Hlavní navigace

Senzory Martina Malého: Tucet užitečných shieldů pro Arduino

3. 2. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Rozšiřující desky (shieldy) umožňují z vašeho Arduina udělat téměř cokoli. Zde je seznam tuctu těch užitečných.

Největší výhodou Arduina pro takové to domácí bastlení je snadná dostupnost rozšiřujících desek (shieldů), které umožňují z vašeho Arduina udělat téměř cokoli. Zde je seznam tuctu těch užitečných, které vám umožní postavit si vlastní “connected device”, i s odkazy na to, kde je lze levně koupit.

Ethernet shield

Základní shield pro vytváření připojených zařízení. Ethernet shield je jeden z prvních, který byl k Arduinu k dispozici – i v seriálu, který jsem o Arduinu psal pro sesterský Root, jsme s tímto shieldem pracovali. Nové typy obsahují i slot na SD kartu, takže s pomocí tohoto jediného shieldu dokážete vytvořit například zařízení typu “datalogger”.

Prototype Shield (Protoboard)

Pokud si z nabídky shieldů nevyberete ten svůj vhodný, nebo pokud chcete připojit nějaký vlastní obvod, který není dostupný jako modul, využijete tento jednoduchý shield, který neobsahuje nic sofistikovaného, jen konektory od Arduina a známou kostku nepájivého kontaktního pole, do kterého si zastrkáte požadované součástky a propojíte s potřebnými piny na Arduinu. Při experimentování nezapomeňte, že Arduino pracuje s 5V logikou, takže obvody, které k napájení a komunikaci používají 3.3 voltu a nejsou takzvaně “5V tolerant”, mohou velmi snadno odejít do křemíkového nebe.

Displej 16×2

Arduino nemusí být zavřené jen někde v krabici a komunikovat po drátu s okolím. Pokud je potřeba, můžete k němu připojit i tento jednoduchý textový (po pravdě semigrafický) displej. Displej zobrazí 16 znaků na dvou řádcích, a pro snazší ovládání je na shieldu i několik tlačítek.

Relé

Tento shield se vám bude hodit, když budete Arduinem cosi spínat. Například osvětlení nebo podobné věci. Spínat to přímo z Arduina není příliš dobrý nápad, lepší je využít relé. Jenže relé, jak víme z fyziky, je indukční zařízení, které má svoje zvláštnosti, a připojit ho napřímo k Arduinu by znamenalo, že si Arduino při prvním sepnutí a rozpojení obvodu odpálíte – cívka, jak známo, při vypnutí vytvoří poměrně vysoké napětí, které Arduino spolehlivě zničí. Proto je potřeba cokoli, kde je cívka, připojovat přes ochranné obvody. Shield obsahuje několik relé i s těmito obvody, takže je Arduino v bezpečí.

Motor

Pro motor platí totéž, co pro relé: nikdy ho nepřipojujte přímo. Navíc motory vyžadují většinou mnohem větší proudy, než je Arduino schopné dodat, takže mezi výstupem Arduina a motorem musí být zapojen nějaký výkonový budič. A právě ten najdete na tomto shieldu.

Joystick

Pro ovládání se někdy může hodit nejen prosté mačkání tlačítek, ale i něco jemnějšího. Co třeba analogový joystick? Není problém. Technicky to jsou dva potenciometry, zapojené do pravého úhlu, a změnou jejich odporu se měří velikost výchylky od svislé osy joysticku. Pokud znáte gamepady pro herní konzole, bude vám toto zařízení velmi povědomé.

GSM/GPRS

Představili jsme si ethernet, ale tahat někam dráty může být problém – například tam, kde se počítá se zařízením alespoň trošku mobilním. Vhodné řešení je modul GSM se schopností využít GPRS pro datové přenosy. Samozřejmě, bylo by lepší mít EDGE / 3G / 4G / LTE, ale buďme při zemi: zas takové datové toky Arduino asi produkovat nebude, že?

GPS

Když už autonomní a mobilní zařízení, tak ať aspoň ví, kde je! GPS moduly se dají sehnat za přiměřené ceny, tento shield obsahuje modul a slot na SD kartu, takže zase – vytvoření dataloggeru, který bude zaznamenávat třeba pohyb, je velmi snadná věc.

WiFi s ESP8266

Už jste si možná říkali, kde je nejoblíbenější modul posledního roku. Nebojte, nezapomněli jsme na něj. Svět kolem Arduina má tu skvělou vlastnost, že téměř cokoli zajímavého, co se objeví na trhu, se dřív nebo později stane součástí nějakého shieldu. Takže tady je shield, který nabízí připojení přes wifi, a využívá k tomu známý ESP8266. Ne že by dříve neexistovaly moduly pro wifi, ale jejich cena byla mnohem vyšší a jejich použití, řekněme, bolestivější.

Bluetooth

Když už je řeč o bezdrátovém připojení, tak Bluetooth nesmí chybět. Proč? Vzpomeňte na slova Sheldona Coopera: vše je lepší, když v tom je bluetooth.

BRAND24

1sheeld

Zajímavý shield (a software pro Android), který usnadňuje vytváření mobilní aplikace pro komunikaci se zařízením.

Gameduino

Poslední shield je trošku “divočina”, ale uvedu ho zde. Není nejnovější, autor mezitím připravil Gameduino 2, ale přesto je dodnes použitelný. Představoval jsem ho už ve výše zmíněném seriálu na Root.cz. Ve stručnosti jde o shield, který v jednom FPGA (programovatelném logickém poli) sdružuje obvody pro generování VGA signálu a audia. S jeho pomocí si můžete z Arduina vytvořit třeba herní konzoli – anebo něco úplně jiného, co vyžaduje grafický a zvukový výstup. Co? To je už plně na vaší fantazii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Sleduje, popularizuje a učí moderní webové technologie (HTML5 a podobné). Popularizuje nové nástroje a elektroniku, provozuje weby, sleduje dění na internetu, píše o něm a komentuje ho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).