Hlavní navigace

Smazali jste příspěvek na Facebooku? Nedivte se, když se znovu objeví

Daniel Dočekal

Několik let vymlouvání na technické těžkosti doprovázela neochota Facebooku mazat fotografie, které uživatelé smazali. A jak je nově vidět, stejně nerad maže i jiné věci.

Myslíte si, že status, u kterého jste klikli na smazat, je skutečně smazaný? Zjevně tomu tak není, protože uživatelům se dokonce stává, že jimi smazané příspěvky se znovu objevují.

Praktická zkušenost zmíněná na Digitaltrends.com zmiňuje příklad uživatelky, která s únoru 2012 smazala všechny své příspěvky, jeden podruhé. Jen aby v říjnu 2012 zjistila, že se všechny vrátily zpět. Zareagovala novým důkladným mazáním, tak důkladným, že (teoreticky) ponechala na profilu pouze dvě fotografie a základní informace. O pár měsíců později se vše smazané opět objevilo.

DigitalTrends.com zmiňuje, že nejde o ojedinělou chybu. S podobným chováním Facebooku se setkávají i další uživatelé. V Irsku byla na Facebook dokonce podána žaloba, která zmiňuje stejný problém. A upozorňuje na formulaci v Podmínkách užívání, která se může tohoto problému týkat :

Jestliže obsah podléhající DV odstraníte, bude odstraněn obdobným způsobem, jako při přesunutí do Koše v počítači. Berete však na vědomí, že odebraný obsah může existovat v záložních kopiích po přiměřeně dlouhou dobu (nebude však dostupný ostatním).

A pak také  upozorňuje na vyjádření Facebooku, které to říká poměrně jasně – pokud některé věci smažete, jsou smazány jenom některé informace. Jiné informace mohou být smazány pouze pokud smažete celý váš účet. 

Je ovšem také pravda, že se řada uživatelů při mazání nechá poplést volbou „Skrýt na profilu Timeline“ a použije ji místo správného „Odstranit…“. Předmětné příspěvky pak vůbec smazány nejsou. Facebook je pouze skryje, dokonce tak důkladně, že je poté už uživatel samotný bude mít problém najít a případně „vrátit“ na Timeline.

Pokud na Facebooku něco mažete, mějte na paměti, že to vůbec nemusí znamenat, že to skutečně bude smazáno. Facebook takové objekty pouze skrývá a neměl by je už nikomu ukázat. A jak je vidět, ani to není v některých případech zcela spolehlivé.

Zdroj: Turns out ‘delete’ doesn’t quite mean the same thing to Facebook as it does to you

Našli jste v článku chybu?