Hlavní navigace

Sitkom oslavil šedesátku

19. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
19. 1. 2009

Tzv. sitkom, neboli situační komedie, oslavil v minulém týdnu své již šedesáté výročí. Tento žánr, který znají dnešní televizní diváci, pochází nikoliv odtud, ale má své kořeny v rozhlase. Premiérový díl jednoho z prvních televizních sitkomů se na obrazovkách objevil před 60 lety, 17. ledna 1949. Ke svým fanouškům se tehdy v nové podobě a po tříleté pauze dostal seriál, který od konce 20. let proslavil komičku Gertrude Bergovou. Tehdy šlo o příhody židovské rodiny z nižší třídy, která se snažila splynout s novým prostředím.

Jak upozornila agentura ČTK, seriál ale tehdy postrádal jednu složku, která je dnes samozřejmou součástí většiny sitkomů, a to smích publika. Tento doplněk sice byl známý už z rozhlasových časů, Gertruda Bergová ale jeho použití v televizi odmítla. Výroba současných sitkomů se od doby před 60 lety výrazně liší. Příprava na natáčení obvykle vyžaduje dobře fungující filmovou továrnu, která se v principu příliš neliší od produkce takové mýdlové opery. Tým scénáristů pod vedením hlavního autora připravuje scénáře, ve kterých se postupně ladí jednotlivé scény i gagy. Poté se zkouší ve studiu – obvyklý sitkom se odehrává v několika málo dekoracích – a nakonec přijde na řadu samotné natáčení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).