Hlavní navigace

Seriál Slunečná zkusí český úspěch zopakovat na Slovensku

24. 8. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: TV Prima
Televize Prima poskytla práva na odvysílání svého jarního seriálového hitu slovenské stanici Joj, se kterou dlouhodobě spolupracuje.

Na pestřejší a z velké části premiérovou televizní nabídku se mohou od konce srpna těšit slovenští diváci. Také tamější televizní stanice postupně končí s neobvykle dlouho trvajícím reprízovým obdobím. Na něj přešly neplánovaně, kvůli koronavirové pandemii a s ní spojeným a očekávaným propadem příjmů z televizní reklamy. S reprízami si tak prakticky bez přestávky vystačily přibližně od přelomu března a dubna až téměř do konce léta.

Tři největší slovenské televizní stanice svá podzimní programová schémata postavily z velké části na pokračování už osvědčených formátů. Do vysílání se navíc také dostanou pořady, které si svou premiéru měly odbýt už na jaře. Týká se to například uvedení velkolepé licenční show Zlatá maska, kterou produkuje televize Joj ve spolupráci s českou Primou. Pěvecká estráda s maskovanými účinkujícími se na českých a slovenských televizních obrazovkách měla objevit už v březnu. Nakonec jimi stanice vyplní podzimní nedělní večery.

Také v programu nejsledovanější slovenské televizní stanice Markíza se objeví formáty, které její programové oddělení původně plánovalo pro jarní sezonu. Pondělní večery tak budou opět patřit komediálnímu seriálu ze školního prostředí Pan profesor v hlavních rolích s Tomášem Maštalírem a Gabrielou Marcinkovou

Na jaře seriál běžel ve druhém vysílacím slotu po vlajkovém formátu Markízy Sousedi, na podzim jím bude stanice díky uspokojivé sledovanosti prvních tří epizod, které stihla odvysílat, večerní program otevírat. Susedia tak poprvé od svého návratu před dvěma lety dostanou delší pauzu.

Do vysílání Markízy míří také další seriály. Se třetím pokračováním se na úterní večery vrátí Sestřičky. Seriál sledující osudy pacientů, lékařů a zdravotních sester televize natáčí podle finské předlohy. Čtvrteční večery zase budou už tradičně patřit novým epizodám jednoho z nejúspěšnějších slovenských seriálů vůbec – Horná Dolná. Také v tomto případě Markíza na jaře odvysílala pouze několik epizod, kompletní jedenáctou řadu tak nabídne až na podzim.

Na obrazovkách slovenské televizní jedničky se objeví rovněž druhá řada show Dva na jednoho oblíbené moderátorské dvojice Adely Vinczeové a Daniela Dangla. Na jaře jí stanice plánovala vyplnit středeční večery, na poslední chvíli však formát z vysílání stáhla a nahradila jej reprízami hudební show Chart Show. V nadcházející televizní sezoně Dva na jednoho poběží v nedělním prime time. Mezi hosty diváci uvidí třeba hokejistu Mariána Gáboríka, moderátorku Zlatici Puškárovou nebo herce a komika Lukáše Latináka.

Středeční prime time bude na podzim patřit třetí řadě reality show Extrémní proměny, ve které diváci sledují cestu soutěžících za vysněnou postavou a novým životem. Z dalších reality show na Markíze už tradičně poběží Farma. Televize uvede její dvanáctou řadu, přičemž tentokrát v ní půjde o střet mezi soutěžícími z města a venkova. „Nové téma přinese různé pohledy různých lidí na odlišnosti, ale také podobnosti života ve městě a na vesnici,“ uvedl ředitel PR a marketingu televize Markíza Michal Borec.

Skupinu odvážlivců snažící se přežít na statku v izolované oblasti budou slovenští diváci sledovat od pondělí do čtvrtka vždy ve druhém vysílacím slotu. Páteční večer pak televize tradičně celý vyplní vyřazovacím duelem.

