Hlavní navigace

Sociální inženýrství vás může připravit o Stránku na Facebooku

14. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Facebook
Pokud se necháte nachytat na žádost od „Verified Page“, přijdete v okamžiku o vaši Stránku na Facebooku.

Při pohledu na další příklad klasického sociálního inženýrství si říkáte, že přece něco takového není možné. Přesto, jak plyne z článku na AllFacebook.com, to funguje. A najdou se lidé, kteří na modré tlačítko Approve ochotně klikají.

Vše je založené na existenci Stránky, která se jmenuje „Verified Page“, mající profilový obrázek podobný ikonce, kterou Facebook uvádí u Stránek, které ověřil. 

Právě fakt, že se jmenuje „Verified Page“ a má odpovídající logo, přispělo k tomu, že například správci stránek Freshome.com ochotně klikli na svolení k převedení jejich Stránky na nového vlastníka. Jak sami píší, domnívali se, že Facebook „konečně“ vyslyšel žádosti o ověření jejich Stránky.

ebf - partner 1

Jak je navíc vidět z komunitních stránek Facebooku, na stejný podvod naletěla řada dalších lidí (viz například My Facebook fan page hacked by „Verified page“! a Facebook Security & Page Vérifiée has requested to take ownership of your Page). 

Podvodníci využívající toto sociální inženýrství samozřejmě mají vytvořené stránky nejenom v anglické podobě, ale také v dalších jazycích a dalších slovních variantách. Stačí hledat „Page Verified“, „Page Verifier“ či napřiklad „Page Vérifiée“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).