Hlavní navigace

Smutný konec Universal Channel na českém a slovenském trhu

4. 7. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

UVNITŘ GALERIE – Přinášíme zhodnocení známé stanice a také zprávu o tom, jak kanál na jednotlivých platformách končil a čím byl nahrazen.

Společnost NBC Universal se ke konci června rozhodla ukončit provoz kanálu Universal Channel a dále na českém a slovenském trhu provozovat jen kanál E! Entertainment.

Stanice měla všude zveřejněný program až do 6 hodin ráno, včetně svých webových stránek, jak můžete vidět v galerii. Posledním pořadem měl být osmý díl první série seriálu Knihovníci v 5:10 dne 1. července 2016. Nakonec podle vyjádření českých zástupců ukončila vysílání již o půlnoci, a to u všech platforem. Avšak ještě 30. června ve vysílání běžely upoutávky na další dny, jakoby se nechumelilo a k žádnému rušení nedocházelo.

K TÉMATU: Universal Channel končí u nás i na Slovensku. Jedničkou bude E!

Jak Universal Channel končil

Pokusil jsem se od některých poskytovatelů zjistit, kdy došlo k ukončení Universal Channel u nich.

Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2 TV sdělila, že vysílání programu bylo ukončeno oficiálně k půlnoci, ale pokud diváci aktuálně stanici sledovali, mohlo pro ně vysílání skončit o něco později. Ti, kteří na kanál přepnuli až po půlnoci, už mohli mít smůlu, dodala Mikšovská.

Stejně tak mě v pátek zajímalo, jestli stanice alespoň zůstala 50 hodin v archivu, jak společnost O2 nabízí. K tomu, abychom stanici mohli mít v archivu, musíme mít živý stream, proto byla vyřazena i ze zpětného přehrání, odpověděla Mikšovská.

U společnosti UPC v České a Slovenské republice skončilo vysílání o 24 hodin dříve, tedy o půlnoci z 29. na 30. 6. Kdo si 30. června zapnul TV, vysílání už neobjevil, dodává tiskový mluvčí Jaroslav Kolár. 

Společnost Slovak Telekom ukončila vysílání programu o 2 týdny dříve.

K rušení stanice v okolních zemích by mělo podle neoficiálních informací docházet postupně. V Maďarsku program ještě stále funguje.

Čím byl Universal Channel nahrazen?

Skylink –stanice byla nahrazena programem AXN. Zákazníci nemusí nic ladit, kanál je dostupný na téže pozici automaticky. Zatím je možné jej přijímat dokonce dvakrát. Zákazníkům se však doporučuje, aby si jej naladili již na transpondéru 12 090, který byl nedávno spuštěn. Původní transpodér 12 207 bude v krátkém horizontu vypnut. Na odkazu níže najdete poslední aktuální parametry pro naladění (k 1. 7. 2016).

Ačkoliv se na různých diskusních fórech či Facebooku objevují názory, že je signál ještě slabší, já ho naopak mám silnější a programy se mi zde již „nesekají“.

Podle tiskového mluvčího UPC je předčasné hovořit o náhradě. Automat na zákaznické lince ale zákazníkům sděluje, že místo Universal Channel mohou sledovat FilmBox.

FreeSatu je Universal Channel bohužel bez náhrady, stejně tak u O2 TV a dalších.

U společnosti Slovak Telekom byl program nahrazen dětskou stanicí Duck TV.

K TÉMATU: AXN od zítřka opět u Skylinku (poslední aktuální parametry)

Jaký byl Universal Channel?

Stanice byla vysílána na českém a slovenském trhu od 3. září 2010. Tehdy ji provozovatel vyměnil za českou verzi stanice Hallmark.

Na Universal Channel se vysílaly hlavně seriály (Bratři a sestry, Dobrá manželka, Městečko Haven, Skandál, Milionový lékař, Knihovníci aj.), mnohdy téměř ihned po premiéře v USA. Občas byly vysílány i filmy, povětšinou se jednalo o katastrofické snímky (Ohnivá zkáza, Drakoleb, Zabijácká hora atp.), tu a tam se objevila i nějaká lepší produkce (Nevěsta na útěku, Letuška 1. třídy atp.), ke které si NBC nechalo většinou vyrobit vlastní dabing. Stanice také přinesla pro diváky zajímavé vánoční snímky, většinou z produkce Hallmarku.

