Hlavní navigace

Situaci ohledně FM vysílání Rádia Česko a Rádia Wave nelze srovnávat

31. 3. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
31. 3. 2009

V minulém roce jsme byli svědky toho, jak rozhlasová rada brojila proti FM vysílání mládežnického programu ČRo 4 Radio Wave na středočeském kmitočtu 100,7 MHz. Wave muselo své FM vysílání vypnout koncem srpna 2008. Méně známá je skutečnost, že i digitální stanice ČRo Rádio Česko vysílá svůj program v FM pásmu, a to prostřednictvím zajímavé frekvenční sítě po bývalé české redakci BBC.

Český rozhlas se před skončením vysílání české redakce BBC dohodl na dodávání pořadů pro českou pobočku britského veřejnoprávního média. I proto nelze srovnávat právní podmínky, za jakých vysílá v analogovém éteru Rádio Česko, a za jakých působilo v FM pásmu Rádio Wave. Myslí si to Hana Hikelová, ředitelka zpravodajských stanic Českého rozhlasu, která řídí i Rádio Česko.

U Rádia Česko jde o poskytování pořadů v češtině na základě toho že BBC tu získalo licenci, a podmínkou je, že ve vysílání budou pořady zpravodajského charakteru v českém jazyce, což plníme. Rádio Wave vysílalo uvnitř Českého rozhlasu na jeho analogové frekvenci, mělo to charakter regionální stanice. Takže ta situace ve srovnání s Rádiem Wave je diametrálně odlišná,“ uvedla pro Digizone Hikelová.

ebf - partner 1

Spolupráce BBC a Rádia Česko legislativně nevychází ze zákona o Českém rozhlase ale ze zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Výměna pořadů se uskutečňuje na základě dohody obou subjektů. "Tam jde opravdu jen o výměnu pořadů a ne o to, že by nám BBC „půjčovala“ tu analogovou síť a pod. Z právního hlediska, co se týká naplnění českých zákonů, tak to úplně přesně splňuje náležitosti a požadavky zákona. Proto bych neporovnávala situaci za jaké vysílá Rádio Česko a za jaké vysílal Wave, protože Rádio Česko nevysílá na analogových vysílačích Českého rozhlasu. Rádio Česko jen dává své pořady k dispozici vysílateli s licencí, a tím je a zůstane BBC,“ dodala.

Na frekvencích BBC World Service v České republice se vysílá RDS s programovou identifikací BBC, ve vysílání jsou přítomny i jingly a některé vlastní relace BBC v českém jazyce, v průzkumu poslechovosti Radioprojekt figuruje BBC naprosto nezávisle na Rádiu Česko a mimo českého vysílání šíří BBC své vlastní pořady i v angličtině.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).