Hlavní navigace

Srovnání pěti nabídek IPTV operátorů a OTT služeb. Čím lákají zákazníky?

14. 4. 2020
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Máte doma rychlé internetové připojení a chcete se dívat na televizi přes internet? Porovnali jsme nabídky českých poskytovatelů IPTV a OTT služeb.

Na českém trhu si zákazníci mohou vybírat ze stále vyššího počtu poskytovatelů televizní nabídky prostřednictvím internetového připojení. Přibývá takových, kteří mají vlastní aplikace pro různá zařízení od smart TV po tablety, takže pak není nutné připojovat k televizoru set-top box. S výjimkou Vodafone TV je možné služby používat i ve webovém prohlížeči.

Konkurenční prostředí oživily v posledních týdnech dvě novinky. Na konci března dorazila na tuzemský trh Vodafone TV a od dubna se dosavadní firma Digi CZ přejmenovala na Telly, přičemž obměnila nabídku tarifů.

Právě Telly je vítězem z pohledu přehlednosti nabídky pro možného zájemce. Tarify znázornila přehledně a doplnila logy stanic.


Autor: Repro Telly

Zobrazení stanic zahrnutých v tarifu je u Telly velmi přehledné

Také T-Mobile a O2 TV nabízejí novým zákazníkům strukturovaný přehled televizních stanic s možností filtrace podle žánru. Pochválit musíme i Sledování TV, kde se ale popis stanic ukazuje až po přejetí myší nad jejich logy.

Prezentace nabídky nejnovějšího přírůstku na trhu, Vodafone TV, u nás bohužel naopak propadla. Sice je vyplněna marketingovými obraty typu „televize plná vychytávek“, ale i nabídka toho největšího programového balíčku se skládá z jednoho nepřehledného odstavce textu. Bez ladu a skladu nebo náznaku třídění jsou v něm jen uvedeny názvy jednotlivých programových pozic, mnohdy i více než rok neaktuální.

Prezentace nabídky Vodafone TV není zrovna uživatelsky přívětivá
Autor: Repro Vodafone

Prezentace nabídky Vodafone TV není zrovna uživatelsky přívětivá

Tarify a balíčky

Všechny ceny v následujícím textu uvádíme v základním nastavení. To znamená bez zvýhodnění poskytovaných operátorem v rámci kombinovaných tarifů (jde o nabídky jako O2 Spolu nebo T-Mobile Magenta 1). Za tarif v tomto případě označujeme jakoukoliv základní nabídku. Dodatkové nabídky, například volitelné stanice, označujeme jako balíčky.

Nabídka O2 TV
Autor: Repro O2

Nabídka O2 TV

Doplňující balíčky O2 TV
Autor: Repro O2

Doplňující balíčky O2 TV

Operátor O2 nabízí u své O2 TV tři základní tarify a dva dodatkové balíčky. Dále je zde časově omezená nabídka za 1 Kč (po dobu 30 dní) a tzv. rodinné sledování, které umožňuje sledovat O2 TV celkem až na třech zařízeních zároveň. Nabízena je i videotéka, v níž se platí zvlášť za každý zapůjčený film. Odlišností od zbytku trhu je možnost sledovat vybrané sportovní přenosy v multidimenzi. Například u živě vysílaných zápasů české fotbalové ligy můžete přepínat mezi kamerami, a to kdykoli během utkání. Tato funkce ale samozřejmě v době, kdy jsou všechna utkání zrušena nebo přeložena, není aktuálně dostupná.


Autor: Repro Sledování TV

Autor: Repro Sledování TV
Nabídka Mých 7 na Sledování TV
Autor: Repro Sledování TV

Nabídka Mých 7 na Sledování TV

Sledování TV nabízí u služby čtyři základní tarify. Jeden je „na zkoušku“, tři další jsou klasické. Poskytuje k nim celkem osm dodatkových balíčků včetně možnosti „3× smart TV“, což je obdoba rodinného sledování u O2 TV. Po vzoru satelitního Skylinku je taktéž nabízen variabilní balíček „Mých 7“. Každý měsíc si v něm můžete sestavit sadu 7 kanálů podle svého výběru.