Filmový podzim

Největší souboj lze obdobně jako v Česku očekávat o seriálového diváka. S tím rozdílem, že na Slovensku nepatří mezi nejoblíbenější dramatická díla kriminálky, jako je tomu u nás. Tamější diváci totiž mnohem raději sledují seriály komediální. Příliš tak nepřekvapí, že jich vedle Markízy do vysílání hned několik přichystala také konkurenční Joj. 

S druhou řadou vrátí svou úspěšnou letošní jarní novinku Nový život. Seriál byl jedním z mála premiérových formátů, který ve vysílání zůstal po celou jarní sezonu. V televizi poběží dvakrát do týdne, vždy v úterý a ve čtvrtek v prime time. Na středeční večery Joj zase nasadí závěrečnou čtvrtou řadu komediálního seriálu Prázdniny, ve kterém si zahrál třeba také český herec Tomáš Matonoha

Z dalších seriálů se na obrazovce Joj objeví aktuálně nejúspěšnější formát televize Prima Slunečná. Na podzim jím televize plánuje vyplnit úterní a středeční druhý vysílací slot. Poslední srpnový týden však se seriálem zkusí večerní program otevírat. 

Do podzimního vysílání má zároveň připraven nový seriál parodující slavného zbojníka Janošíka – Uhorčík. Nasadit by jej mohla na páteční večery, kde zatím počítá se zahraničními snímky.

Právě pro filmové diváky připravila Joj na páteční a sobotní večery řadu televizních premiér. Na slovenské obrazovky se tak dostane třetí pokračování Jurského světa s podtitulem Zánik říše, Největší showman, Mamma Mia: Here We Go Again nebo Padesát odstínů svobody. Z českých snímků mimo jiné uvede Šťastný nový rok, Přes prsty nebo Poslední aristokratku. 

S filmy nezůstane pozadu ani Markíza, podzimní filmové sobotní večery zahájí premiérou snímku John Wick 3.

Z televizních show se ve vysílání Joj kromě už zmíněné Zlaté masky objeví také Inkognito. Zábavný pořad, ve kterém čtyři osobnosti hádají profese neznámých lidí, poběží každé pondělí večer.

RTVS nabídne show

Filmy ve svém vysílání nabídne také veřejnoprávní Jednotka. Na pondělní večery už tradičně zařadí evropské filmy, středeční večery zase věnuje detektivním příběhům z francouzské detektivní série Vraždy v… 

Z filmových premiér RTVS uvede československý thriller Amnestie nebo trojdílnou minisérii režiséra Petra Bebjaka Herec.

Oproti komerčním stanicím najdou diváci ve vysílání RTVS výrazně méně seriálů. V nastupující podzimní televizní sezoně počítá jen s jedním, a to s novým desetidílným rodinným seriálem Mami, já chci psa – v hlavních rolích se Zuzanou Kronerovou a Ivanem Romančíkem. Příběh desetiletého chlapce, který se na prázdniny vydá ke svému dědovi, bude RTVS vysílat každou neděli večer na Jednotce.

Své zastoupení budou mít na obrazovkách prvního programu veřejnoprávní televize také show. Druhou řadou bude každý úterní večer pokračovat cestovatelský pořad S úsměvem po Slovensku. Marián Čekovský, Juraj Tabaček, Dominika Kavaschová a Jana Kovalčíková budou společně s Borisem Valábikem objevovat nejrůznější kouty Slovenska. 

MMF24

V pátek večer zase bude pokračovat zábavná soutěž Milujem Slovensko s Adelou Vinczeovou a Danielem Danglem, obdoba Máme rádi Česko. O sobotách si mohou diváci Jednotky prověřit své znalosti ve vědomostním kvízu Záhady těla.

Na čtvrteční večery míří talkshow Zlaté časy, kam zavítá třeba Ema Drobná, Veronika Žilková nebo Jaromír Hanzlík. Od konce září pak RTVS představí novou sportovní show Tak určitěMarcelem Forgáčem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicista se zaměřením na média.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).