Hlavní navigace

Sledovali jsme živě: Rada ČT jednala o situaci ve zpravodajství České televize

6. 11. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Radní se na veřejném zasedání na Kavčích horách zabývali stížnostmi na ovlivňování předvolebního vysílání ČT 24 a peticemi redaktorů

Peticemi proti ovlivňování předvolebního vysílání České televize a stížností na zásahy šéfredaktora zpravodajství Petra Mrzeny ve prospěch politických subjektů blízkých prezidentu Miloši Zemanovi se zabývala na dnešním veřejném zasedání v Praze na Kavčích horách Rada ČT. Server DigiZone.cz vám přináší z tohoto jednání živé online zpravodajství.

12:49 – Naše on-line zpravodajství ze zasedání Rady ČT končí. S našimi čtenáři se loučí Lukáš Polák, který děkuje za sledování on-linu.

12:48 – Rada zaujme stanovisko k situaci ve zpravodajství na základě materiálů, které se k ní dostanou na základě diskuse a níže uvedených konstatování.

12:46 – „Pověřil jsem interní audit ČT, aby se setkal s vedením zpravodajství a setkali se zároveň i s třiadvaceti kritiky. Podle toho chceme nadefinovat budoucí strukturu zpravodajství.,“ uvedl Dvořák. Výsledky šetření by měly být známy na zasedání Rady ČT 11. prosince.

12:44 – „Oslovím skupinu respektovaných lidí, lidi, kteří mají odborné zázemí, a těm bych rád přeložil tyto dva materiály (výtky 23 zaměstnanců zpravodajství ČT a 12 bodový dokument ředitele zpravodajství ČT Zdeňka Šámala, pozn. red.),“ konstatoval šéf České televize. Výsledek diskuse by měl sloužit k tomu, aby byl prezentován Radě ČT a mohla by být vedena další diskuse.

12:42 – Generální ředitel České televize Petr Dvořák vzpomíná na schůzku s Danielou Drtinovou, která měla výtky vůči zpravodajství veřejnoprávní televize. Zhodnocuje a popisuje celý proces a kroky, které následovaly.

12:38 – Radní Jiří Kratochvíl: „Všichni jsme žili v nějaké době a nesli jsme na sobě nějakou tíhu. Je třeba tedy hovořit s těmi, kteří budou situaci posuzovat.“

12:37 – Předseda Rady ČT Milan Uhde: „Pravda je dosažitelná a nikoliv filosofická.“

12:35 – „Dovedu si představit, že situace ve zpravodajství ČT není snadná. Myslím si ale, že profesionál se bude vždy chovat profesionálně a nedopustí se občanské neposlušnosti. Situaci nejde určitě vyvážit výzvami ke klidu práce,“ konstatoval předseda Rady ČT Milan Uhde a dodal: „Nepovažuji za nejdůležitější verifikaci 12 bodů. Problém, který chci mít vyjasněn, a považuji ho za nejzávažnějjestli v redakci České televize funguje atmosféra tvůrčí a nikoliv atmosféra strachu.“

12:33 – Radní Jan Brandejs: „Vítám pružnou reakci ředitele zpravodajství Zdeňka Šámala. Pro Radu ČT je to jistě vítaný dokument.“

12:31 – Radní Jan Prokeš: "Radní zaujme v této věci nezávislé stanovisko, která se nutně nebude muset opírat o zjištění, ke kterému dospěje vedení České televize.

12:29 – Radní Radek Mezuláník byl ostatními radními pokárán za to, že vyslovil domnění, že prožíváme nejhorší krizi zpravodajství České televize od roku 2000. Mezuláník by podle kolegů neměl dávat na své subjektivní pocity.

12:28 – Radní Antonín Bajaja: „Co nejdříve se musí dokázat, že nedochází k ohrožení svobody slova. Pokud se nám to podaří, udělat nezaujatý závěr, bude to jedině k dobru věci.“

12:26 – Radní Michal Jankovec: "Rada České televize se tomuto vážnému problému věnuje, otázkou je, jak se mu ve výsledku budeme věnovat. Výsledky pochopitelně budou k dispozici a veřejnost s touto analýzou bude seznámena.

12:23 – Mezuláník: „Více než cokoliv jiného tady vidím selhání managementu, který to nemělo nechat dojít tak daleko. Pokud má být jmenován nezávislý auditor, měla by to být také Rada ČT, která si nechá zpracovat, jak se vedení v této situaci chovalo.“

12:21 – Radní Radek Mezuláník: „Myslím, že k tomu přistupujeme moc dramaticky. Na druhou stranu jsme určitě svědky největší krize ve zpravodajství od roku 2000.“

12:20 – Radní Jiří Presl: „Jako rada bychom měli udělat usnesení, které bude vést k rychlému řešení této situace. Můžeme se dostat do bludného kruhu.“

12:19 – Prokeš: „Měla by tu být určitá férovost, aby si vedení zpravodajství zjednalo respekt.“

12:18 – Radní ČT Jiří Kratochvíl: „Chybí tu pravděpodobně určitá úcta a pokora ve vztahu nadřízený – podřízený. Pamatuju si velice dobře na rok 2000, co to obnášelo, co to bylo za lavinu neklidu. Podíváme-li se zpětně, bylo to pochopitelně uměle vyvolané.“

12:16 – Vedení České televize by se mělo zabývat atmosférou a událostem, které k podnětu podaným 23 zaměstnanci zpravodajství veřejnoprávní televize měly vést.

