Hlavní navigace

Shoptet varuje e-shopy před vratkami. Konkurence problém nevidí

23. 6. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock, podle licence: Rights Managed
Podle Shoptetu roste množství lidí, kteří si kupují věci jen na dovolenou s tím, že je do čtrnácti dnů vrátí. Ostatní servery ale tvrdí opak.

„Možnost vrácení zboží do čtrnácti dnů od zakoupení bez udání důvodu láká mnohé zákazníky k tomu, aby e-shop využili jako bezplatnou půjčovnu. Nejvíce se tento trend projevuje v období dovolených,“ tvrdí zpráva poskytovatele e-shopů Shoptet. 

"V období letních a zimních dovolených dochází k razantnímu nárůstu těchto nákupů. I když se jedná o poměrně nízké procento, pohybuje se kolem 5‒7 % všech nákupů, tak pro menší e-shopy to představuje poměrně citlivou ztrátu. Dle našich informací počet těch, kdo si pletou e-shop s bezplatnou půjčovnou, každoročně roste,“ komentuje situaci CEO Shoptetu Miroslav Uďan.

Konkurence mu ale za pravdu nedává. „Podle našich statistik se podíl vratek pohybuje celý rok pod pěti procenty a dovolené s ním nijak zásadně nehýbou. Navíc čísla vypovídající o letošní sezóně budou známa nejdříve v polovině prázdnin,“ tvrdí například obchodní a marketingový ředitel NetDirectu Marek Krška

KL24

Využívání e-shopů jako půjčoven techniky na dovolenou zatím podle svých tvrzení v žádné vyšší míře nevysledovaly ani velké e-shopy. „Poměr počtu koupených a vrácených navigací a fotoaparátů je v podstatě celoročně stejný. Nedá se tak říci, že by se v létě něco dramaticky měnilo,“ tvrdí mluvčí Mall.cz Michala Gregorová

Podobně se k tomu staví i další velký e-shop sídlící v pražských Holešovicích. „Případy odstoupení od smlouvy zákazníkem v zákonné lhůtě tvoří u Alza.cz pouze jednotky procent. Období před dovolenými a letní prázdniny dříve patřily k měsícům, kdy zákazníci častěji vraceli sezónní zboží, jako jsou například kamery, fotoaparáty nebo navigace, dnes se s tím ale setkáváme jen velmi omezeně,“ komentuje situaci mluvčí Alza.cz Šárka Jakoubková s tím, že z praxe e-shopu vyplývá, že už se takové akce, vzhledem ke klesajícím cenám, zákazníkům nevyplácí. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).