Hlavní navigace

Slovensko zdržuje rozhodnutí o dotacích na digitální experimenty

16. 7. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
16. 7. 2007

Ještě během července měla slovenská vláda vyřešit otázku financování zkušebního digitálního vysílání, respektive příspěvků státu na tento experiment. Ministerstvo dopravy, pošt a telekomunikací nyní prostřednictvím ředitele telekomunikačního odboru Antona Smitky oznámilo, že tento termín posouvá na konec srpna.

Ve čtvrtek jsme poslali návrh na podporu pilotních projektů DVB-T do vnitroresortního připomínkového řízení. Předpokládám, že pokud nebudou k materiálu výhrady, do konce srpna by měl být projednaný a schválený vládou, řekl Smitka serveru Digimedia.sk. Zároveň však odmítl zveřejnit sumu, jakou chce ministerstvo na digitální experimenty uvolnit.

Kalkulace nákladů ze strany zainteresovaných subjektů je považovaná za obchodní tajemství, vysvětlil Smitka. Při výpočtu nákladů se vycházelo z provozních nákladů, které byly dohodnutým způsobem přerozděleny mezi ministerstvo dopravy, vysílatele a provozovatele digitálních sítí, dodal. Délka poskytování dotací bude záviset na termínu zahájení řádného digitálního vysílání na Slovensku.

ebf - partner 1

Digitální experimenty nyní probíhají v Bratislavě, Malackách, Banské Bystrici, Zvolenu, Košicích a Prešově. Východoslovenský multiplex nedávno přerušil vysílání právě kvůli nedořešené otázce financování tohoto vysílání. Provozovatel košické a prešovské digitální sítě, společnost Telecom Corp., totiž vykazovala každoměsíční ztráty z tohoto provozu.

Slovensko předpokládá, že první řádný multiplex se všemi současnými analogovými programy zprovozní až v roce 2009.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).