Hlavní navigace

Služba Xmarks opravila chybu při synchronizaci záložek

7. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Služba Xmarks slibuje rychlejší synchronizaci záložek při zavírání webového prohlížeče. Má však ještě dnes smysl pro synchronizaci používat samostatnou službu?

Uživatelé služby Xmarks pro synchronizaci záložek (oblíbených položek) i mezi různými prohlížeči se konečně dočkali opravy, která by měla zamezit prodlevám při zavírání prohlížeče. Někdy se stane, že plug-in či rozšíření služby Xmarks provádí synchronizaci záložek při zavírání prohlížeče až několik minut, což brzdí i vypnutí systému. Běh prohlížeče je pak někdy nutné „násilně“ ukončit. 

Problém se projevoval především v kombinaci s browserem Mozilla Firefox, ale jeho oprava byla prý zařazena i do rozšíření a plug-inů pro další podporované prohlížeče. Událo se tak již dříve, ale provozovatel služby, společnost LastPass, s oznámením opravy čekala prý na to, jestli v reálných podmínkách nastane výrazné zlepšení, což se prý stalo. 

Před časem také byla konečně zajištěna podpora prohlížeče Safari předinstalovaného v OS X 10.9 Mavericks. Přestože Safari je pod OS X zdaleka nejpoužívanějším prohlížečem, uživatelé služby Xmarks na zajištění kompatibility čekali několik měsíců. Přitom Safari patří mezi prohlížeče, které Xmarks běžně podporuje. Jen s nejnovější verzí dlouho byla služba nekompatibilní.

Xmarks vs. synchronizace v prohlížečích

Mohlo by se zdát, že při dnešní výbavě prohlížečů již samostatná služba pro synchronizaci záložek nemá valný smysl, ale to není pravda. Jednou z jejích předností je synchronizace záložek napříč různými prohlížeči díky souboru rozšíření a plug-inů. Jednotlivé browsery totiž až na některé okrajové výjimky nepodporují synchronizaci křížem s jinými prohlížeči.

UX DAy - tip 2

Navíc synchronizace v některých prohlížečích má k dokonalosti daleko. Například Internet Explorer podporuje synchronizaci jen mezi počítači s Windows 8, Windows 8.1 a Windows RT. Microsoft totiž synchronizaci uživatelských dat z prohlížeče přesunul na úroveň operačního systému jako systémovou funkci.

Mozilla přiznává, že její službu Firefox Sync si nakonfiguruje pouhé jedno procento uživatelů, z něhož jen pětina do synchronizačního procesu zahrne alespoň druhé zařízení, takže teprve takto malá část uživatelů Firefoxu skutečně využívá integrovaný synchronizační mechanismus. Mozilla se jej proto chystá přepracovat. O tom více v článku na našem sesterském serveru Root.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).