Hlavní navigace

SkyTec HD BlackBOX: 2x DVB-S2 tunery s alternací DVB-C i DVB-T2, to je nový „Linux“!

7. 11. 2012
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Linuxové boxy se těší mezi náročnějšími diváky satelitní televize velké popularitě. I proto jsme si pro vás připravili recenzi další atraktivní novinky.

Dnes jsem si vybral z ucelené řady linuxových přijímačů SkyTec (110 IR, Jobi, Kleio, Nerine) k testu nejkomfortnější z nich, HD přijímač BlackBox od korejského Fortise, který je nástupcem modelu Royal. Od něj se liší nejen novým modernějším kabátem, ale pracuje i s výkonnějším procesorem STi 7110/450MHz. BlackBox má opravdu velmi zajímavý design, exkluzívní porty a i s tím související rozšiřitelné funkce, které přináší pouze OS Linux s množstvím nástavbových plugin.

Přijímač je v základním provedení dodáván se dvěma tunery DVB-S2. Ty můžeme zaměnit, pokud si přikoupíme tuner DVB-T/T2 nebo DVB-C a libovolně je pak kombinovat. Přijímač má oproti výše uvedeným modelům možnost instalace interního i externích disků, které můžeme provozovat přes USB porty (jeden je bootovací), nebo dokonce i jednoho e-SATA! K dispozici je pro uložení 10 000 programových míst.

Přední panel

Tento, již na první pohled mohutný a luxusní přijímač je vyráběn v černé barvě. Přední panel je však zvýrazněn silným rámem, který působí dojmem eloxovaného hliníku v šedém provedení. Vévodí mu exklusivní dvanáctimístný alfanumerický displej v bílé barvě, který je dobře čitelný i na větší vzdálenost. Indikuje stavy přijímače, názvy kanálů, ve StandBy čas apod. Delší názvy rotují zprava doleva. Pod displejem je v liště vodorovně situováno sedm tlačítek pro ovládání: StandBy, MENU, OK a čtyři tlačítka se šipkami vlevo/vpravo/nahoru/dolů pro pohyb v menu a hlasitost. Ve StandBy svítí na displeji ještě červená dioda a je zde také čidlo dálkového ovládání.

Zcela vpravo je pod odklopným víčkem jeden port USB (dva další jsou na zadním panelu), následují dvě universální čtečky paměťových karet (karty vkládáme čipem dopředu a dolů) a dva CI sloty pro moduly. Tedy parádní vybavení.

Zcela vpravo je pod odklopným víčkem jeden port USB (dva další jsou na zadním panelu), následují dvě universální čtečky paměťových karet (karty vkládáme čipem dopředu a dolů) a dva CI sloty pro moduly. Tedy parádní vybavení.

Zadní panel

Na zadním panelu odleva jsou dva LNB vstupy se smyčkovým výstupem, dále 2× SCART, jeden digitální optický výstup S/PDIF, následuje šestice RCA pro kompozitní a komponentní výstupy, 2× USB, HDMI, rozhraní RS-232, LAN, e-SATA, kolébkový síťový vypínač a zásuvka pro síťový kabel (100–250V~/50–60Hz/max.55W.

Dálkové ovládání

Univerzální černé dálkové ovládání, s kterým můžete ovládat mimo SAT také TV/DVD (Blu-ray) přehrávače (kódy na ovládání jiných zařízení najdete na stránkách dovozce). Totožné ovládání mají i přijímače OPTIBOX nebo HD-Box.

Výměnné tunery

Zleva DVB-T/T2 tuner, DVB-C tuner a DVB-S2 tuner (pohled z pozice portů).

Zleva DVB-T/T2 tuner, DVB-C tuner a DVB-S2 tuner (pohled z pozice portů).

Zleva DVB-T/T2 tuner a DVB-S2 tuner (pohledy z boku)

Zleva DVB-T/T2 tuner a DVB-S2 tuner (pohledy z boku)

Kombinace tunerů

V základním provedení je přijímač osazen tunery S2+S2. Dále můžeme tunery kombinovat podle toho, který si přikoupíte takto: T2+T2, C+C, S2+T2, S2+C, nebo T2+C. Tunery jsou Plug and Play, což výměnu zjednodušuje.

