Hlavní navigace

Seznamácká Kokura otevřela druhý sál. Růst táhne video

6. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: David Slížek, Lupa.cz
Příprava na nové, datově náročné služby, nutí tuzemskou jedničku rozšířit své datové centrum dříve, než původně čekala.

Tři sta tun hardwaru na přibližně dvou a půl tisících čtverečních metrech. „Srdce českého internetu“, jak své datacentrum Seznam nazývá, propálí měsíčně 330 MWh, tedy podobně jako asi sedmdesát domácností za rok.

Rok poté, co se Kokura otevřela, hlásí firma rozšíření do dalšího sálu. "Ještě před zahájením stavby jsem počítal s tím, že druhý sál bude skutečně potřebný až tak za 5 let po výstavbě. Během prvního roku provozu Kokury se predikce růstu natolik změnily, že už dnes spouštíme druhý sál,“ vysvětluje technický šéf Seznamu Vlastimil Pečínka na blogu firmy.

Datové centrum vyrostlo rychle. Během loňského otevírání to bylo deset měsíců od poklepání na základní kámen. Stěhování všeho hardwaru a jeho opětovné zapojení v novém datacentru pak trvalo měsíc a půl s tím, že náklady na výstavbu a provoz se pohybovaly kolem 200 milionů korun.

Kokura v současné době pošle a přijme dohromady na desítky petabajtů dat. A rozvoj videa to bude jen násobit. „Proto už dnes, kdy je zatím kapacita dostatečná, začínáme přemýšlet o zvětšování Kokury,“ dodává Pečínka.

UX DAy - tip 2

Zdroj: Seznam.cz

Seznam musí řešit i bezpečnost centra. Do sálů se servery je přístup povolen pouze na základě kontroly dlaně biometrickou čtečkou. Jde o jednu z nejbezpečnějších metod na světě. 

Propojení datacentra se světem zajišťují dvě optické přípojky. „Jsme také připraveni na výpadky elektřiny – k dispozici máme čtyři obří dieselové generátory, každý o výkonu téměř tisíc koňských sil,“ přibližuje Pečínka. Kokura podle něj zatím musela generátory zapnout jen dvakrát. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).