Hlavní navigace

SPT Telecom si chce získat popularitu?

4. 2. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Od začátku roku nabízí SPT Telecom významné slevy služeb INTERNET OnLine pro školství, zdravotnictví a tělesně postižené. Obr pomáhá chudým, a nebo se jen snaží vylepšit si pošramocenou pověst? A jak se mu to daří?

Konkrétně SPT Telecom nabízí od 1. 1. 1999 čtvrtinovou slevu pro organizace ve školství a zdravotnictví a pouhou polovinu zaplatí tělesně postižení. Sleva se vztahuje na všechny služby INTERNET OnLine. Nabídka je tedy opravdu lákavá, ovšem IMHO se za vším skrývá spíše snaha SPT Telecom nějakým způsobem kompenzovat negativní popularitu, kterou si vysloužil zvýšením poplatků za telefonní spojení a poněkud vychytralým tarifem Internet99.

Rozhodně nechci shazovat charitativní aktivity SPT Telecom. Subjekty, kterých se sleva týká, ji zcela určitě ocení, a bude-li to SPT nebo jiný ISP, kdo přesvědčí všechny střední školy, aby si pořídily připojení k Internetu, je to celkem jedno. Stejně tak je chválychodné pomáhat postiženým spoluobčanům, pro které je možná Internet ještě důležitější. Jde jen o to, že situace se má úplně jinak.

Největší náklady na Internet totiž vůbec netvoří poplatek poskytovateli připojení. Ano, i vy to samozřejmě víte – i když asi ne každý musí měsíc co měsíc při příchodu složenky za telefon překonávát rodinnou krizi, je všeobecně známo, že téma telefonních účtů je mezi internetovou komunitou docela oblíbené téma k zasmání. Ovšem pokud máte dostatečný smysl pro takovou dávku černého humoru. :)

IMHO je tedy poskytování slev pěkné gesto, ale neřeší základní problém, a to že Internet je pro spoustu lidí příliš drahý. Myslím, že není problém zaplatit měsíčně pár stovek za možnost připojení k Internetu, ale už je problém platit Telecomu další dva tisíce za to, že člověk této možnosti využije. V zájmu objektivity dodávám, že v případě tělesně postižených, SPT nabízí i zlevněné hovorné, takže jde o skutečnou charitu.

Věc má ještě jednu dimenzi. Nerad bych, aby SPT Telecom třeba tvrdil, že slevami pro školy pomáhá propagaci Internetu. Kdyby totiž telefonní poplatky byly levnější, mohly by si školy bez problémů koupit připojení k Internetu i za plnou cenu. Ale to už je takový ekonomický princip – existují-li na trhu nějaké komplementy (jako třeba gramofon a gramofonová deska, no a nebo také připojení k Internetu a telefonní hovor), snaží se firmy, které nabízejí oba produkty, snížit pořizovací cenu a zdražit provoz.

BTW jedna podmínka pro uplatnění slevy je opravdu specificky „telecomácká“ (tj. jiný ISP by ji určitě nepožadoval). Kromě nějakých těch oficiálních oštemplovaných „bumážek“, které dokazují že subjekt má na slevu nárok (tj. např. doklad o evidenci na školském úřadě), musí žadatel předložit také doklad o zaplaceném telefonním účtu za poslední tři měsíce. Pro SPT je tato podmínka dokonce natolik důležitá, že ji ve své tiskové zprávě uvedl hned na prvním místě. ;) Ne, ta podmínka je zcela pochopitelná, jenom mně jako zákazníkovi by trochu vadilo, že zřejmě a priori ke mně SPT nemá důvěru. A také by mne třeba zajímalo, jak by se na mne tvářili, kdybych sídlil v některé z nemnoha oblastí, kde je z monopolu SPT udělena výjimka, a používal např. telefon od Dattelu. Zajímalo by je tedy, jestli Dattelu pravidelně platím? :-)

Petr Tesařík

cif 24 - early cena - média


Starší, související články:

* SPT TELECOM stanovil podmínky pro Internet 99
* Internet 99 bude. Brzo.
* Internet On Line nebude mít tarif Internet 99 jako první
* Proč zatím ČTÚ nepovolil Internet 99?
* Bojkot 2: přišel a zase odešel
* Přichází Bojkot 2 – pláč na špatném hrobě
* Snaží se SPT TELECOM potopit Internet 99?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je spoluzakladatelem firmy Internet Info. V minulosti se zabýval testy poskytovatelů, v současné době studuje překladatelství a tlumočnictví na FFUK.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).