Hlavní navigace

Seznam.cz spustil hybridní vysílání, Mňam TV obnoví výrobu pořadů a ČT zveřejnila plány pro Euro 2016

4. 6. 2016
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
TÝDENNÍ REVIZE – V úterý spustil Seznam.cz vysílání hybridní aplikace na 44. kanálu ve 4. multiplexu. Novinka spustila vlnu zájmu o technologii HbbTV.

Seznam spustil v DVB-T vlastní hybridní aplikaci

Z webových stránek, vysvětlujících uživatelům, jak naladit hybridní vysílání Seznam.cz, je zřejmé, že Seznam si z DVB-T udělal v podstatě IPTV televizi. Zda ale pojede výhradně à la iVysílání České televize, nebo zapojí i běžné televizní vysílání, teprve uvidíme. Na „hloupé“ televizi se zatím neobjevuje nic než upozornění „Nedaří se Seznam.cz spustit? Mrkněte na www.seznam.cz/jaknaladit/“

Tyto webové stránky už jasně hovoří o nutné podpoře HbbTV, tedy hybridního televizního příjmu. To pochopitelně neznamená pouze to, že ho ve vašem televizoru máte, ale znamená to mít ho jednak napojen na internet, a jednak mít HbbTV spuštěno, resp. v televizoru povoleno. A to bohužel nemají ani všechny nové televizory, ani ty starší.

Co se týče přes HbbTV šířených pořadů, Seznam.cz TV začíná s vysíláním videí, která najdete na webové VoD službě Stream.cz, a to včetně těch, která byla v únoru pořízena od BBC. Postupně chce Seznam přidávat další obsah a díky tomu, že bude měřit, jaké pořady jsou nejsledovanější a zda je diváci vidí až do konce, bude moci služba v budoucnu skládat nabídku konkrétním divákům na míru prostřednictvím funkce Doporučování obsahu.

Seznam.cz vstupuje na DVB-T. Objevil se na Multiplexu 4

Chcete sledovat Seznam na DVB-T? Základem bude Smart TV

Seznam.cz TV: Hledali jsme způsob, jak zjednodušit přístup k internetovému obsahu

Mňam TV obnovuje výrobu vlastních pořadů

Od listopadu loňského roku vysílala lifestylová Mňam TV v okleštěné podobě, kdy její vysílání tvořily jen samé reprízy dříve odvysílaných pořadů a o finančních problémech stanice se veřejně psalo. Jak ale v dubnovém rozhovoru pro server DigiZone.cz uvedl její zakladatel Pál Milkovics, stanici se povedlo odrazit ode dna a finanční závazky dokázala vyrovnat. Od 13. června by se tak její vysílání mělo dočkat nových pořadů a aktualizovaného programového schématu.

Od 9 do 13 hodin chce vysílat pořad Život je fajn, který bude uvádět opětovně angažované duo moderátorky Tiny Pletánkové a herce Lumíra Olšovského. Ty dříve doplňovala ještě kulturní publicistka Barbora Sedláčková, kterou ale Mňam TV pro další spolupráci neoslovila. Ve večerních časech by mělo dojít i na reprízy Show Leoše Mareše, který pro Mňam TV natočil celkem 37 epizod.

Mňam TV obnoví vlastní produkci pořadů a chystá vstup na slovenský trh

Skylink nově zařazuje Mňam TV do balíčku Digital

Česká televize zveřejnila rozpis přenosů z fotbalového Eura

Česká televize nabídne svým divákům všechny zápasy nadcházejícího fotbalového mistrovství Evropy. Padesát z jedenapadesáti duelů navíc odvysílá živě. Kompletní program mistrovství uvidí diváci rovněž na webu České televize nebo prostřednictvím mobilní aplikace. Z fotbalového Eura tak Česká televize odvysílá více než 255 hodin, z toho premiérově 167 hodin. Divákům tradičně nabídneme kompletní program šampionátu. Máme připravena dvě studia, ve Francii i v Praze, a navíc další desítky hodin doplňkového programu čítajícího třeba přímý přenos zahajovacího koncertu Davida Guetty, přímý přenos z otevřeného tréninku české fotbalové reprezentace nebo dokumenty nahlížející do dějiště šampionátu i historie národního mužstva, přibližuje program České televize, do kterého se zapojí nejen její sportovní stanice, ale i Dvojka a ČT art, výkonný ředitel ČT Sport Jiří Ponikelský.

