Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: www.LIDOVKY.cz

8. 9. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dnes vám poprvé předkládáme rubriku SkrzNaSkrz, která byla původně součástí Světa namodro. Protože na Světě namodro je rubrika již delší dobu pozastavena, rozholi jsme se ji po dohodě s Danielem Dočekalem oživit. Každý pátek zde proto budou dva lidé hodnotit známé a zajímavé české WWW stránky. Velmi stručně a výstižně.
Jakub Görner
vedoucí pracovník designerské společnosti CyberArt, s.r.o.
jakub.gorner@cy­berart.cz
Nikola Rafaj
v současné době vede internetový projekt společnosti Villusion, na kterém se podílí Sun Microsystems.
nikola.rafaj@vi­llusion.com
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Rychlost nahrávání mi přijde velmi dobrá. Obrázky jednoznačně prodávají. Při úvodním načtení Lidovek překvapí velké množství obrázků, které by měly přenos značně zpomalovat, přesto celková velikost stahovaných dat je zpravodajství přiměřená.
POUŽITELNOST
no comment Od obecného zpravodajství očekávám buď aktuální novinky, nebo hledám širší téma. Lidovky obojí dobře splňují, vyhledávání by mělo nabízet více možností.
GRAFIKA A DESIGN
Původně začali Lidovky s grafikou, které se po velmi krátké době (dva měsíce) vzdaly a ,,nasadily novou tvář". Musím říci, že dobře udělaly. Nová grafika na mne působí mnohem lépe. Zajímavé je řešení pravé části stránky, ale zde mají autoři ještě co dohánět. Některé prvky se občas v tabulce centrují jiné zarovnávaní vlevo … . Dále nechápu změny barev celé horní části stránek včetně loga při změně rubriky. Překvapilo mě, že webové stránky se od papírové verze Lidových novin barevně i úpravou naprosto liší. Internetovému zpravodajství navíc chybí výrazné logo a barevné kombinace nejsou zrovna nejpřitažlivější. Stránky jsou přesto velmi dobře uspořádané, hlavní zprávy upoutají hned na první pohled. Přehršel obrázků celkovou přehlednost jen rozbíjí.
OBSAH
Lidové noviny jsou velmi dobrý deník. Mají velmi dobrý magazín Pátek a nyní mají i on-line magazín www.lidovky.cz . Na obsahu je patrné velké provázání s deníkem, což je podle mého dobře. Webové Lidovky jsou více novinové, než internetové – místo celodenních aktuálních zpráv poskytují „články z novin.“ Oproti papírové verzi chybí důraz na komentáře, kterými jsou proslulé.
ORIGINALITA
V tomto směru čeká autory hodně práce. Nevím, jaký cíl Lidovky se svým webem sledovaly. Čekal jsem zásobárnu dobrých komentářů, kolem kterých mohou vzniknout zajímavé diskuze, zatím se téměř vůbec neliší od ostatních zpravodajství. Místo jedinečných Lidovek jsou tu jen další internetové zprávy v dlouhé řadě.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Jsem rád, že Lidové noviny mají vlastní „on-line magazín“. Přeji autorům hodně štěstí a trpělivosti na jejich dosti trnité cestě. Na českém Internetu je obecných zpravodajských serverů až neúměrně mnoho, velký počet jich bude muset brzy skončit nebo se spojit. Po pádu komentátorského iPortu si nejsem příliš jistý, jakým směrem by se Lidové noviny měly vydat. Mají dobré zázemí u čtenářů, které by Internetem mohly prohloubit.

Líbí se vám www.LIDOVKY.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).