Hlavní navigace

Spamu zvoní hrana...?!

28. 9. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Spam, tedy nevyžádané e-maily, patří k několika otravným věcem, se kterými se v míře menší či větší každý uživatel Internetu setkává. Přestože třeba v USA už v potírání spamu pokročili kupředu, stále to není ono. O novém a zajímavém řešení firmy AT&T informuje náš nový spolupracovník Michal Zálešák.

Jistě to znáte i vy – vaše poštovní schránka je přeplněna různými letáky pochybných společností, které nabízejí nevím co, zaručeně jsou to však ty „nejlepší“ nabídky na světě, o čemž jistě není pochyb. Vždyť to tam i píší a co je psáno, to je dáno, což nás učily i naše prababičky, z nichž některé se sotva naučily číst ve vesnické malotřídce. Tato moudrost však šla s nimi. Podobná věc, chtějme či ne, však proniká i do našich emailů, čili internetových poštovních schránek. Vzhledem k cenám, které si náš „milovaný“ SPT TELECOM účtuje za telefonní poplatky by stálo za to proti podobné věci rázně zakročit. Žádné hackování serverů, ze kterých nám nevyžádaný email přišel, teď ale nemám na mysli. S jednodušším a o poznání legálnějším řešením totiž přišla firma AT&T za pomoci systému Brightmail (chytrá pošta). Zajímají-li vás bližší detaily, nenechte si rozhodně ujít následující řádky.

Před nedávnem oznámila společnost AT&T, že by do konce roku měla vyjet s novou anti-spamovou službou s pomocí monitorovací sítě Brightmail. Věřte tomu či ne, tento systém vás dokáže zbavit 80 až 90 procent nechtěných komerčních emailů, které stejně končí ve složce „Odstraněná pošta“ a dříve či později jsou vymazány úplně. V Čechách toto rozesílání ještě není tak rozšířené, ale vzhledem k tomu, že z USA přejímají a aplikují české firmy úplně vše, se toho můžeme brzy dočkat. Zvyšování cen za telefonní poplatky, i přes tarif Internet 99, nás dříve či později donutí s tímto zatím nerozšířeným fenoménem tvrdě bojovat.

Uživatelé AT&T WorldNet Service budou pod ochrannými křídly tohoto systému již od září. Oficiální spuštění pro ostatní lze očekávat během čtvrtého kvartálu. Máte-li na disku málo místo a líbí se vám tato nová služba společnosti AT&T, nevadí. Všechny potřebné soubory jsou totiž uloženy na serveru, které příchozí poštu „třídí“. Ne všichni uživatelé internetu však proti spamu bojují, jistě jsou mezi námi i tací, kteří si tyto „výhodné“ nabídky pečlivě pročítají a reagují na ně. Ano, i pro ně mám potěšující informaci. Anti-spamový systém je totiž dobrovolný, záleží pouze na vás, zda si ho zvolíte či ne.

Čísla hovoří jasně: na základě výzkumu provedeném firmou Gartner Group, 84% uživatelů již zakusilo, co to takový spam je, z čehož 31 % říká, že během jednoho týdne dostává kolem 10 spamových emailů, množství docela obtěžující. Dial-up připojení je dial-up připojení, všichni tito uživatelé jistě vědí o čem mluvím. Impulsy naskakují příliš rychle se stahující se poštou, která stejně končí v koši. Záleží pouze na vašem internetovém providerovi – cena od 2 do 10 dolarů (v závislosti na velikosti ISP) za emailový účet není jistě nikterak přemrštěná. Kromě AT&T totiž systém Brighmail s úspěchem využívají i následující sítě: Concentric Network, EarthLink Network a Juno Online Services, celkem je tato ochrana aktivována na 25 ISP. Podle tvrzení prezidenta marketingového oddělení společnosti Brightmail dokázal jejich systém od ledna roku 1999 odhalit celkem 10 milionů spamových emailů.

WT100

Co říci závěrem? Snad jen toto: Nedávejte svoji emailovou adresu k dispozici na každém serveru , který o ni požádá. Pro tento účel si raději založte zdarma emailovou schránku u nespočetného množství firem, které to nabízejí: post.cz, hotmail.com a mnoho dalších. Osobní (firemní) email by totiž neměl být zatěžován takovýmito nabídkami. Vždyť telefonní poplatky platíte právě VY. Zkuste se nad tím zamyslet, jistě vám to ušetří čas, který trávíte při kontrole Pop3 účtu. A čas jsou peníze!!

Michal Zálešák

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).