Tarify T-Mobile TV
Autor: Repro T-Mobile

Tarify T-Mobile TV

Balíčky T-Mobile TV
Autor: Repro T-Mobile

Balíčky T-Mobile TV

Společnost T-Mobile nabízí ve své T-Mobile TV pětici základních tarifů a k nim čtyři doplňkové balíčky. Nejnižší z tarifů (XS) je aktuálně ve zvýhodněné nabídce za 99 Kč po dobu prvních dvou měsíců. I zde najdeme videotéku, na rozdíl od konkurenční O2 TV za měsíční paušál.      


Autor: Repro Telly

Autor: Repro Telly

Telly ke třem základním tarifům nabízí jeden filmový dodatkový balíček a celkem čtyři balíčky sportovní. Na rozdíl od ostatních operátorů zde nejsou součástí nejvyššího tarifu programy HBO a je nutné je přikoupit. Sportovní fandové si mohou vybrat z rozšířené nabídky balíčků s jednodenním, třídenním, týdenním a měsíčním poplatkem. 

Standardní tarify Vodafone TV bez zvýhodnění „Internet od Vodafone/UPC“
Autor: Repro Vodafone

Standardní tarify Vodafone TV bez zvýhodnění „Internet od Vodafone/UPC“

Zvýhodněná tarifní řada Vodafone TV
Autor: Repro Vodafone

Zvýhodněná tarifní řada Vodafone TV

Dodatkové balíčky Vodafone TV
Autor: Repro Vodafone

Dodatkové balíčky Vodafone TV

Vodafone nabízí tři základní televizní tarify. Zvýhodněná nižší cena je podmíněna internetovým připojením od Vodafone nebo UPC. V ceně středního i vyššího tarifu je videotéka, v ceně vyššího tarifu dále ještě HBO GO. Dále je nabízeno celkem deset dodatkových balíčků k nižšímu a střednímu tarifu. Ponechány jsou letité názvy balíčků původně používané společnosti UPC. Tři z deseti nabízených balíčků jsou různě poskládané programy z portfolia HBO.

Další poskytovatelé

Z prostorových důvodů vybíráme do srovnání pět subjektů. Z dalších stručně vybíráme:

Lepší.TV: Celá základní nabídka (117 stanic) za 199 Kč, plus HBO za 219 Kč měsíčně (první měsíc vše za 1 Kč).

Zapni.TV: 3 základní tarify – 88/107/120 stanic, 149 Kč / 249 Kč / 369 Kč, zkušební tarif na týden zdarma (51 stanic), sportovní balíček (18 stanic / 169 Kč).

Kuki: 3 základní tarify – start/malý/větší, 100 Kč / 200 Kč / 400 Kč, první dva týdny zdarma.

Nordic TV: 2 základní tarify (TV a TV Plus, 95 Kč / 395 Kč), 3 dodatkové balíčky k nižšímu tarifu TV (dětský / 85 Kč, sport / 145 Kč, příroda / 95 Kč), 2 dodatkové balíčky k oběma tarifům (film / 95 Kč a HBO GO / 145 Kč).

Všechny ceny jsou účtovány měsíčně.

Programové nabídky podle skupin a zaměření 

Pokud jde o české a slovenské plnoformátové stanice a regionální vysílání, ve všeobecné nabídce prakticky nedochází ke změnám. Všichni poskytovatelé jednotně nabízejí prakticky kompletní zrcadlo celoplošné DVB-T2 nabídky, v naprosté většině v HD rozlišení. Výjimečně se některý z nich drobně odlišuje od zbytku nabídkou SD rozlišení některého z programů (například T-Mobile podle vlastního popisu stále nabízí stanici Prima Krimi v SD). 

U regionálních televizí se nabídka liší podle poskytovatele a aktuálně uzavřených smluv. 

V nabídce všech srovnávaných poskytovatelů najdeme šest sportovních stanic: veřejnoprávní ČT Sport, dvojici Nova Sport 1 a Nova Sport 2, dvojici Eurosport 1 a Eurosport 2, a také Auto Motor Sport. Ve všech případech v HD rozlišení. 

Přestože se Telly prezentuje jako „sportovní televize“, v její nabídce stále schází dvojice Sport 1 a Sport 2 z důvodu neukončeného dlouhodobého sporu s majitelem práv – AMC Networks Central Europe. K 31. 12. 2019 totiž vypršela platnost soudem uloženého předběžného opatření a tím zanikla nutnost vysílat všechny programy z portfolia AMC Networks CE. Telly je jediným z dnes srovnávaných poskytovatelů bez těchto programů v nabídce. Na trhu je na tom podobně Lepší.TV, která rovněž tyto stanice nenabízí.