12:14 – Česká televize zveřejnila obsáhlé stanovisko ředitele zpravodajství na svém webu. Jedná se o materiál, který před chvílí prezentoval Zdeněk Šámal stručně na zasedání Rady ČT. K dispozici je zde.

12:11 – Radní Jan Prokeš: „Taková atmosféra není dobrá a cílem všech by mělo být tuto situaci zklidnit. Bude záležet na tom, jaký postup zvolí vedení zpravodajství a jaký zvolíme my jako rada.“

O problémech by se mělo mluvit veřejně a ne „ve spacáku“ a v utajení. Zaměstnanci zpravodajství by se neměli bát, že za své názory budou vyhozeni.

12:09 – Pokud bude k manipulaci ve zpravodajství ČT docházet, členové redakce by se neměli bát ozvat. V takové atmosféře pracovat nejde," zaznělo na zasedání Rady ČT:

12:07 – „Situace je v mnoha směrech vážná, ale měli bychom se vyvarovat ostrých a zbytečných reakci,“ konstatoval místopředseda Rady ČT Jaroslav Dědič.

12:06 – Předseda Rady ČT Milan Uhde: „Považuji stanovisko Zdeňka Šámala za naprosto správné. Jelikož jde o problém velmi vážný, byl bych rád, kdyby žádný dokument v této věci nezůstal interní a všechny materiály spatřily světlo veřejnosti.“

12:04 – Generální ředitel České televize dostal výtky od Šámala přibližně před hodinou a půl. Dvořák se rozhodl tento dokument zveřejnit oficiální cestou a bude mít k němu přístup jak odborná tak laická veřejnost.

12:02 – Zdeněk Šámal se svými argumenty skončil.

12:01 – Vztyčený prst výtvarníka Černého: Téma se ve vysílání objevilo podle Zdeňka Šámala čtyřikrát v daný den.

12:00 – Zemanova spanilá jízda po republice: Česká televize sledovala oficiální cestu prezidenta, spory se do této skutečnosti nepromítly.

11:59 – Prezident Miloš Zeman a byty OKD: Prostor dostaly opět obě strany. Šámal ke každému z bodů uvádí, kolikrát se ve zpravodajství Česká televize tématu věnovala.

11:57 – Boj uvnitř ČSSD: Česká televize podle Šámala informovala o tomto sporu vyváženě. Prostor dostaly podle jeho slov obě strany (zastánci Bohuslava Sobotky i pučisté), například i v Událostech, komentářích.

11:56 – Ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal shrnul výtky vúčí zpravodajství, které vnímá veřejnost, do 12 bodů. 

11:55 – Zahraniční ohlasy na volby: Reportáže na toto téma se vysílaly.

11:54 – Co se týká "Prezidentovi virózy pořadu 168 hodin, záběry byly použity se souhlasem tvůrců pořadu. Záběry vrávorajícího prezidenta nepovažuji za etické.

11:51 – Slovo si vzal ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal. "Obvinění, která padla odmítám. Prezidentova viróza: Na základě analýz materiálu se objevila tato skutečnost ve všech zpravodajských relacích. Reakce, kterou máme k dispozici, měla k dispozici i všechna ostatní média. To, z čeho jsme obviňování, pro nás nemohlo být měřítkem naší diskuse. Česká televize celkem 13× informovala o prezidentově virózu, přičemž dvakrát použila archivní záběry.

11:45 – Generální ředitel ČT předpokládá, že by chtěl sestavit skupinu lidí, ve kteří budou novináři i specialisté a budou diskutovat i možnou míru závažnosti. „Seznam chceme zveřejnit v nejbližší době. Chceme do této diskuse zapojit i náš etický panel. Chceme prověřit i některé postupy v našem zpravodajství, aby se ukázalo, že jsou správné,“ uvedl Dvořák.

BRAND24

11:44 – Petr Dvořák, generální ředitel ČT: „Objevily se různé výzvy a veřejné dopisy, které vyjadřovaly podporu jedné nebo druhé straně. Diskutuje se o něčem, co je jako podnět. Mám pocit, že převládají emoce. Myslím si, že není cílem celé věci, abychom nad ní planě polemizovali. Věřím, že tyto problémy umíme řešit a máme k nim všechny nástroje. Nechybí nám odhodlání ani schopnost diskuse. Takovéto problémy určitě nemusí do budoucna spatřit světlo světa.“

11:43 – Z Kavčích hor zdraví čtenáře našeho webu Lukáš Polák. Zasedání Rady ČT probíhá už od půl dvanácté.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).