Hlavní navigace

Sony prodává divizi počítačů, značka Vaio zmizí z českého trhu

7. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Počítačovou divizi od Sony kupuje investiční fond, který chce dodávky počítačů Vaio zatím omezit jen na japonský trh. Ve světě se prozatím mají jen doprodávat skladové zásoby.

Konglomerát Sony se zbavuje své počítačové divize vyrábějící zařízení značky Vaio poprvé představené v roce 1996. Kupcem je tokijský investiční fond Japan Industrial Partners (JIP). Finanční detaily transakce nebyly zveřejněny. Značka Vaio ze scény úplně nezmizí. JIP pod ní hodlá vyrábět počítače, které ale nejdříve budou dostupné jen na domácím japonském trhu.

Z ostatních trhů by se počítače Vaio měly přinejmenším dočasně stáhnout. Prozatím se budou doprodávat skladové zásoby, což platí i pro český trh. Sony se sice stahuje z tržního segmentu klasických osobních počítačů, ale nadále hodlá působit na růstových trzích tabletů a chytrých mobilů, pro které též chce nadále vyrábět součástky.

UX DAy - tip 2

S doprodejem skladových zásob počítačů Sony Vaio z českého trhu odejde další asijská značka osobních počítačů. Již od začátku letošního roku do České republiky nedodává své počítače jihokorejská společnost Samsung. Dodávky populárních chytrých mobilů a tabletů značky Samsung ale zůstávají nedotčeny.

Znovu se tak hovoří o krizi klasických počítačů a potažmo dominantní platformy Windows z dílny společnosti Microsoft. Analytici však očekávají, že trh počítačů čekají zase lepší časy. Své by k tomu mohl říci i nový CEO společnosti Microsoft, kterým byl nedávno zvolen Satya Nadella, dosavadní šéf korporátní a cloudové divize firmy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).