Hlavní navigace

Slovensko spouští placené DVB-T, bude ho možné objednat i z Česka

1. 5. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Devět placených stanic, tři v základní nabídce bez nutnosti se vázat. To je placená pozemní televize Plustelka, o kterou projevili velký zájem také naši čtenáři především z Moravy.

Plustelka bude k zájemcům z Česka vstřícnější

Krátce po sobě se dva naše sousední státy rozhodly spustit placenou pozemní digitální televizi. Zatímco Rakousko ve standardu DVB-T2 nastavilo takové obchodní podmínky, že pro zájemce z Česka je i přes možnost přeshraničního příjmu sledování služby simpliTV de facto nemožné, nová platforma Plustelka ze Slovenska bude vůči našim divákům především z Moravy mnohem vstřícnější. Vyplývá to i z vyjádření Michala Šurana, marketingového manažera společnosti Towercom, která bude službu prostřednictvím dceřiné firmy Towerhome provozovat. Plustelka bude fungovat ve standardu DVB-T.

Towercom sice na jednu stranu ve Všeobecných obchodních podmínkách (v kompletním znění jsou k dispozici zde) tvrdí, že služba je určena výhradně pro diváky žijící na území Slovenska, na stranu druhou se nebrání prodeji do zahraničí, tedy pochopitelně ani do České republiky. Co se týká příhraničního příjmu, Všeobecné podmínky k službě informují o používání na území Slovenska, uvedl Šuran, ale zároveň dodal: Přijímací zařízení si může zakoupit i zahraniční občan a uhradit případný měsíční poplatek i přes běžnou platební kartu. Vzhledem k tomu, že Telka nebude vyžadovat žádnou vázanost, její použití na našem území de facto nebude problém.

CA modul pro příjem programů placené televize Plustelka
Autor: Towercom

CA modul pro příjem programů placené televize Plustelka

Bez jakékoliv vázanosti a kdekoliv

Jaké budou hlavní výhody této služby? Plustelka nabízí absolutní volnost, nezná žádnou vázanost. Plustelka nabízí jednoduché a rychlé řešení, jak přijímat kvalitní TV stanice (v blízkosti vysílače postačí i pokojová anténa), uvádí provozovatel služby, společnost Towerhome. Pravděpodobně největším plusem je snadná přenositelnost této služby. Uživatel si ji může vzít de facto kamkoliv – na chatu, chalupu nebo třeba do kempu, konkrétně tedy všude tam, kde je v dosahu signálu čtvrtého zemského slovenského multiplexu a má možnost připojit televizor, případně set-top-box, k elektřině.

Co se týká programové nabídky, budeme možná nosit dříví do lesa, ale přesto – co se týká placených stanic, půjde o dvojici sportovních kanálů Eurosport a Eurosport 2, dále filmový program Film+, dokumentární trojici Viasat Explorer, Viasat History a Viasat Nature, dětský Nickelodeon, hudební MusicBox a soft erotickou televizi Spice. Kritici možná namítnou, že za cenu 5.99 euro/měsíc je toho nějak málo, ale měl-li Towercom zachovat určitou obrazovou kvalitu a použít přitom normu DVB-T, byť MPEG-4, popasoval se s programovou nabídkou velice rozumně.

Příjemným zjištěním je navíc fakt, že stanice ČT 1 a ČT 2, které jsou součástí nabídky také, budou neplacenými kanály. Znamená to, že pro příjem bude nutný pouze hardware, nikoliv už předplatné. To bude platit i pro TV Lux. Zaznít by měl ještě jeden fakt – v ceně zařízení je předplatné na jeden měsíc zdarma. Po celý květen, v případě, že si zařízení objednáte okamžitě, tak budete moci sledovat kompletní programovou nabídku, a poté vám zbudou stanice ČT 1, ČT 2 a TV Lux. V rámci zážehového režimu by podle serveru Živé.sk měla Plustelka vysílat několik dní zdarma, resp. nekódovaně.

Kdekoliv a kdykoliv, to mají být hlavní plusy Plustelky
Autor: repro foto Plustelka.sk

Kdekoliv a kdykoliv, to mají být hlavní plusy Plustelky

Na kartu zapomeňte, na podporu DVB-T2 ne

Provozovatel služby Plustelka, operátor Towerhome, který je dcerou společnosti Towercom, se rozhodl pro vyšší zabezpečení. Zákazníkům proto nebude dodávat dekódovací karty, ale k „otevření“ programů bude docházet přímo prostřednictvím CI modulu nebo set-top-boxu. To je mimochodem jedna ze zajímavostí. Přijímač Zircon T3000HD je připravený nejen na standard DVB-T, ale i pozemní televizi druhé generace (DVB-T2). Znamená to snad, že Towercom myslel i na zadní vrátka a možný budoucí start programů v této normě? Vypadá to tak. Pokud tedy na Slovensku v následujících letech odstartuje standard DVB-T2, zákazníci Plustelky už na něj budou připraveni.

Dobře, možná jsme podali trochu zavádějící informaci. Kartu sice zákazník nedostane, nicméně neznamená to, že nebude součástí balení. Operátor hovoří na svých webových stránkách o tom, že je zabudovaná už přímo v boxu Zircon T3000HD. Přijímač budete moci připojit jednoduše prostřednictvím HDMI kabelu a myšleno bylo i na zákazníky se starými televizory – propojení SCART. Box se bude prodávat za cenu 59.90 euro, v přepočtu tedy přibližně 1540 korun. V případě, že si vystačíte pouze s CA modulem SMIT Plustelka, vytáhnete ze své kapsy 35.90 euro, tedy okolo 920 korun. V případě, že máte zájem, placené DVB-T už můžete mít doma za necelou tisícovku.

ebf - partner 1

Přijímač Zircon T3000HD, který umožňuje sledovat programy i v normě DVB-T2
Autor: Towercom

Přijímač Zircon T3000HD, který umožňuje sledovat programy i v normě DVB-T2

Jednoduchý a přehledný web

Spuštění služby Plustelka podpoří i webové stránky na adrese www.plustelka.sk. Zájemci na nich najdou v graficky přehledné podobě veškeré informace, které je o této službě zajímají. Nebude tu pochopitelně chybět ani dostupnost služby. Jde v podstatě o mapu pokrytí signálem slovenským multiplexem 4. Ta pochopitelně nepočítá s přehraničním překryvem, a tak vysílač Velká Javorina, tak populární na Moravě, byste na našem území jednoduše hledali marně. Modrá barva zkrátka striktně končí na slovenských hranicích, což pochopitelně neodpovídá reálu. V určité míře se dá také počítat na jižní Moravě s příjmem z bratislavského Kamzíku na kanálu 39.

Na webových stránkách budou moci zájemci najít například Zákaznickou zónu, informaci o prodejní síti této služby, případně kontaktní informace. Na portálu Plustelky nebude chybět ani aktuální televizní program ke všem kanálům, které jsou v její nabídce. Ani v sekci „Naša ponuka“, tedy „Naše nabídka“, nebudete ochuzeni o to, na co služba sází nejvíce, tedy sdělení, že: Je jen na vás, kdy a zda si objednáte extra dávku dokumentů, sportu, dětských programů. Žádná vázanost ani smluvní pokuty. Když nepotřebujete, nemusíte si objednat placenou nabídku a budete sledovat základní nabídku volné telky.

Titulní stránka webu placené služby Plustelka
Autor: repro foto plustelka.sk

Titulní stránka webu placené služby Plustelka

Oslovila vás placená služba Plustelka?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).