Hlavní navigace

Názory k článku SimpleCell vypíná IoT vysílače na Slovensku, byznys vázne. Internet věcí se zatím masivně neprosadil

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 5. 2022 18:12

    Lukas1500

    Byznysu s IoT dle hráčů z trhu mohou pomoci vznikající legislativy, kdy například pronajímatelé budou muset dávat nájemníkům přesné informace o spotřebě.

    Těžko může dát pronajímatel nájemníkovi přesné informace o spotřebě, když mu distributor nedá přesné informace o nákladech. Spíše než o pronajímatele by tedy mělo jít o distributory vody/plynu/elek­třiny, aby mohli pravidelně odečítat svá měřidla a uživatelům dát k dispozici online přehled nákladů. To už by bylo takové množství přístrojů, že by takovou síť mohli provozovat sami distributoři.

  • 11. 5. 2022 15:35

    Bez přezdívky:

    Ja si 2 cidla platim, jedno mam na chate, kde neni zadna wifi, jen najzednici si tam delaji hotspoty.

    Druhy cidlo mam doma a uz se nekolikrat stalo ze vypadla elektrika, nesel net apod a ja mel teploty apod. Ridim tim napriklad kotel, ale dokazu tim zjistit i ruzne anomalie, jako otevrene okno/dvere, naklon zaluzii, prasklou vodu, problem s kotlem apod. Kdo chce byt zavisly jen na wifi ci elektrine, jeho volba.

    Napriklad asi pred 4 rokama mi chodily divny hodnoty z kotle, bylo to v zime, byli jsme druhy den na horach, tak jsem jel domu podivat a zjistil jsem ze kotel prisel o vodu a topil naprazdno, tedy zhavil zbytecne roury. Ruple misto jsem provizorne opravil, klice dal sousedum s instrukcema a pak to nechal v klidu opravit. Mimochodem na jare kotel prestal ohrivat uplne, dle predpokladu jak zhavil naprazdno, tak si udelal vodni kamen na vymeniku - s tim jsem pocital a v lete jsem ho chtel preventivne stejne vymenit.

    A ano, mam klasicke senzory i do zasuvky a na wifi jako druhy nezavisly system.

    Venku mam zase na solaru a Lore mereni velicin.

    Vse si stavim a vyvijim sam.

    Simplecell ma zasadni problem, ze neumej jednat s lidma, v roce 2017 byli totalne neschopni se prosadit, proto aby nas presvedcil dodavatel z Brna, tak nam nacpal dve cidla na testovani.

    Asi pred rokem jsem s nima chtel jednat osobne a nemaji zajem, jak to neni 1000+ zarizeni, tak nezajem. Presto podle jejich webu jsou otevreni vsemu, davaji konektivity zdarma vyvojarum a na testy apod. A vse je lez. Na strance maji neplatny odkazy, faq jak jsem jiz zminil lzive, nebudi ve me ta firma duveru.

    Tak jsem zacal nasazoval vsude Loru - napriklad vahy na vcely, zatim byl vsude signal a kde ne ude, tak to bude jistit hold sim karta.

    Vodafone jsem take oslovoval pres jejich formular, dodneska neodpovedeli. Zadny informace na webu nemaji a neuvadeji, divim se ze to prodavaji, pac nevypadaji ze by meli nejak zajem.

    Tak asi takova je situace s IOT v cesku.

    Problem nevidim v tom ze by lidi nechteli, problem je v tom, ze dodavatele nemaji zajem dodavat sluzbu jednomu cidlu.

  • 11. 5. 2022 5:18

    Net

    Já internet věcí moc nechápu, skoro každý (domácnosti i firmy) mají standardní internetové připojení, kam věci připojí přes wifi nebo Bluetooth, a i v „divočině“ se to často dá řešit univerzálněji levnou SIMkou…
    Kdo si platí za internet věcí?

  • 12. 5. 2022 11:16

    Trident

    Ta nezavislost na elektrine ma sve stinne stranky. Mam na nevytapene nemovitosti v horach vetsinou teploty pod -20 v zime a bezne neprumyslove baterie to nedavaji. Vymena baterek je tak silena pruda spojena se sahnutim do penezenky a vetsinou to nejaka pres zimu neda nebo dojde namraze a signal na chvili neni.

    Kotel ktery je schopen topit naprazdno uz by davno mel byt vyhozeny na smetisti nebo mit doplnene havarijni odstaveni(coz se vyplaci jen u tech velkych, u tech malych je vyhodnejsi ho vyhodit) a ne to resit rovnakem na ohybak. Vidim to furt. Nechapu ze ty stare s..... lidi pouzivaji. Provoz tehle veci je neefektivni a hrube se nevyplaci.