V příslušenství můžeme nalézt propojku mezi dva S2 tunery. Tu můžeme použít v případě, že chceme z jednoho zdroje signálu LNB antény napájet i druhý tuner přijímače (S2+S2). Propojku zapojíme vždy z TUNERu 1 z pozice OUT do TUNERu 2 do pozice IN. Propojku nalezenou v příslušenství můžeme použít pouze k propojení S2+S2 (F konektory). K propojení T2+T2, C+C si ji musíme přikoupit, nebo vyrobit sami vzhledem k jiným konektorům. Propojky můžete využít v kombinacích: S2+S2, T2+T2,C+C. U ostatních kombinací musí mít každý tuner svůj zdroj signálu a propojku nelze použít.

Instalace interního disku

Takto vypadá montáž pevného disku 2,5“, v tomto případě WD 500GB, který výrobce doporučuje použít. Můžeme zde instalovat pevné disky až do velikosti 2TB! Částečně skryt pod diskem vidíme pasivní chladič hlavního procesoru.

Takto vypadá montáž pevného disku 2,5“, v tomto případě WD 500GB, který výrobce doporučuje použít. Můžeme zde instalovat pevné disky až do velikosti 2TB! Částečně skryt pod diskem vidíme pasivní chladič hlavního procesoru.

Po demontáži krytu přijímače nalezneme uprostřed přijímače držák pevného disku. V příslušenství nalezneme šroubky na upevnění, e-SATA a napájecí kabel na propojení disku s porty na plošném spoji. Nemusím snad připomínat, že by přijímač při montáži disku měl být odpojen od sítě. Je to jednoduché a rychlé. K přijímači můžete také připojit externí disky, buď přes USB porty, nebo e-Sata, nebo si nakonfigurovat připojení síťového disku (NAS serveru). Ve správě úložišť si pak nastavíte připojení aktuálního zařízení.

Formátování disků může být FAT32, NTFS, nebo Journaled. Nahrávky jsou ukládány v dekódovaném stavu. Při pořizování nahrávek je třeba dbát na to, aby záznamové médium bylo dostatečně rychlé pro zápis. Přijímač je totiž schopen zaznamenávat najednou až tři HD kanály a k tomu jeden další sledovat. Pokud tuto extrémní možnost nebudete využívat stačí pomalejší i průměrné disky. V úvahu je při záznamech nutné také brát zapnutý TimeShift. Ten stále nahrává vámi v menu zvolený časový úsek zcela automaticky (pokud si jej nevypnete).

Přijímačem přehrajete videosoubory VOB, FLV, MKV, MP4, Avi, Divx, Xvid atd. Z audiosouborů přehrává MP3 a zobrazuje obrázky ve formátu JPG.

Celkový pohled na odkrytovaný přijímač s vloženým diskem i přístupovou kartou s původním osazením dvou tunerů S2. Přijímač disponuje 256 MB pamětí

Celkový pohled na odkrytovaný přijímač s vloženým diskem i přístupovou kartou s původním osazením dvou tunerů S2. Přijímač disponuje 256 MB pamětí

Hlavní Menu přijímače

Hlavní menu přijímače je grafikou i ovládáním téměř totožné, jak je známe z různých linuxových přijímačů a zvládne je každý uživatel. Z výroby jsou navíc předladěny všechny programy poskytovatelů Skylink a CS-link. Další nastavení provádíme podle intuitivního Menu ručně podle svých představ. Upozornil bych zvláště na funkci BlindScan, kde přijímač naladí po zadání frekvence a polarizace nejen programy, ale i přenosové kanály.

PIP (obraz v obraze) a mozaika

Nahoře obraz v obraze (PIP). Ten můžete sledovat ve dvou režimech. Menší obraz umístíme do kteréhokoliv rohu obrazovky, nebo přepnout na zobrazení dvou různých programů stejné velikosti umístěných vedle sebe. Výběr druhé stanice do PIP si zvolíte v menu. V PIP můžeme sledovat druhý obraz stanice i z jiného muxu, pokud máme propojeny oba stejné tunery propojkou, nebo máme druhý tuner například DVB-C, nebo DVB-T/T2. Na obrázku dole je zobrazená funkce mozaika. Uprostřed mozaiky se zobrazuje online zvolený program. Zde si můžete z nabídky vybrat pomocí šipek kterýkoli jiný a zobrazit jej i v plné velikosti tlačítkem OK.

