Hlavní navigace

Senzory Martina Malého: Nová bezdrátová síť pro Internet věcí v Česku

17. 2. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Sigfox
Co přinese nový operátor SimpleCell, který v Česku staví síť SIGFOX? K čemu se technologie hodí a pro co naopak vhodná není?

Včera vyšla tisková zpráva nového operátora SimpleCell. Nic vám to neříká? A co takhle SIGFOX? O tom jsem se už ve sloupku zmiňoval, ale pojďme si to připomenout.

SIGFOX je bezdrátová síť pro posílání dat, která má určité specifické rysy. Zaprvé: má dlouhý dosah. SimpleCell staví ve spolupráci s T-Mobilem základnové stanice a do konce roku chtějí mít pokrytou celou Českou republiku. Díky dlouhému dosahu na pokrytí vystačí poměrně málo stanic. V testovacím provozu byly k dispozici čtyři, umístěné v Praze, a pokrytá byla většina Prahy a část Středočeského kraje, ovšem podle testů bylo možné za příznivých okolností poslat zprávu až ze Sněžky. Operátor udává dosah 200 kilometrů na přímou viditelnost, 50 kilometrů v terénu a 2–5 kilometrů ve městě, samozřejmě v závislosti na kvalitě antény.


Autor: SimpleCell

Plánované pokrytí ČR

Dalším rysem je nízký výkon. SIGFOX využívá pásmo 868 MHz, kde je povolený nejvyšší vysílací výkon 25 mW, což je zhruba výkon dálkového zamykání od aut. Přenosová rychlost je 100 bitů za sekundu a maximální velikost přenášeného paketu dat je 12 bajtů. Odvysílání jedné zprávy trvá 4–6 sekund a denně můžete poslat až 140 takových zpráv.

Poměrně kuriózní omezení vyplývá z faktu, že SIGFOX využívá při přenosu velmi přesné časování (velmi úzké pásmo), takže se může stát, že pokud by se zařízení pohybovalo větší rychlostí (např. auto za jízdy po dálnici, vlak apod.), tak rušení, způsobené frekvenčním posunem, způsobí, že zpráva nebude doručena. Proto se například v zařízeních pro sledování polohy používá postup, kdy se vysílá pouze tehdy, pokud je zařízení v klidu.

Z popisu je jasné, že technologie není vhodná pro použití v oblastech, kde je potřeba neustále přenášet velké objemy dat. Vhodná je spíš pro statická zařízení, typu senzorů nebo zabezpečovacích zařízení, které v pravidelných intervalech posílají zprávy o stavu, popřípadě alerty o výjimečné situaci. SIGFOX umožňuje kromě vysílání ze zařízení do sítě (upstream) i příjem zprávy (downstream). Příjem zprávy je možný pouze na vyžádání a proběhne vždy po vyslání zprávy. Není tak možné třeba na dálku “probudit” zařízení vysíláním nějaké zprávy. Downstream se používá typicky pro přenos nějakých konfiguračních informací. Přenos dat není nijak zaručen – dal by se přirovnat k síťovému protokolu UDP.

Každá zpráva je vyslána třikrát na třech náhodných frekvencích a putuje k vysílačům, které ji přijmou a zašlou na servery provozovatele. Ty ověří její validitu (např. podle toho, kolika vysílačům se podařilo zprávu zachytit) a zpřístupní zprávu klientovi. Zpráva je dostupná přes API a je možné nastavit její předání na server klienta pomocí HTTP callbacku. Co se dál bude dít, je už plně na klientovi.

Zatím to vypadalo jako festival nevýhod. SIGFOX má ale i řadu výhod. V první řadě je to nízká cena: SIGFOX moduly stojí řádově jednotky dolarů, samotná služba vyjde řádově na jednotky až desítky korun měsíčně. Druhou výhodou je velmi nízký odběr zařízení – na jednu baterii by mělo vydržet mnoho let. Navíc je spousta oblastí, kde není potřeba přenášet velké objemy dat. Ale i tam, kde se využívá jiná metoda bezdrátového přenosu, může být výhodné implementovat SIGFOX jako záložní komunikační kanál, po kterém lze minimálně předat informaci, že se něco děje. V neposlední řadě je výhodou “globální roaming v ceně” – pokud se vaše zařízení ocitne v jiné zemi, kde má SIGFOX pokrytí, funguje zcela bez problémů.

BRAND24

K dispozici jsou čipy i vývojové moduly, SimpleCell slibuje spuštění e-shopu v nejbližší době, ale cenu zařízení se mi nepodařilo zjistit. Za sebe bych si moc přál, aby byla tato technologie dostupná i pro kutily, aby se neopakovala situace s jinými technologiemi, kde výrobci napálí naprosto absurdní cenu za devkit. Přitom IoT je právě obor, kde má Příští Velká Věc šanci vzejít od korporace stejně jako od party nadšenců.

Další informace najdete jednak na stránkách operátora, v loňském článku Jiřího Peterky nebo v přehledovém textu Štěpána Bechyňského

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Sleduje, popularizuje a učí moderní webové technologie (HTML5 a podobné). Popularizuje nové nástroje a elektroniku, provozuje weby, sleduje dění na internetu, píše o něm a komentuje ho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).