Hlavní navigace

Slovenská televize potřebuje další státní dotaci, jinak zbankrotuje

23. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
23. 10. 2008

Pokud veřejnoprávní Slovenská televize (STV) nezíská další státní dotaci na pokrytí svých dluhů, mohla vy vyhlásit bankrot. Informuje o tom dnešní vydání slovenského deníku Pravda. Shon okolo finanční situace STV se rozpoutal již před několika týdny, podrobně se mu věnoval zejména server Mediálne.sk (například zde ve speciálu Bordel v Mlynskej).

Generální ředitel STV Štefan Nižňanský předložil Radě STV zprávu o finanční situaci, z níž podle Pravdy vyplývá, že televize na tom není finančně dobře a bez dotace svoje dluhy nedokáže splatit. Nižňanský proto žádá vládu o dotaci 150 milionů slovenských korun. Nedávno přitom slovenská vláfa uvolnila pro STV necelých 100 milionů korun, z nichž značnou část televize použila na start svého třetího programu, sportovního kanálu Trojka.

Z předložených materiálů vyplývá, že televize na tom bude ke konci roku finančně velmi špatně a bez dotace to nezvládne, cituje list předsedu Rady STV Bohumíra Bobockého. Teď je otázka, zda vláda pomůže televizi dotací do konce tohoto roku, anebo až příští rok na oddlužení, dodal šéf televizní rady. Ředitel STV tvrdí, že televize zatím své závazky plní a nic mimořádného se neděje.

BRAND24

Podle Pravdy však mnoha externím spolupracovníkům STV dosud nepřišly honoráře, které už měli mít na svých účtech. Několik milionů má STV dlužit rovněž společnosti Towercom, dominantnímu provozovateli televizních vysílačů na Slovensku. Nižňanský vysvětlil, že STV pro letošní rok počítala s příjmy z koncesionářských poplatků ve výši 1,7 miliardy Sk, ve skutečnosti však získá jen 1,56 miliardy. Rozdíl by měla pokrýt právě státní dotace.

Ztráta STV na konci roku by měla dosáhnout plánovaných 146 milionů korun, říká Nižňanský. Upravený rozpočet STV již počítá se státní dotací jako s hotovou věcí, uzavírá deník Pravda.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).