Pluginy

V tomto menu si můžete instalovat množství plugin, které chcete využít ke zlepšení funkcí a vlastností vašeho přijímače. Zcela nahoře v seznamu je WebZeal, což je plugina pro plnohodnotný prohlížeč internetových stránek. Dále spuštěná plugina MCAS, která umožňuje čtení z přístupové karty. Můžete nainstalovat i XCAM protokol, který umožní načtení karty z jiného přijímače, nebo OSCAM, který načte některé dalších typů karet. Dalšími tipy doplňků a instalací plugin jsou například CCCAM, New CS, NewCamd, WICARD, MGCamd, Wicard apod. Přijímač má podporu DLNA serveru pro možnost sdílení dat a nahrávek. FTP přístup pomocí tohoto protokolu umožní editaci souborů satelitu, nebo USB připojených zařízení.

Instalace firmware a ostatních součástí software

Na připojeném PDF souboru si můžete přečíst slovník pojmů a podrobnosti k instalacím ZDE.

Další multimediální funkce

Síťové aplikace

Síťové aplikace

Přijímač disponuje v menu různými síťovými aplikacemi. Na obrázcích vidíme ikony s názvy těchto aplikací. Zajímavá je například Katrina TV, což je jakýsi widget připomínající kabelovou televizi a je k němu nutné pořízení přístupového jména a hesla (legálně za poplatek).

K dispozici je například i Facebook nebo atlas Google Maps.

K dispozici je například i Facebook nebo atlas Google Maps.

Z nabídky vybírám například Internet Radio, Předpověď počasí, Internet TV+, která umožňuje sledovat například oblíbené videa z YouPorn (po zadání kódu), Fashion TV, Tagesschau, Metacafe i EarthTouch. Je zde také rychlé zobrazení stránky CNN. RSS čtečka umožňuje přidat si vlastní RSS kanály. Internetové radio se seznamem několika desítek stanic si můžeme nahrát na USB klíčenku a vytvořit si další odkazy na oblíbené stanice.

Malou chybou software je to, že zvolením ikony Free TV se nedostanete do této televizní nabídky, ale do YouTube. Z YouTube můžete pořizovat nahrávky a ukládat je na disk

Malou chybou software je to, že zvolením ikony Free TV se nedostanete do této televizní nabídky, ale do YouTube. Z YouTube můžete pořizovat nahrávky a ukládat je na disk.

Naistalovaný Facebook umožní přihlášení do vašeho profilu a přitom sledovat dění na obrazovce. Tady je však třeba připomenout, že k usnadnění ovládání bych doporučoval dokoupit klávesnici.

Nainstalovaný Facebook umožní přihlášení do vašeho profilu a přitom sledovat dění na obrazovce. Tady je však třeba připomenout, že k usnadnění ovládání bych doporučoval dokoupit klávesnici.

Informační lišta

Informační lišta

Informační lištu najdeme vždy na spodním okraji obrazovky. Obsahuje všechny důležité informace o zvoleném kanálu, včetně názvu satelitu a poskytovatele i sílu přijímaného signálu. Další volbou si můžeme otevřít okno s doplňujícími podrobnými informacemi o probíhajícím a následujících programech, kam se přesouváme pomocí šipek vpravo/vlevo na dálkovém ovládání.

Seznam kanálů

Seznam kanálů

První možnost zobrazení seznamu programů iniciujeme stiskem šipek nahoru, nebo dolů na dálkovém ovládání. V levém sloupci se zobrazí vždy seznam patnácti stanic ve kterém se pohybujeme opětovným stiskem šipek. Vedle každé stanice v pravém sloupci je vždy (pokud je vysíláno EPG) zobrazen právě probíhající program této stanice.

Zobrazení seznamu kanálů při stisknutí tlačítka OK

Zobrazení seznamu kanálů při stisknutí tlačítka OK

Druhou možností zobrazení přehledu programů je tlačítko OK, zobrazí se seznam, ve kterém se můžete pohybovat pomocí šipek nahoru/dolů a zvolit požadovanou stanici. Vpravo nahoře v malém okně můžeme sledovat vždy obraz zvoleného programu. Tlačítkem OK potvrdíte volbu a obraz se poté zobrazí v plné velikosti s informační lištou, které zakrátko zmizí. Pokud se nechcete pohybovat v takto dlouhých seznamech můžete si vytvořit oblíbené skupiny programů. Pak se pohybujete pouze ve tříděných programech, což je rychlejší. Oblíbené skupiny zobrazíte tlačítkem FAV.

