Hlavní navigace

Síť pro internet věcí pokryje Česko. Postaví ji T-Mobile a SimpleCell

10. 9. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Výsledky pilotního provozu dopadly podle šéfa T-Mobilu nad očekávání a do konce příštího roku chce osadit vysílači sítě Sigfox dalších 350 základnových stanic.

Od konce jara se testovalo na čtyřech vysílačích – tři v Praze a jeden nedaleko Kolína. Výsledky pilotního provozu sítě Sigfox utvrdily operátora v tom, aby novou síť začal rozšiřovat dál. 

Až stodvacetikilometrový dosah signálu v přímé viditelnosti, dobrý průnik do budov a vysoká spolehlivost doručení zprávy i za špatných rádiových podmínek při pokrytí místa z více základnových stanic. 

Testování probíhalo v oblastech bezpečnosti, logistiky, utilities a tzv. Smart Cities, tvrdí ředitel operátora Milan Vašina. Do konce příštího roku by měly vysílače Sigfoxu viset na 350 základnových stanicích po celé republice. V první polovině roku 2016 chceme spouštět síť v některých regionech u partnerů, kteří nepotřebují celorepublikové pokrytí, dodává s tím, že na budování sítě spolupracují s firmou SimpleCell Networks.

Datová síť Sigfox už jede ve dvanácti evropských zemích. Umožňuje posílat zprávy o velikosti 12 bytů, což je zhruba na úrovni SMS. Chceme se na tuto oblast zaměřit a prvním významným krokem je celorepublikové pokrytí, tvrdí Vašina. Využití si šéf operátora slibuje především v průmyslu, zdravotnictví, nebo třeba i při sledování volných parkovacích míst. 

Model placení by byl ale jiný než je u klasických M2M tarifů, které operátoři nabízejí. Poplatek bude nastaven podle zařízení, ale půjde o jednorázový roční paušál. Pohybovat by se měl v řádech stokorun, tvrdí Milan Hába z T-Mobile. 

KL24

Podle analýzy mobilních trendů Ericsson Mobility Report bude v roce 2020 ve světě připojených 26 miliard zařízení, z nichž téměř 15 miliard budou telefony, tablety, notebooky a počítače. 

M2M a internet věcí jsou zaklínadla, která od operátorů budeme slýchat častěji. Příjmy telekomunikačních firem z jejich klasického byznysu klesají. Internet věcí je jeden z nových zdrojů peněz, tvrdí analytička IDC Ina Malatinska s tím, že sledují jasný trend, kdy se jednotliví hráči ve vznikajícím ekosystému přesouvají ke službám s vyššími maržemi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).