Dabing byl pro tento kanál vyráběn ve společnosti SDI Media. A ačkoliv nedocházelo ke krácení pořadů, diváci se ve většině případů nedozvěděli informace o dabingu, protože NBC je na konci zakázala. Tuto skutečnost zdůvodňovala technickými možnostmi a povolila pouze 4 sekundy, do kterých se vešel jen závěrečný titulek o výrobci, tedy: „Vyrobila společnost SDI Media v roce XXXX“.

Po dlouhých vyjednáváních bylo v září 2014 studiu nakonec povoleno sekund 10. Sem se už vešel i tvůrčí tým, tedy překladatel, režisér, produkční, úpravce a zvukař.

Dabing v seriálech však trpěl střídáním hlasů kvůli nedostatku času na výrobu a snaze za každou cenu dílo odvysílat co nejrychleji (například seriál Bratři a sestry). Je ovšem zajímavé, že při přeprodání zakázky do Barrandov studia všechny informace na konci zazněly a jednalo se například o snímky Nevěsta na útěku či Hledání Země-Nezemě.

K TÉMATU: Universal Channel od dnešního dne s novým vizuálem, logem, mottem i webem

K TÉMATU: Universal Channel ve verzi pro Českou republiku a Slovensko přešel na formát 16:9

Universal Channel jako Popelka?

Stanice prošla od 5. května 2013 změnou vizuálu, od té doby používala slogan „100% s charakterem“, který jí zůstal až do odchodu z česko-slovenského trhu. Určitou výhodou pro diváky však mohlo být přepnutí do originálního zvukového doprovodu.

Vysílání Universal Channel bylo od počátku pouze v poměru stran 4:3 a teprve 23. září 2014 došlo k přechodu na formát 16:9. K přechodu na HD verzi či alespoň navýšení datového toku nedošlo nikdy. Zřejmě byla tato změna finančně náročná, ale o jejím uskutečnění se mluvilo.

Divákům bylo zrušení stanice oficiálně oznámeno na Facebooku až 27. června 2016 ve 2:52 hod. Do té doby zástupci stanice nekomunikovali. Fanoušci jsou například smutní z toho, že jim zřejmě žádná televizní stanice hned tak nepřinese další pokračování seriálů jako Knihovníci či Agentura Jasno.

České webové stránky stanice zatím fungují.

Universal Channel byl placenou stanicí, kde byly pořady bohužel přerušovány reklamou. Sice nebyla porušena zákonná norma 12 minut do hodiny, ale na placené stanici by mohlo být reklamy opravdu méně. Například na placené stanici JOJ Cinema nejsou pořady přerušovány reklamou, ta je jen mezi nimi (maximálně dvě reklamy ve vstupu). Alespoň nebylo možné najít blokový teleshopping, jako to mají například stanice AXN.

K TÉMATU: Lifestylový kanál E! Entertainment nabídne operátorům v Česku i video na vyžádání

Lifestylový kanál E! Entertainement v češtině od 1. října 2014

NBC Universal v regionu zcela nově

Provozovatel nyní hojně promuje svůj program E! Entertainment (například plakáty v pražském metru), který na českém a slovenském trhu zůstal a na který se stal hlavním kanálem. Diváci jej označují za bulvární a zatím se neshledal s příliš velkým ohlasem. Provozovatel prostřednictvím českého zástupce Ivany Finlay-Notman argumentuje:

Přestože na televizní stanici E! Entertainment vysíláme každodenní zpravodajství ze světa celebrit, neznamená to, že jsme bulvární televize. Pokud by tomu tak bylo, celebrity by s námi nespolupracovaly. S celebritami probíhají rozhovory například v pořadu ‚Živě z červeného koberce‘, kterého se rády účastní.

Tipy C

Nevýhodou tohoto kanálu je také skutečnost, že ne všechny pořady jsou lokalizovány do češtiny a donedávna se v programu neobjevovaly české názvy pořadů. Výhodou pro diváky naopak může být zapnutí pouze originální zvukové stopy, ovšem bez českých či anglických titulků.

Stanice E! Entertainment je v současné době dostupná u operátorů O2 TV, Skylink a T-Mobile TV. Diváci by však uvítali například návrat české verze stanice Hallmark Channel či příchod Syfy Channel. Podle neoficiálních informací provozovatel zvažuje „říznout“ stanici E! Entertaiment i atraktivními seriály, kterými slavil úspěch Universal Channel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se dlouhodobě zajímá o film a televizní vysílání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).