EPG

Zobrazení EPG

Zobrazení EPG

Základní EPG na obrázku se zobrazuje na 7 dnů dopředu. Zobrazíme jej stejnojmenným modrým kulatým tlačítkem a je velice přehledné. EPG můžeme také přepnout do zobrazení časové tabulky pouze pro jeden program na celý den. V obou seznamech můžeme například rychle programovat záznam požadovaných programů. Pokud si nejste jisti dodržením časového plánu vysílání, můžete v menu programu záznamů ještě upravit začátek i konec a přidat nějakou tu minutku nahrávání navíc.

Pokud chcete programovat záznam například seriálu, který se vysílá vždy v daný den v týdnu (vždy ve stejný čas), stačí jej naprogramovat jednou a zvolit opakování záznamů, kolikrát je třeba.

EPG slouží také k připomenutí zvoleného programu, abychom o něj nepřišli. Tento program se vám ve zvolenou dobu přepne a nezmeškáte jej.

Spolu se záznamem programu se exkluzivně ukládají i podrobné textové informace, takže máte usnadněný výběr se později v nahrávkách orientovat.

Box pro pokročilé i začátečníky

Tento přijímač je určen jak zkušenějším uživatelům, tak i běžným uživatelům, kteří chtějí časem proniknout do dalších možností linuxových aplikací. Existuje značné množství internetových fór, kde naleznete téměř všechny odpovědi na vaše případné otázky. Menu přijímače disponuje správnou českou diakritikou. Titulky si můžeme zvolit buď teletextové, nebo DVB.

Výborná je možnost využít editor settingu. Multi-LNB s ovladačem DiSEqC verze 1.0, 1.1, 1.2 a USALS. Výkonný manažer pro služby seznamu Oblíbené: zamykat, vynechávat, přesunout, editovat a mazat. HDMI video a audio výstup (576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p. Přijímač v plném provozu spotřebuje cca. 20W, v pohotovostním režimu odebírá ze sítě < 1W. Rozměry přijímače jsou 340×230×60mm.

Balení obsahuje:

• přijímač SkyTec HD BlackBox
• dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• podrobný manuál (slovenský, český a anglický)
• kabel HDMI, délka cca 2m.
• anténní propojka LoopOut
• síťový flexi kabel
• montážní sada pro interní disk 2,5
• zaslepovací plíšek při užití pouze jednoho tuneru

Volitelné příslušenství:

• bezdrátová mini klávesnice WLK100 pro pohodlné psaní a ovládání kurzoru, cena cca 990Kč a USB WiFi pro bezdrátové připojení k internetu, cena cca 290Kč

Klávesnice k boxu SkyTec

Klávesnice k boxu SkyTec

• interní disk
• externí disk, nebo flash
• tuner DVB-S2: http://www.t-cz.com/dvb-s-s2-tuner-pro-skytec-hd-blackbox-optibox-raptor_d10440.html Cena s DPH cca 600 Kč.
• tuner DVB-T/T2: http://www.t-cz.com/dvb-t-t2-tuner-pro-skytec-hd-blackbox-optibox-raptor_d10442.html Cena s DPH cca 900 Kč.
• tuner DVB-C: http://www.nej-ceny.cz/421777/dvb-c-tuner-pro-skytec-hd-blackbox-optibox-raptor.html Cena s DPH cca 450 Kč.

Volitelný software a pluginy

Poslední firmware můžete najít zde: http://technet.euweb.cz/blackbox.html

MCAS – plugin, pro čtení přístupových karet si může stáhnout zde: http://technet.euweb.cz/mcas.html

Webové rozhraní – plugin pro si můžete stáhnout zde: http://technet.euweb.cz/weblinux.html

Další podpora přijímače: http://www.omko.cz/skytec-blackbox-twin-tuner/

Text i foto autor s použitím několika firemních fotografií.

Přijímač do testu zapůjčila firma TOMI CZECH s. r. o.

Na Bečvě 1388 751 31, Lipník nad Bečvou, tel.:+420 581 206 712

Stránka produktu: http://www.czc.cz/skytec-blackbox-twin-tuner/112063/produkt 

nebo zde: http://www.tvdigitalne.cz/skytec-blackbox.html

BRAND24

E-mail: marketing@t-cz.com

Cena přijímače v základním provedení na trhu se pohybuje od 6 590Kč do 7 290 Kč s DPH.

V jaké cenové relaci byste si pořídili špičkový satelitní přijímač s OS Linux?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).