Česká televize odvysílá všechny zápasy fotbalového Eura 2016

Česká televize se ohradila proti průzkumu, který zveřejnily Zprávy FTV Prima

Podle vyjádření tiskové mluvčí Alžběty Plívové (na fotografii) je Česká televize nucena ohradit se proti informacím, které zazněly ve včerejších Zprávách FTV Prima. Prima v reportáži, týkající se údajné manipulace ve svém zpravodajství, a to především u témat spojených s migrací, prezentovala anketu agentury Phoenix hodnotící míru pravdivosti informací o uprchlické krizi v českých televizích.

Z té jako médium, které podle respondentů informuje nejpravdivěji, vyšla právě televize Prima. Česká televize v tomto kontextu upozorňuje na rozdíl mezi výsledky agentury Phoenix a výsledky renomovaných výzkumných společností, které se řídí vysokými standardy analytické práce a jsou členy sdružení výzkumných agentur SIMAR, které zajišťuje kvalitní sběr dat a garantuje důvěryhodnost výzkumných dat. Agentura Phoenix členem sdružení není a její výzkumy jsou dlouhodobě odborně zpochybňovány, uvedla Plívová.

ČT se ohradila proti výzkumu prezentovaného FTV Prima, kontruje vlastním průzkumem

Historie a současnost set-top boxů O2 TV

Úvodní část rozsáhlé studie jednoho z našich čtenářů představí set-top boxy obou největších českých IPTV televizí v plném firemním vybavení nebo jejich variantách u zahraničních operátorů. V první části se věnuje set-top boxům, které pro svou IPTV službu využívá v České republice operátor O2.

Jaké set-top boxy nabízí O2TV? První část rozsáhlé studie jednoho z našich čtenářů

Novinky u placených platforem

Po dlouhých jednáních jsou pro předplatitele služby Sledovanitv.cz opět dostupné kanály Novy, tedy Nova, Nova Cinema, Smíchov, Telka a Fanda. Kanály společnosti CET 21 budou operátoři nabízet v základním balíčku (ten obsahuje celkem 58 programů), ale bude pouze na nich, jestli za tento navýší cenu. Podle vyjádření společnosti je proto potřeba, aby předplatitelé tlačili na svého operátora. Každopádně kanály by již měly reálně ve službě fungovat. Obecně je možné službu Sledovanitv.cz využít pouze přes partnery (operátory), z mobilních sítí se jedná o Vodafone. Podle informací na webových stránkách má společnost 186 partnerů z pevné sítě.

Kanály Novy opět dostupné ve službě Sledovanitv.cz. Někde ale za poplatek

Satelitní platforma Skylink a skupina JOJ se dohodly na šíření stanice Wau ve vysokém rozlišení obsahu (HD). Přidání stanice nebylo z dnešní tiskové zprávy Skylinku jasné. Oslovili jsme proto skupinu JOJ i zástupce satelitní platformy Skylink. Potvrzuji, že společnost M7 Group S.A. spustila dnes na svém novém satelitním transpondéru 11 973 vysílání naší stanice Wau ve vysokém rozlišení, uvedla marketingová manažerka skupiny Joj Miroslava Klempová. Podle informace Joj Group bude souběžné vysílání SD a HD verze dostupné do té doby, dokud Skylink nevypne vysílání ve formátu MPEG2.

