Hlavní navigace

Softwarové modemy - špatná koupě

20. 5. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokrok je opiem lidstva a projevuje se ve všech sférách naší činnosti. Pokud jde ovšem o oblast modemů, zdá se, že převratné novinky máme dávno za sebou - nad 56K to nejde, faxové a hlasové služby už jsou také vypilovány, co se dá ještě vymyslet? Softwarové modemy. Co si o nich myslí Miroslav Kučera?

Určitě si pamatuje na GDI tiskárny, které byly nazývány tiskárnami bez inteligence. Bez inteligence proto, že neměly žádný procesor, který by stránku připravil k tisku – všechno musel zařídit procesor počítače, který tak musel být dostatečně výkonný (myslím, že stačilo P75/24MB RAM). Výhodou těchto hloupých tiskáren byla velmi nízká cena, ale to bylo asi tak vše. Pokud jste chtěli něco vytisknout z MS-DOSU, mohli jste na to rovnou zapomenout. Stejně tak jste byli nahraní, pokud jste měli pomalý počítač nebo jestliže jste měli spuštěno mnoho náročných programů.

Na stejném principu, jako výše jmenované tiskárny pracují i softwarové modemy, ve Spojených státech často nazývané jako winmodemy. Prakticky úplně všechno, co souvisí s přijímaním a odesíláním dat, musí vykonat procesor počítače – a v tom je právě ta zrada. Pokud si tento modem zakoupíte a doma máte „šrot“ typu P133 či P150 (jako já), tak si jej můžete položit na stůl leda jako těžítko. Pro softwarový modem jsou totiž jmenované taktovací frekvence počítačů naprosto nedostačující. Navíc, pokud máte na disku pouze operační systém MS-DOS či UNIX, rovněž se můžete rozloučit s tím, že by tyto modemy vykonávaly to, co od nich očekáváte. Fungují totiž zpravidla jen se speciálními ovladači pro Windows.

Jak mi napsal jeden čtenář ze Slovenska, má postarší P150 přetaktované na 180 MHz, tento softwarový modem si koupil a má s ním velké problémy. Stačí například spustit jeden náročnější program (Word, Photoshop) a modulace – a tím i spojení s Internetem – se vám jednoduše rozpadne, protože procesor počítače nestíhá ještě obsluhovat modem. Může se dokonce stát, že se vám spojení ukončí při načítání stránky plné Java Appletů a podobných vymožeností, které jsou náročné na výkon počítače.

Dalo by se tedy říci – od winmodemů ruce pryč, pokud nemáte alespoň PII 350 MHz s 64 MB paměti, ale i pak si musíte dávat pozor na to, které programy používáte zároveň při brouzdání. A navíc, význam nízké ceny těchto modemů ve vašich očích jistě povážlivě poklesne, když si uvědomíte, že „chytrý“ interní modem 33,6 Kb/s se dá koupit již od za cenu 1400–1600 Kč. Proč si tedy zbytečně zadělávat na problémy.

BRAND24

Miroslav Kučera


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).