Hlavní navigace

Špatně pracujícím správcům sítě může hrozit vězení

24. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zpravodajský server Novinky.cz upozornil na novinku v novém trestním zákoníku. Pokud by začal platit, správcům počítačových sítí hrozí až dva roky vězení za to, že svou hrubou nedbalostí poškodili, zničili nebo pozměnili spravovaná data a způsobili tím zaměstnavateli větší škodu. Doposud jim hrozila jen výpověď a eventuální náhrada způsobené škody. Je to hodně zásadní věc, v této oblasti poměrně průlomová. Dotýká se to velkého množství lidí a vede to k tomu, aby podobnou činnost vykonávali už…

Zpravodajský server Novinky.cz upozornil na novinku v novém trestním zákoníku. Pokud by začal platit, správcům počítačových sítí hrozí až dva roky vězení za to, že svou hrubou nedbalostí poškodili, zničili nebo pozměnili spravovaná data a způsobili tím zaměstnavateli větší škodu. Doposud jim hrozila jen výpověď a eventuální náhrada způsobené škody. Je to hodně zásadní věc, v této oblasti poměrně průlomová. Dotýká se to velkého množství lidí a vede to k tomu, aby podobnou činnost vykonávali už jen lidé, kteří této problematice rozumějí, řekl v pátek deníku Právo Karel Kuchařík, vedoucí oddělení informační kriminality policejního prezidia.

Jenže v menších firmách a organizacích nebo v některých školách často působí jako správci sítí právě jen zkušenější řadoví uživatelé vedle své hlavní pracovní náplně a novinka v trestním zákoníku by je mohla odradit od takové činnosti a zaměstnavatel by pak musel hledat jiné (nákladnější) řešení. S novinkou v trestním zákoníku nesouhlasí ani Vlastimil Pečínka, technický ředitel portálové jedničky Seznam.cz. Právu řekl: Podle mě je to problém firmy a managementu, pokud zaměstnává nekompetentní lidi. Nedbalost vidím jako porušení interních směrnic a ty nemohou být stavěny na úroveň zákonů ČR, a tedy trestně stíhat zaměstnance.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).