Nabídka T-Mobile TV postrádá stanice z portfolia SPI – FightBox a Fast & Fun Box. V portfoliu O2 TV nenajdete dvojici Arena Sport 1 a Arena Sport 2.

Jak už bylo řečeno, jediným poskytovatelem, jehož nejvyšší nabídka neobsahuje kompletní portfolio skupiny HBO, je Telly. V jejím případě je nutné připlatit za extra balíček se třemi stanicemi HBO, dvě HD stanice Cinemaxu jsou součástí velkého tarifu. Zcela se musíte obejít bez filmových kanálů AMC nebo Film+.

Jediným poskytovatelem, u kterého není v žádné z nabídek přítomna trojice programů AXN, je dlouhodobě O2 TV. Sledování TV je pro změnu dlouhodobě jediná platforma, v jejíž nabídce je program se zaměřením na artovou tvorbu FilmBox Arthouse.

Tabulka: Srovnání filmových stanic (PDF)

Ve skupině dokumentárních stanic se T-Mobile TV odlišuje od ostatních služeb tím, že nabízí exkluzivně BBC Earth v češtině, a to od tarifu M výše. V nabídce všech poskytovatelů jsou ověřené klasiky jako Prima Zoom HD, National Geographic HD a NG Wild HD, trojice programů z portfolia Viasat (vše HD) nebo Animal Planet HD. 

V nabídce všech poskytovatelů je rovněž program History, který je distribuován v HD (mimo O2 TV, kde je dostupný v SD a v nejvyšším tarifu Zlatý). Opět s výjimkou Telly je u všech ostatních čtyř dostupné rovněž Spektrum HD. Programy skupiny Discovery Communications jsou mezi poskytovateli poměrně fragmentovány, část je nabízena v SD, část v HD, ne vždy jsou nabízeny všechny. 

Hudební fanoušky zřejmě zklame, že v nabídce Sledování TV stále absentují programy z portfolia Viacom, tedy MTV nebo VH1. V téže nabídce také ale nalezneme kompletně zastoupené Óčko (SD i HD, v závislosti na tarifu), klasiku zde zastupují Mezzo a Mezzo Live HD. O2 TV rovněž nabízí Mezzo doplněné o C Music TV. T-Mobile TV zas poskytuje dva programy z rozsáhlého portfolia Stingray: Bravu a dJazz. Rockovou stanici Rebel naleznete v nabídkách od Vodafone, O2 a T-Mobile. 

Tabulka: Srovnání hudebních stanic (PDF)

Dětskou stanici Lala TV najdeme kromě Vodafone TV u všech ostatních poskytovatelů. Jinak dětské programy spíš ubývají, z trhu zmizela třeba Tuty nebo Megamax. Jistotou v nabídce jsou veřejnoprávní ČT :D (Déčko), své pozice drží Disney Channel a programy se značkou Nickelodeon.

UX DAy - tip 2

Pokud chcete sledovat Sky News, najdete ho u Sledování TV. Ostatní poskytovatelé dávají mezi zpravodajskými stanicemi přednost CNN a BBC World News. O2 TV navíc přidává Al Jazeeru, T-Mobile CNBC. Euronews naleznete ve Vodafone TV a T-Mobile TV, u všech pěti poskytovatelů i France 24 (buď v jedné, nebo ve dvou jazykových mutacích). Nabízeny jsou i hlavní německé veřejnoprávní programy (T-Mobile TV), Telly kromě poměrně velkého balíku polských a maďarských programů nabízí komerční Pro Sieben, RTL a Sat1. O2 TV k RTL přidává ještě RTL2 a Vox, tamtéž naleznete i ruský filmový TV1000 Ruskoje kino (spadá pod MTG/Viasat, v tarifu Zlatá nebo balíčku Svět). Kompletní portfolio ruské státní skupiny Pěrvyj kanal nabízí Sledování TV, jeho část i T-Mobile. V nabídkách jsou i italské, španělské nebo vietnamské programy.

Na závěr srovnání nabídek pro dospělé, kde byla do O2 TV a Sledování TV nasazena PornHub TV HD. V nabídce Sledování TV naleznete i program v UHD rozlišení pod názvem Extasy 4K.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).