Hlavní navigace

Sony nebude vyrábět 3,5" diskety ani pro Japonsko

27. 4. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Sony v roce 2011 ukončí výrobu 3,5" disket i pro domácí trh. Jelikož mnozí další výrobci tohoto archaického paměťového nosiče již výrobu disket odpískaly dříve, jde zřejmě o jeden z posledních hřebíčků do pomyslné rakve 3,5 disket. Ještě za minulý fiskální rok jich Sony doma v Japonsku prodalo dvanáct milionů kusů. Své uživatele si tedy 3,5" diskety stále nacházejí. Zájem ale logicky opadá. Pro srovnání – v roce 2002 jich Sony doma prodalo o 35 milionů kusů více. Diskety mají dny své největší…

Sony v roce 2011 ukončí výrobu 3,5" disket i pro domácí trh. Jelikož mnozí další výrobci tohoto archaického paměťového nosiče již výrobu disket odpískaly dříve, jde zřejmě o jeden z posledních hřebíčků do pomyslné rakve 3,5 disket. Ještě za minulý fiskální rok jich Sony doma v Japonsku prodalo dvanáct milionů kusů. Své uživatele si tedy 3,5" diskety stále nacházejí. Zájem ale logicky opadá. Pro srovnání – v roce 2002 jich Sony doma prodalo o 35 milionů kusů více. Diskety mají dny své největší slávy už roky za sebou, i když se nejen v internetových diskusích pořád vedou spory o médium, které se stalo jejich faktickým nástupcem.

Přišly CD/DVD nosiče a později USB flash disky nebo paměťové karty. Dnes se mnoho přenosů dat realizuje online a třeba některé přenosné počítače už nemají ani optickou jednotku, natož disketovou mechaniku. Nyní se zdá, že podobný osud čeká paměťové karty v kapesních zařízeních. Alespoň tedy pokud se podíváme na takový Apple iPad nebo plány Microsoftu s Windows Phone 7. Microsoft příliš nevěří ani ve světlou budoucnost velkokapacitních optických nosičů v zábavním průmyslu, takže se jeho Xbox 360 zaměřuje na online distribuci obsahu (když sázka na HD-DVD v bitvě s Blu-ray nevyšla). (CNET News)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).