    Pokles tlaku vody a prehrivani vymeniku/spalovaci komory umi detekovat i 15-20 let stare kotle. Ty ne prilis stare maji dokonce nouzovy dochlazovaci okruh pokud mate na pevna paliva.

    12. 5. 2022, 11:17 editováno autorem komentáře

  • 11. 5. 2022 20:25

    vdx

    Ne jedno, ale 10 nebo 100 čidel je furt málo. Anebo nasadí takové pálky, že použití obyčejné datové sim je mnohem výhodnější, i když je to technicky komplikovanější řešení. Dokud se tohle nezmění, tak to myslím nemá budoucnost.

  • 14. 5. 2022 12:13

    tuka

    Trochu mě baví ty vložky na bizarní Vodafone "IoT tarify" pro 2G sítě s cenami z roku 2017.

    SimpleCell skončil protože nemůže konkurovat velkoobchodním cenám operátorů, v evropě především T-mo který tu prodáva IoT LTE eUICC za cca 1eur/1GB. Prodávají se i u nás - Twist karta 200 je 500MB na 12 měsíců, velkoobchodní cena 20kč, všichni to cpou do EET pokladen.

    Stejný průšvih mají i ostatní přeprodejci sim karet - napr 1oT, emnify atd.

    To je reálný svět "IoT" - prachobyčejné LTE datové tarify. Nějaký LoRa či komplexní služby to nespasí, protože všechny zajímá jen to kolik stojí data (přirozeně, protože monopoly operátorů jsou zde cenový bottleneck).

    Trik je v tom že velký operátor to přeprodejcům stylu SimpleCell za tržní cenu nedá, ale napálí tam 500%. Trochu pak nastává situace jako tu byla kdysi s dialup/ADSL a Telecomem.

    Samozřejmě že existují řešení. Kdokoliv kdo má více jak 1000 kamer používá multi-IMSI M2M (karta se v každé lokaci přepne na operátora co je zrovna nejlevnější). Ale koupit si to musí přímo od operátorů.

  • 10. 5. 2022 19:21

    ROOOO

    Ten výpočet je zřejmý a už to asi 10 let všichni počítají a asi by se to mělo vyplatit i bez legislativy, kdyby to "nekazila" nutná výměna HW. Za provoz tenantu - portálu si těžko někde řekne dardu, takových portálů jsou mraky. To jde udělat levně, tady v té implementaci je plná soutěž a každej to v pohodě zaplatí. Takže jde o device a kolik za ně fee za připojení do sítě. Ceny jsou v nižších desetikorunách. To přece vůbec nestojí na tom, že to není funkční nebo "mimo", ale že to musí koupit někdo, kdo to užije. Mass market s ledničkama a myčkama to není. Chytrej dům taky ne, ten chce internet. Majitel velkého areálu potřebuje 10 čidel, to je cenová marginálie. Takže vodárny, teplárny apod - mají na výběr LoRa, Sigfox, NB. Musí dobře zvolit HW a připojení na IoT je banalita. Podle mne to "krachuje" proto, že velcí zákazníci to nestíhají implementovat a mass market to nikdy nekoupí. U nás investovaly firmy do dálkového odečtu z "silnice" a asi to nemají umořené... za 10 let všichni operátoři budou odečítat dálkově, je moc brzo.

  • 11. 5. 2022 10:44

    bez přezdívky

    Vymyslet pro obyčejné obyvatele funkci IoT, za kterou by byli ochotni platit je opravdu těžké. Bylo to vidět na Hacketonech pořádaných ČRa. Dobré použití bylo pro města, zamědělství (ale na ně je to drahé:), hydrology (pro ně taky drahé) apod.
    LoRa je použitelná i na lokální úrovni, kdy vše může mít jedna firma vše pod kontrolou. Takže v tom konkuruje třeba ZigBee nebo IQRF.
    To co se děje na Slovensku zhorší důvěru v provozovatele IoT. Představte si, že nasadíte 1000 čidel v rámci smart city a firma dodávající přenosovou vrstvu to vypne. Hrozná představa, kterou si spousta potenciálních zákazníků uvědomuje.
    Jaký je rozdíl mezi SigFox, LoRa a NB oproti klasickým GSM modemům, Wi-Fi apod?
    Spotřeba např. LoRa vysílá data s vysílacím výkonem 10mW po dobu asi 1s (je to jeden z nejhorších scénářů). Podobně je to u SigFox. Takže ty zařízení jsou schopny běžet ze 2 baterek AA více jak 1 rok (dle některých autorů až 10 let).

  • 12. 5. 2022 11:19

    Lukas1500

    Ten výpočet je zřejmý a už to asi 10 let všichni počítají
    Jaký výpočet máte na mysli? Rozdělení nákladů je zřejmé, ale k tomu je potřeba znát právě ty náklady.

