Hlavní navigace

Whois na Lupě s velkými novinkami

28. 9. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Doménová stránka a Whois, tedy dvě velmi provázané části informačního servisu Lupy, jsou vzdor své poměrně krátké existenci velmi populární. V uplynulých týdnech se vzhledem ke změnám ve správě domény .cz poněkud změnila jejich tvářnost, ale pokud jde o vyhledávání v doménách, není zřejmě nic lepšího.

Doménová stránka ve své původní podobě byla vlastně především uspokojením mých vlastních přání. Vždycky jsem si přál mít přehled o tom, kolik je právě zaregistrováno domén, jak se jejich celkový počet vyvíjí, které domény byly nově zaregistrovány a které naopak zrušeny. Právě tyto informace Doménová stránka na Lupě nabízela – samozřejmě vedle velmi komfortního prohledávání databáze domén – a bylo až překvapivé, kolik pravidelných návštěvníků si získala.

Pro Domény a Whois se používaly dva separátní zdroje dat. Informace, které jsem vyjmenoval výše, se získávaly ze souboru na gopheru EUnetu, ve kterém byl kompletní seznam všech domén v .cz, každý den aktualizovaný. Ten jsme si tedy každý den nad ránem stahovali, počítali podle něj domény a hlídali přírůstky a úbytky. Podrobné informace o každé doméně, tedy například její popis, odpovídající admin-c a podobně, se čerpaly přímo z RIPE. Pokaždé, když se někdo na danou doménu „zeptal“, vznesli jsme okamžitě dotaz na Whois RIPE a když k nám doputovala odpověd, převedli jsme ji do našeho formátu tak, aby bylo možné na jednotlivé položky ve výpisu kliknout a dostat se tak snadno například od výpisu domény k informacím o jejím majiteli.

Po změnách ve správě domény bohužel došlo k tomu, že EUnet přestal údaje o doméně zveřejňovat – nejprve úplně, později nabídl poněkud nepřehledný vyhledávací nástroj na svém webu, ale údaje „vcelku“ už uvolňovat nechce, těžko říci proč. Vzhledem k tomu jsou v současné době neaktivní ty části Doménové stránky, které informovaly o přírůstcích a podobně. Současně s tím však EUnet přestal podporovat databázi RIPE, údaje o doménách převedl do několika vlastních databází se zcela novou strukturou a data v RIPE přestal aktualizovat s tím, že výhledově plánuje zrušit i ta data, která zůstala z minula. Proto i naše hledání v RIPE začalo být pokud jde o domény neaktuální; naopak informace o autonomních systémech jednotlivých poskytovatelů, jejich routování, blocích IP adres a podobně zůstávají samozřejmě nadále aktuální.

Jak jsem již řekl, EUnet na svém webu zveřejnil vyhledávací nástroj pro databázi domén. Bohužel se však o něm nedá říci, že by byl nějak uživatelsky komfortní. Největší slabinou je rozdělení informací do třech zvláštních databází se třemi prohledávači bez možnosti propojení. Nejprve tak musíte jít na jednu stránku, tam hledat podle názvu domény. Odpovědí vám bude její výpis s přehledem subjektů – musíte si tedy zapamatovat příslušnou zkratku a jít na jinou stránku, kde můžete hledat podle subjektů. Tam získáte další výpis, kde jsou už uvedeny zkratky konkrétních osob – a musíte tedy postup zopakovat a jít na další stránku, která vám teprve řekne, o koho vlastně jde.

Zásluhou Petra Tesaříka nyní Whois dokáže vedle RIPE hledat i v této oddělené databázi českých domén a to z uživatelského hlediska poněkud příjemněji. Stačí totiž napsat třeba lupa.cz (abychom nemluvili naprázdno, tady je stránka s tímto konkrétním příkladem) a získáte tak na jedné stránce jak původní data z RIPE (pokud existují), tak data z nové databáze CZ-NICu, resp. EUnetu. Aby se to příliš nepletlo, ve výpisu jsou označeny symbolem (CZ). O úroveň níže, tedy ke konkrétním subjektům, ze z výpisu dostanete jedním kliknutím – nemusíte si tedy nic pamatovat ani chodit na zvláštní stránku s novým prohledáváním. Totéž samozřejmě následně platí i pro konkrétní osoby, které subjektu náleží. Jste-li mimochodem z této nové terminologie CZ-NICu poněkud zmateni, nic si z toho nedělejte – zdaleka nejste sami.

Vzhledem k tomu, že samozřejmě nemáme o nic lepší přístup k databázi než kdokoliv jiný, funguje toto procházení databáze tak, že každý dotaz je posílán do příslušného prohledávače EUnetu, naší přidanou hodnotou je ono provázání informací, tedy podstatně vyšší komfort pro uživatele. Bohužel však nefunguje reverzní hledání, tedy to, co bylo – a je, bohužel se starými daty – zvykem u RIPE. Není tedy možné se podívat, které domény má například určitý subjekt zaregistrované. Pokud by v budoucnu tuto možnost EUnet dopracoval, samozřejmě by se objevila i u nás.

BRAND24

Whois na Lupě jistě nepřináší žádné nové informace, ale práce s ním je nepochybně pohodlnější než jinde. Ostatně potvrzují to i velmi pochvalné ohlasy „profíků“, kteří například musí z titulu své funkce registrátora zákaznických domén u jednotlivých poskytovatelů připojení každý den několikrát hledat nejrůznější informace o doménách. Řada z nich si náš Whois velmi pochvaluje, nakonec vyzkoušejte si ho sami. Doporučují čtyři z pěti zubních lékařů.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).