Wau vysílá na satelitní platformě Skylink v HD

Zatím posledním kanálem, který Joj Media House spustil, byl na ženy orientovaný Wau

M7 Group provozující slovenskou a českou satelitní platformu Skylink oznámila změny vysílacích parametrů. Týkají se například Primy Max HD, FilmBoxu či TV Barrandov. Jak již společnost avizovala v květnu, některé programy Skylinku budou od června vysílat pouze na nových pozicích s novými parametry. Souběžné vysílání na původních pozicích tak bude (bylo) ukončeno. Ti uživatelé, jejichž satelitní přijímač není vybaven funkcí pro automatické ladění a uspořádání programů FastScan, si musí stanice přeladit manuálně. 

Používáte Skylink? Možná budete muset přeladit například TV Barrandov či AMC

Server Playtvak.cz, který brzy oslaví rok své existence, vstoupil se svými pořady do nabídky digitální IPTV televize O2. O2 TV dnes nabízí 120 kanálů a předplácí si ho více než 200 tisíc domácností. Služba videa na vyžádání Playtvak.cz (VoD – Video on Demand) má být dostupná přímo z nabídky menu O2 TV Box.

O2 TV zařadilo do nabídky Playtvak.cz

Český satelitní operátor Digi CZ získal exkluzivní vysílací práva pro Českou a Slovenskou republiku na celý seriál závodů mistrovství světa na ploché dráze FIM Speedway Grand Prix. Vysílací práva si Digi TV zajistila až do konce roku 2019. Fanoušci motoristického sportu uvidí již červnové závody Speedway Grand Prix, které se budou konat 11. června v Dánsku. O čtrnáct dní později pak závod FIM Speedway Grand Prix proběhne v Praze, který se v rámci seriálu Mistrovství světa na ploché dráze jede jako 20. Velká cena ČR. Oba červnové závody uvidí diváci Nové DIGI TV také prostřednictvím kanálu TV Arena Sport 1, poté již pouze u Nové Digi TV. Do konce letošního seriálu zbývá odjet ještě devět z celkem jedenácti závodů.

Digi TV si zajistila vysílací práva na mistrovství světa na ploché dráze

Operátor televizní platformy Plustelka, společnost Towerhome, připravuje změny v rámci 4. multiplexu, ve kterém vysílá placenou programovou nabídku. Co se týče přechodu ze standardu DVB-T na modernější DVB-T2, podle e-mailu zaslaného společností Towerhome redakci DigiZone.cz je naplánován už na letní měsíce letošního roku a bude realizován postupně v rámci jednotlivých regionů Slovenska.

Slovenská Plustelka přejde v létě na DVB-T2. Chystá se i vysílání ve 4K

Společnost SES předvedla účastníkům konference Industry Days implementaci HDR, konkrétně HDR 10, společně se systémy Dolby Vision, Hybrid Log Gamma a řešením Technicolor/Philips. Cílem demokanálu je umožnit partnerům SES vyzkoušet si různé technologie podání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem. Momentálně zkušební vysílání Astry přenáší HDR obsah v Ultra HD (4K) od LG Electronics. Ten by, díky technologii HLG (Hybrid Log Gamma) vyvinuté BBC a NHK, měl být zpětně kompatibilní i s běžnými televizními obrazovkami. Obsah byl během prezentace na Industry Days předváděn na OLED televizoru LG E6 4K.

SES odstartoval kanál s HDR. Předváděn byl na OLED televizoru LG E6 4K

Předplatitelé T-Mobile TV budou mít na svých set-top boxech a mobilních zařízeních přístup k filmovým titulům z videotéky Banaxi, a to ve formě SVOD balíčku. Za měsíční předplatné 99 korun získají zákazníci přístup k databázi zhruba tří stovek filmů, jejichž část se bude měsíčně obměňovat. Banaxi již zhruba rok spolupracuje se společností Slovak Telekom, patřící stejně jako T-Mobile CZ do skupiny Deutsche Telekom, a právě dobře fungující spolupráce s tímto slovenským operátorem položila základy spolupráce i s T-Mobile CZ.

