Hlavní navigace

Slovenské televize jsou na digitalizaci připravené

10. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
10. 11. 2009

Podle slovenské agentury SITA by neměl tamním televizím činit problém přechod z analogového na digitální terestrické vysílání. V současné době se hovoří o tom, že bude použit kompresní formát MPEG-2. Podle neoficiálních informací už je dokonce o něm rozhodnuto. V případě, že se tak skutečně stane, budou v prvním multiplexu šířeny dva programy veřejnoprávní televize, TV JOJ, Markíza a TA3.

cif 24 - early cena - média

V případě, že by se však použil kompresní formát MPEG-4/AVC, v nabídce by se mohla objevit i TV Doma nebo JOJ Plus. Generální ředitel televize JOJ Richard Flimel však tvrdí, že nemusí být podmínkou, aby kanály vysílaly v jednotném standardu. Towercom, absolutní vítěz na provozovatele digitálních sítí, je prý připraven jak na MPEG-2, tak i MPEG-4. Očekává se však, že všechny stanice si pro první fázi přechodu vyberou právě první standard.

Podle výsledků průzkumů, které jsou u našich východních sousedů k dispozici, využívá v současné době přibližně třetina tamních domácností analogový terestrický příjem. I Markíza pro agenturu SITA potvrdila, že je na digitální vysílání připravena a dodává Towercomu signál obou svých stanic, tedy i TV Doma, digitálně. Zpravodajská TA3 očekává s velkým napětím výrazné pokrytí digitálním signálem zejména proto, že se vyrovná dosah všech slovenských stanic. Informačním kanálem pro Slováky bude také státní informační web www.digimedia.sk, který provozuje agentura B.M.A.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).