat ho nadávkami.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).