Hlavní navigace

Sledovali jsme živě: Peter Duhan rezignoval, Rada ČRo jeho odstoupení přijala

7. 10. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

UVNITŘ DOKUMENT – Živé online zpravodajství serveru DigiZone.cz z mimořádného zasedání Rady Českého rozhlasu, které probíhalo od 14:00 v budově rozhlasu na Vinohradské třídě.

14:21 – Rada ČRo přijala rezignaci Petera Duhana na funkci generálního ředitele k 3. listopadu 2015. Radní vyzvali Petera Duhana, aby již nepřijímal žádná závažná rozhodnutí v oblasti personální, ekonomické i programové. Michal Stehlík poté dnešní jednání Rady ČRo ukončil bez další diskuse.

14:20 – Rada ČRo obdržela dnes řádově ve 13:30 vzdání se Petra Duhana z funkce generálního ředitele ze zdravotních důvodů, které mu nadále nedovolí tuto funkci vykonávat, potvrdil Michal Stehlík informaci serveru E15.cz. Rezignace má být k 3. listopadu 2015.

14:18 – Michal Stehlík rekapituluje události posledního týdne, které vedly ke svolání mimořádného zasedání Rady ČRo. Rada si vyžádala právní stanoviska, obdržela dvě analýzy, podle nichž o porušení zákona šlo, uvedl předseda Rady ČRo k zaměstnání syna generálního ředitele v ČRo.

14:15 – Mimořádné zasedání Rady Českého rozhlasu začíná, zahajuje jej předseda Rady Michal Stehlík. Pan generální ředitel Peter Duhan se předem omluvil z tohoto zasedání ze zdravotních důvodů, uvedl. Z vedení rozhlasu na zasedání nechybí ani šéfka kanceláře generálního ředitele Zora Karmazín-Blumová a ředitel pro regionální vysílání Jan Menger.

14:13 – Do zasedací místnosti přicházejí první radní Českého rozhlasu, dorazil i náměstek generálního ředitele pro program a budoucí prozatímní ředitel rozhlasu René Zavoral.

14:08 – Radu Českého rozhlasu čeká rozhodování, jakým způsobem vybere nového generálního ředitele. Zákon nestanoví způsob výběrového řízení, v úvahu připadá otevřený konkurz nebo uzavřené výběrové řízení, do kterého by radní přizvali vybrané kandidáty (z takového tendru vzešel i Peter Duhan). Jistě prvoplánově daleko lákavěji zní otevřený konkurz, vypadá průhledněji a může to tak konec konců i být, ale nese to v sobě riziko, že mezi námi existují obesílači konkurzů, kteří nosí v torně „maršálskou hůl“ a pokouší se o kdejakou pozici. A tito lidé pak to výběrové řízení zdržují. I jejich projekty je potřeba posuzovat, ač jsou relativně nesmyslné. To je tedy nevýhoda otevřeného konkurzu. Nevýhodou toho druhého, kdy se oslovuje jenom několik adeptů, spočívá v tom, že můžeme přijít o někoho skvělého, na kterého si prostě nevzpomeneme. Čili obě varianty mají své pro i proti, řekl minulý týden v rozhovoru pro DigiZone.cz místopředseda a mluvčí Rady ČRo Jiří Vejvoda. Druhá varianta je v posuzování rychlejší. Takže bychom se asi rozhodovali, která z nich je vhodnější. Já si myslím, že ve stavu této společnosti, která zrovna neoplývá důvěrou v politiku a v média, by bylo lepší – navzdory tomu, co jsem řekl – podstoupit tu první, klopotnější cestu otevřeného výběru. Ale to je můj osobní názor, dodal.

14:04 – Ještě než začne mimořádné zasedání Rady Českého rozhlasu, řekněme si, co bude ze zákona následovat po rezignaci generálního ředitele. Peter Duhan se rozhodl funkci opustit k 3. listopadu, hned od následujícího dne by měl vedení Českého rozhlasu převzít jeho zástupce, náměstek pro program René Zavoral. Ve funkci prozatímního ředitele rozhlasu by měl být maximálně tři měsíce, praxe v minulosti ukázala, že to může být déle (Peter Duhan byl prozatímním ředitelem skoro rok, než byl zvolen za řádného generálního ředitele). Nicméně zákon stanoví, že do tří měsíců od rezignace nebo odvolání generálního ředitele má Rada ČRo zvolit jeho nástupce.

14:00 – Mimořádné zasedání svolala na dnešní odpoledne Rada Českého rozhlasu, která se bude zabývat otázkou možného porušení zákona ze strany generálního ředitele Petera Duhana, jenž nechal v rozhlase zaměstnat svého syna Andreje na pozici rešeršisty. Radní se domnívají, že tím Duhan hrubě porušil zákon, který však výslovně zakazuje v Českém rozhlasu zaměstnávat příbuzné a blízké členů Rady ČRo. Na jiném místě ale zákon zmiňuje, že obdobné nároky mají být uplatňovány i na generálního ředitele ČRo. Duhan, který tezi o porušení zákona odmítá, se dnešního zasedání Rady ČRo nezúčastní, podle mluvčího rozhlasu Jiřího Hošny je v pracovní neschopnosti.

cif 24 - early cena - média

Těsně před začátkem zasedání Rady ČRo generální ředitel rozhlasu Peter Duhan oznámil radním, že na svou funkci k 3. listopadu rezignuje. Informaci přinesl server E15.cz. Plánovaný začátek mimořádného jednání Rady ČRo se posouvá o čtvrt hodiny na 14:15 hod.

Tiskové Prohlášení Generálního Ředitele Českého Rozhlasu by Lukáš Lucky Polák

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).