Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Sociální sítě – cesta ke strukturovanějšímu Internetu? od Libor Nováček - V roce 2004 mi pomohl Orkut navázat jedno...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 2. 2006 15:54

    Libor Nováček
    V roce 2004 mi pomohl Orkut navázat jedno docela zajímavé kamarádství. Chystal jsem se do Japonska a chtěl jsem najít nějakého \"domorodce\", hovořícího i jinak, než japonsky, abych od něj mohl získat nějaké informace, případně se s ním sejít. Napadlo mě tedy na Orkutu najít Japonce, který by měl nějaký vztah k ČR či Praze, abych mohl jeho přízeň za něco směnit - protože atribut \"jsem veliký dobrák a pomůžu komukoliv\" se na Orkutu nevyplňuje.
    Osobně mi na Orkutu do teď chybí více \"smart\" vyhledávání i když některé funkce už byly přidány. Abych mohl pracovat s právě prezentovanými daty - nějak je lépe řadit, filtrovat. Tehdy jsem si v zájmovém klubu Praha našel ručně v seznamu jeho 600 členů Japonce, jehož profil mi prozradil, že hovoří i anglicky, oslovil jsem ho, vyměnili jsme si pár e-mailů, v Tokiu jsem mu zavolal a osobně jsme se pak setkali v Jokohamě na nádraží, kam jsme si oba udělali první výlet (měl snadný úkol - najít tam někde vysokého bělocha v brýlích, jehož portrétovku znal z Orkutu). On se tehdy chystal do Prahy na kratší studia, takže jsem pro něj byl přínosný. Věc zafungovala, protože já chtěl poznat Tokio a on Prahu (dnes je už několik měsíců můj soused a spokojeně si studuje, pomáhá mi s japonštinou a já mu vysvětluji takové věci, jako že si má v tramvaji na Národní třídě pečlivě hlídat peněženku a iPod). Přiznám se, že jsem zkoušel oslovit i další Japonce, dokonce jsem našel jednoho, který se učil v Japonsku nějaký čas češtinu, ale protože jsem pro něj byl cizinec a byla tam zřejmě něco, co bych nazval \"asymetrie vzájemné užitečnosti\", tak z tohoto kontaktu, kromě pár e-mailů jdoucích do ztracena, nic nebylo. Proto bych dělal rozdíl mezi vyloženě byznys sítěmi a sítěmi určenými spíše pro oddech a zábavu. Pokud mě osloví neznámý člověk se zajímavým byznysem, jistě se může uchytit daleko pravděpodobněji, než když mě osloví známý známého známého, že chce přijet do Prahy a ať ho provedu po Pražském hradě. Japonci jsou velmi homogenní národ, který drží pospolu, v Japonsku žije jen velmi malé procento cizinců, takže Orkutu, náhodě a svým vyhledávacím schopnostem děkuji. BTW - Japonci si udělali vlastní systém velmi podobný Orkutu, který se stal velice populárním - www.mixi.jp (pouze v japonštině), což také svědčí o jejich povaze.

    Kdyby teď ale např. Jiří Donát, který je na Orkutu v známých mých známých, potřeboval něco přeložit z japonštiny do angličtiny, stejně mu Orkut sám o sobě nějakým jednoduchým vyhledáváním moc nepomůže tuto úlohu vyřešit, přestože já mám sociálni vazbu na Japonce, který umí anglicky. Chytrost zůstává na uživatelích a uživatelé sami musí nacházet kreativní cesty, jak z dat, uložených v těchto systémech, vytěžit co nejvíc. Přitom by šlo zavést něco jako \"životní situace\" a jejich řešení zautomatizovat, datová základna by se v těch systémech našla. Představuji si dotaz - \"Najdi mezi Japonci takového Japonce, u kterého jeho chování a data napovídají, že by mohl mít zájem o Českou republiku\" a systém by našel v množině Japonců i takové lidi, kteří obdivují české skladatele vážné hudby nebo české pivo, protože systém sám by si utvořil vazby mezi ČR a Smetanou a ČR a Budvárkem.
  • 22. 2. 2006 18:41

    Jiří Donát (neregistrovaný)
    Díky za pěkný příklad. Zmíněný problém bych ovšem vyřešil ještě jednodušeji: v LinkedIn se mnou sám spojil jeden Japonec, který je překladatelem :-)
    Jinak ale zcela souhlasím s Liborem v tom, že chytrost zůstává na uživatelích. Sítě jsou v tom ovšem obrovsky užitečným nástrojem, protože nám nejen najdou možné užitečné kontakty, ale ještě před prvním kontaktem nám o těchto kontaktech něco prozradí. Kdo někdy psal dopis cizímu člověku, kterého zná jen z vizitky, ví, o čem mluvím. Oproti tomu kontakty v síti můžeme oslovit cíleně, protože známe nejen jejich práci, ale i zájmy, firmy, kde pracovali, případně jejich blog, a tím se zvyšuje naše šance, že nám daný člověk bude věnovat pozornost a bude se nám snažit pomoci. V této oblasti jsou sítě skutečně užitečné.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).