Videopůjčovna Banaxi zahájila spolupráci s českým T-Mobilem

Jaké televizory využívají české domácnosti?

Skoro všechny české domácnosti vlastní dvě nebo více televizí, přičemž tři domácnosti ze čtyř vlastní televizi s možností HD příjmu. Více než polovina (konkrétně 55 procent) českých diváků už má nějaké povědomí o Ultra HD. Toto jsou hlavní výstupy z průzkumu, který výzkumná agentura NMS Market Research na začátku května 2016 uskutečnila pro SES Astra. Téměř každá česká domácnost vlastní televizor (94 procent), z toho 38 procent respondentů vlastní zařízení dvě a dvanáct procent pak dokonce tři nebo více. Pouze čtvrtinu z těchto zařízení tvoří klasické CRT televizory (26 procent). Stejný podíl se váže i k televizím s plochou obrazovkou, které nejsou kompatibilní s HD formáty. Celkem 76 procent respondentů vlastní televizor schopný přijímat HD obsah.

Češi mají doma nejčastěji televizi od Samsungu nebo LG, polovina z nich zvládne Full HD

Budoucnost audiovizuálních služeb na internetu

Daň z internetu zní jako špatný nápad, ale na jistou podobu koncesionářského poplatku možná časem dojde. Stejně jako dnes platí majitelé rozhlasových a televizních přijímačů koncesionářský poplatek, budou dříve nebo později platit za internetovou přípojku. Stejně jako rozděluje autorský svaz peníze zapojeným interpretům na základě playlistů, které odevzdávají třeba rozhlasové stanice, věděli by poskytovatelé internetového připojení, co přesně jste skrze svou přípojku zkonzumovali a jak tedy mají rozdělit váš měsíční poplatek.

Budoucnost audiovizuálních služeb na internetu? Zpoplatnění se nevyhneme

Komu by pomohla platba za připojení k internetu? Určitě ne těm, komu by měla

Opravdu klesá zájem o americké filmy?

Jeden z našich čtenářů pokračuje v bitvě argumentů s managementem skupiny FTV Prima. Hlavní otázkou i nadále zůstává, zda opravdu klesá divácký zájem o filmy z americké produkce. V původním článku vedl polemiku s názory programového ředitele skupiny Prima Romanem Mrázkem, prezentovanými v rozhovoru pro server DigiZone.cz. V půlce května pak vyšel v Hospodářských novinách rozhovor s generálním ředitelem skupiny Prima Markem Singerem, který prezentuje stejné názory, jaké uváděl programový ředitel Mrázek.

O klesající sledovanosti amerických blockbusterů podruhé, na paškále zůstává Prima

Stručně ze světa rozhlasu

Společnosti Towercom vydal Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) licenci na pozemní digitální rozhlasové vysílání ve standardu T-DAB+ v rámci místních multiplexů Košice a Banská Bystrica. Prodloužil také povolení na využívání frekvence 12C pro místní multiplex Bratislava, a to do 30. září 2016.

Na Slovensku rozšiřují pokrytí rozhlasu DAB

Žádost o převod poloviny vlastnických práv z Lagardère na Media Bohemia schválila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Rádio Zet dosáhlo v posledním měření Radio Projektu týdenní poslechovosti téměř 50 tisíc a více jak polovinu posluchačů tvoří lidé z nejvyšší socioekonomické třídy.

Lagardère prodalo polovinu Rádia Zet skupině Media Bohemia

BRAND24

Od pondělí 6. června zajistí nový středovlnný vysílač obyvatelům jižních Čech lepší poslech stanice Plus. Vysílač České Budějovice – Husova kolonie bude spuštěn na frekvenci 1071 kHz s výkonem 5 kW ERP. V oblasti jižních Čech tak bude VKV FM síť stanice Plus doplněna o vysílač, který díky svému výkonu umožní větší dosah signálu i lepší pokrytí.

Nový středovlnný vysílač Českého rozhlasu Plus v jižních Čechách

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).