Hlavní navigace

Smartbanking pro Windows 8 po půl roce nabízí pouze ČSOB

19. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Smartbankig je v ČR poměrně oblíbený, ale tuzemské banky se do podpory Windows 8 a Windows RT příliš nehrnou. Jak si Microsoft vede na tabletech a jak roste počet aplikací ve Windows Store?

Od uvedení Windows 8 na maloobchodní trh uplynulo nedávno půl roku. Stejná doba uplynula i od zahájení prodeje prvního tabletu s Windows RT. Z českých bank do Windows Store však dosud jediné aplikace pro smartbanking uvedla ČSOB (Era je její obchodní značkou, nejde o jinou banku).

Aplikace ČSOB pro smartbanking ve Windows Store

Oslovili jsme několik předních českých bank, které již smartbanking provozují na jiných platformách, ale žádná z nich nemá v plánu v dohledné době uvést aplikaci i pro prostředí Modern UI (alias Metro) dostupné právě ve Windows 8 a Windows RT. Oslovené banky se víceméně shodují, že to nemá smysl. 

Uživatelé osobních počítačů si prý vystačí s klasickým internetovým bankovnictvím a na poli tabletů se banky chtějí zaměřovat na modely se systémy Android a iOS, které trhu dominují. Ovšem agentura Strategy Analytics uvedla, že Microsoft u tabletů prodaných během prvního kvartálu 2013 měl se svými systémy podíl 7,3 %.

To je na tabletovou scénu poměrně dobrý nástup, když uvážíme, že za prvních půl roku prodal Microsoft jen 100 milionů licencí včetně těch předinstalovaných na nových zařízeních a poskytovaných v rámci akcí za nezvykle nízké ceny. Celkově se měly prodat tři miliony tabletů s některým ze systémů Microsoft. Ovšem prodejnost vlastních tabletů Surface a Surface Pro stále Microsoft nekomentuje.

ebf - partner 1

Uvedl však, že počet aplikací ve Windows Store se za půl roku zvýšil šestinásobně. Konkrétní číslo však neposkytl. Uživatelé ovšem hledí spíše na kvalitu než kvantitu aplikací, kde má nový softwarový ekosystém Microsoftu co dohánět. Microsoft nadále aktualizuje vlastní aplikace, ale chybí více atraktivních aplikací třetích stran.  

Aplikace hudební služby Deezer je jednou z těch nejnovějších skutečně atraktivních, které Windows Store nabízí.

Ty začínají ve větším množství přicházet teprve v posledních týdnech, ale stále nelze říci, že by potenciální uživatel tabletu např. s Windows RT měl dostatečně velký výběr, aby se dařilo dohánět či mírnit náskok platforem Android a iOS se stovkami tisíc aplikací. Uživatelé Windows 8 samozřejmě mohou používat nepřeberné množství klasického softwaru, ovšem jeho ovládání na tabletu i se stylusem není zrovna pohodlné.

Uvítali byste aplikaci své banky pro smartbanking podporující Windows 8?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).