Hlavní navigace

Snaží se SPT TELECOM potopit Internet 99?

3. 1. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Čtyři dny je tu už nový rok 1999. Již čtyři dny všichni brouzdáme po Internetu za výrazně zdražené místní hovory. Co se stalo s tarifem Internet 99, který dojednala iniciativa Internet proti Monopolu, ptá se Miroslav Kučera.

Podle původních očekávání měl by být tento tarif v provozu již od Nového roku. SPT TELECOM s ním souhlasil, poskytovatelé Internetu nakonec v zásadě taky, ale nakonec všechno skončilo u Českého telekomunikačního úřadu. Proč? Telecom sice dával při jednání s IPM najevo ochotu jednat a i později několikrát oznamoval svou snahu o zavedení tarifu Internet 99 co nejdříve, ale podle ČTÚ nepostupoval dost pružně a ani na třetí pokus mu nedodal potřebné podklady. Bez nich ČTÚ rozhodnout nemůže.

Je tedy skutečně chyba na SPT Telecomu? Možná ano, Telecom již v minulosti dostatečně prokázal, že řadu věcí dokáže vyložit tak, aby byl pro něj výsledný dojem co možná nejpříznivější. Nyní stojí ve sporu ČTÚ a Telecomu tvrzení proti tvrzení – Telecom tvrdí, že dodal vše potřebné, ČTÚ pravý opak.

Následující tabulka znovu ukazuje, kolik jsme platili do Nového roku, kolik jsme měli platit s Internetem 99 a kolik platíme ve skutečnosti – modrý sloupeček je tedy správně.

Pásmo: Tarif 1998 Tarif 1999 Internet 99*
7–17 hod. 2,40 Kč/180 s 2,60 Kč/120 s 2,60 Kč/180 s
17–19 hod. 2,40 Kč/180 s 2,60 Kč/120 s 2,60 Kč/390 s
19–21 hod. 2,40 Kč/360 s 2,60 Kč/240 s 2,60 Kč/390 s
21–7 hod. a víkend 2,40 Kč/360 s 2,60 Kč/240 s 2,60 Kč/750 s

* ceny v grafu jsou uvedeny bez sestavovacího poplatku za spojení v hodnotě 2.60 Kč. Ten se připočte vždy po minutě trvání spojení.

Dnes tedy platíme za hodinu připojení na Internet neuvěřitelných 78 Kč oproti loňským 48 korunám. Pokud dokážeme být trpěliví a čekáme, až se ručička hodin posune přes sedmou hodinu večer, zaplatíme si 39 Kč oproti původním 24 Kč. Větší pošlapnání motivace připojovat se k Internetu si už umím představit jen ztěží.

Kde jsou ty dny, říkám si neustále, kdy jsem vydržel každý den chatovat na Seznamce.cz tři hodiny bez přestání, vědom si toho, že ta zábava zase tolik nestojí. Dnes se to ale nevyplatí ani po špičce. Skoro 40 Kč za hodinu diskuse? Děkuji, to radši ne, budu tam jenom 20 minut, a to ještě budu brouzdat na více stránkách zároveň.

Je opravdu možné, že si SPT Telecom ve své zběsilé touze po nekonečném zvyšování zisku neuvědomuje, co dělá? Proč to vláda schvaluje? Asi nemá jinou možnost. Bylo by snadné všechnu zodpovědnost vrhnout na Klausovu vládu, která se o tento monopol v minulosti postarala, když ani nevěděla, co to jen Internet vlastně je. Vinu na tomto stavu nese i současná Zemanova vláda, která – konkrétně Ministerstvo financí – které toto nesmyslné zdražení poplatků za telekomunikační služby jedním škrtem pera schválila, aniž by se nějak zajímala o to, jestli je ono Telecomem „spočítané“ čtvrtinové zdražení skutečně čtvrtinové…

Jak potom vypadá obrana MF, které říká, že původně chtěl SPT Telecom nasadit mnohem vyšší ceny? Původní návrh na paušál byl 200 Kč (100% zvýšení) a MF se s Telecomem dohodlo – samozřejmě v zájmu občanů – na 135 korunách? Zbaběle a trapně.

MF se nemusí s SPT Telecomem dohahovat. Prostě mu zvýšení ceny nepovolí a je to, Telecom a TelSource si pak může vyskakovat, jak chce. Jenže to by na MF nesměl sedět tento typ úředníků, kterým je všechno jedno a kteří jenom počítají minuty do konce pracovní doby.

V této věci selhal také kontrolní orgán a SPT Telecom začal předem oťukávat možnosti, kam až může ve svém plánování jít. Je jasné, že se zde uplatnilo pravidlo řekni si o víc, než skutečně potřebuješ, a nakonec dostaneš více, než jsi původně chtěl.

Ale zpátky k tarifu. Internet 99 neřeší otázku dalšího rozšiřování Internetu v České republice, ale je alespoň z jednou mnoha cest, které naznačují, jak by mohl být provoz Internetu levný v budoucnu. Dnes sice znamená zdražení ve špičce, ale naopak zlevnění po špičce, kdy za půhodiny provozu zaplatíme 9 Kč.

Je těžké odhadnout, kdy tarif Internet 99 spatří světlo světa, všechno záleží nejprve na jednání Telecomu s ČTÚ a posléze s poskytovateli připojení. Osobně bych jeho zavedení tipoval na únor nebo březen.

Miroslav Kučera
Autor je šéfredaktorem serveru Interval

DT24


Starší, související články:

* Jaké reálné zdražení přinese Internet 99 – podruhé
* SPT TELECOM pilně jedná o tarifu Internet 99
* Války se vyhrávají drobná vítězství: Bojkot jedno zaznamenal
* SPT TELECOM: Neublížil som, neublížil som…
* Analýza Ministerstvem financí navrženého zdražení telefonních poplatků
* O kolik zdraží Internet 99? O 28, 37 nebo 59 procent?
* SPT TELECOM: Dokonáno jest. Amen.
* Tarif Internet 99 je zdražení o 225 % a zlevnění o 43 %
* Co by přinesl Internet 99?!
* Za kolik budeme telefonovat do Internetu?
* Bojkot v číslech
* Časově neomezený paušál za telefon možná je dobrá cesta
* Časově neomezený paušál za telefon? Je to dobrá cesta?!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).