    Bezdrátový odečet měřidel a indikátorů v domácnostech existuje už nejméně 15 let, v tom bych problém neviděl. Je to osvědčené a funkční. Jen kdyby ještě nějaký vzdálený odečet začali používat i distributoři. Například norma IEC 62056 existuje už déle než 20 let. Když nám někdy v roce 2007 technik instaloval nový statický elektorměr, tvrdil, že už to umí komunikovat po napájecí síti ale dokud nebudou takové elektroměry všude, tak se to prý nezačne používat.

  • 12. 5. 2022 18:25

    ROOOO

    Nevím jeslti si rozumíme. Samotný IoT tak jak funguje LoRa a další je bezva. Baterie 5 let, pokrytí, prostě to je funkční. Náklady pro provozovatele nějaké infrastruktury, která má být přes IoT dohledovaná jsou pak důležité pro komerční provoz. Toto řešení nevyžaduje, aby se po sídlišti poflakovala dodávka vodáren. Pokud to zákazník nekupuje, něco mu nevychází. Asi umořuje řešení, které má teď.
    Kanibalizace IoT x internet je minimální, nemůžete provozovat 5000 míst měření a flikovat to různými "wifi" v místě. To leda nějaký uhrovitý IT udělá na koleně v nějakém areálu. Už před 10 lety řešili výrobci lepších kotlů, že se nelze připojovat přes WIFI v domě. Tam si může HW - myčku apod připojit majitel, ne firma co má něco servisovat. Takže tam prostě zaplatili modul s vlastní M2M SIM. Dnes je možnost IoT.

  • 20. 5. 2022 1:24

    byCx

    Jen to jen název. Když vezmu tenhle seznam:

    WiFi
    BT
    ZigBee
    LoRa
    SigFox

    Tak směrem nahoru stoupá rychlost, klesá latence a stoupá spotřeba. Směrem dolů klesá spotřeba, rychlost a stoupá latence. Mobilní připojení si bere tak trochu nevýhody z obou konců, ale nemá smysl ho zatracovat. Každá ta technologie a jejich alternativy mají své místo a využívají se jinde. Části se pak říká IoT. Cena je jedním z parametrů, podle kterého se služba či zařízení navrhuje. I tu vaši SIMku musí někdo platit.

  • 11. 5. 2022 10:34

    vdx

    Pokud platí, že "provoz IoT sítě je závislý na škále tisíců až milionů zařízení" , tak dlouhodobá politika všech účastníků IoT je úplně opačná. A to je myslím důvod, proč to negeneruje zisky, ale ztráty a moc se neprosazuje. A u mobilních operátorů to je furt přívažek navíc, ale ti si asi mohou dovolit nějaké stále financování bez ohledu na výsledky, v podstatě pro strýčka Příhodu (co kdyby se to třeba jednou chytlo)...

  • 11. 5. 2022 15:20

    Bez přezdívky:

    Zvlastni, Sigfox vzdy vysila 6s az 40mA, mate asi nejaky spatny modul, je tot totiz uvedene ve specifikaci.

    Lora vysila sice neco kolem max 2s az tusim 120mA, ale pak zas pokazde zbytecne nasloucha asi 10mA.

    Ty cidla co vydrzi 10let maji LiSoCl baterky a jsou to poradny baga (burty) za 500Kc. Na 2 alkalicke tuzky to vidim tak rok venku, max 2 roky doma.
    Pokud se pouzije jedna tuzka LiSoCl, tak vydim vydrz venku tak max 4 roky.

  • 12. 5. 2022 20:24

    Lukas1500

    Myslel jsem to tak, že jestli by měl někdo používat nějaký vzdálený systém na odečet údajů z měřidel, není to pronajímatel ale distributor. Pro distributory by to však znamenalo pořizovat miliony modulů, schopných komunikovat v té či oné síti a k tomu by potřeboval jistotu, že to za rok někdo nevypne.

  • 12. 5. 2022 13:54

    Ondro

    Presne tak.
    Neviem si predstavit kotol, ktory by toto nevedel zdetegovat a zareagovat na to sam.
    Tie dalsie veci mi prdu ako hladanie cim zamestnat IoT. Nie zeby to bolo realne k nieomu dobre.
    V reale pre bezneho smrtelnika je IoT na urovni hracky.
    Pre velke firmy pri takych cenach je to stale ekonomicky nezaujimave.
    Zlepsit to moze legislativa. Tym zlepsit myslim z pohladu prevadzkovatelov IoT sieti a nie z pohladu zakaznika. Ti to nepotrebuju a dvihne im to zbytocne naklady.
    K comu by bolo dobre aby sa napriklad spotreba merala priebezne a nie ako teraz 2x do roka. To iste dalsie veci.
    Zmysel toma prave tam, kde potrebujes pravidelne odpocitvat hodnoty a kd enieje ina infrastruktura. No a taky trh nieje velky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).