Hlavní navigace

Srovnání set-top boxů pro IPTV služby Lepší.TV a SledováníTV v plné firemní specifikaci

16. 1. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

V dnešním článku si podrobně představíme set-top boxy dvou IPTV služeb. Nejprve nejnovější přírůstek na českém trhu, první 4K box v České republice od Lepší.TV, poté se zaměříme na SledováníTV.

Na úvod představíme modely aktuálně nabízené k dané službě v České republice, poté se zaměříme na přístroje ve firemní specifikaci nabízené na různých trzích. 


Autor: goNET

Set-top box pro Lepší.TV + ovladač

Několik aktuálních screenshotů z provozu. První ukazuje hlavní menu televize, druhý ukázku EPG, třetí vysílání v HD, čtvrtý vysílání v SD.


Autor: Zelinet.cz

Set-top box pro SledováníTV + ovladač

Přestože jsou oba přístroje vyrobeny pro Android TV, jedná se o rozdílné generace.

Box Lepší TV podporuje 4K UHD rozlišení, používá kodek H.265 a standard HDMI 2.0a. OS Android 6.0.1. Tržní označení X96 – S905X.

Box SledováníTV má podporu 1080p rozlišení maximálně, staršího kodeku H.264 a standardu HDMI 1.4a. OS Android 4.2. Tržní označení M6 (AML-8726 MX).

Tím však ovšem nechci nikterak sugerovat, že je jeden z přístrojů horší či lepší, jsou to STB odpovídající době uvedení na trh a tehdejšímu a aktuálnímu vývoji technologií.

Většina všech dále představovaných přístrojů vznikla ve Zvláštní ekonomické zóně Shenzhen (Šen-čen), v čínské provincii Guangdong (Kuang-tung, nebo podle svého správního střediska více známý jako Kanton). Tato zóna přímo sousedí na severu s Hongkongem a kromě čínských společností, zaměřených na export, jsou zde umístěny i výrobní pobočky velkých světových firem. Zahrnuje v podstatě celé jádro města Šen-čen, konkrétně čtyři z celkových šesti městských obvodů. Jedním z nových projektů je i dále představovaná platforma „X“.

Přístrojové řady platformy „X“

Ze základu konstrukčního řešení X96 a vyššího vychází high-endová řada H 96 a její různé klony. Používá nejnovější SoC Amlogic S912, má rovněž zvýšený výkon a s tím spojenou zvětšenou velikost pamětí.

V tomto článku se budeme podrobně zabývat pouze řadou X 96, která je aktuálně jako jediná v ostrém provozu u operátora v České republice. K ostatním modelovým řadám platformy „X“ i z ní vycházející high-endové řady H se vrátíme v dalších článcích.

Řada X 96

Modelová řada je tvořena přístroji specifikace Standard a Plus, rozdíl je ve velikosti pamětí RAM a Flash. Všechny přístroje jsou postaveny na stejném SoC Amlogic S905X.

Základní popis

1G + 8G (Standard), 2G + 16G (Plus). První číslo je velikost RAM, druhé číslo velikost Flash paměti.

Podle trhu je nabízen buď jako Media Center s dedikovaným tlačítkem a ovládáním pro Kodi (většinou Asie), nebo jako OTT 4K box, kde je tato sekce nahrazena ovládáním TV přijímače (Evropa a Amerika).

Z hlediska nabídky se ještě dělí na dva druhy:

  • set-top box pouze s dálkovým ovladačem
  • set-top box s dálkovým ovladačem a/nebo bezdrátovou klávesnicí (s touchpadem).

Technická specifikace

Přípojná místa

Ukázka OEM barevného řešení

Nahlížíme dovnitř

Základní deska verze s 2 GB ROM Nanya – vrchní pohled

Základní deska verze s 2GB ROM Nanya – spodní pohled

Další podporované funkce

Pomocí jednoduchého držáku (2) a externího IR přijímače je možno upevnit set-top box kupříkladu na zadní stěnu televizního přijímače. Zcela skrytá instalace (uvnitř nábytku) bohužel není možná.

Doporučenou a testovanou značkou periférií je Rii společnosti Shenzhen Riitek Technology Co.

Podpora všech masově rozšířených síťových adaptérů

Hlavní obrazovka (totožná pro všechny modely)

Soukromý názor autora je, že barevné odlišení dlaždic mohlo u boxu pro Lepší.TV zůstat, je pro uživatele přehlednější a vypadá lépe graficky. Totéž i u spodní lišty aplikací.

Základní model 1G + 8G

Model Plus 2G + 16G

Přístroj s příplatkovou bezdrátovou klávesnicí Rii i8 a i8+ a jejími klony

Přístroj s příplatkovou Air Mouse Tronsmart TSM – 01 nebo C – 120

Zajímavosti

Přístroj v černo-zlatém balení

Seznam podporovaných jazyků

Při nákupu set-top boxu, a to nejen v asijských e-shopech, se může nepozorný zákazník stát obětí hned dvou nástrah. Za prvé: v nabídce některých online nákupních galeriích je ještě jiná verze téhož přístroje pod stejným označením. Má chipset S905 (který je sice v benchmarku AnTuTu označen za výkonnější, ale postrádá HDR a VP9) a starší verzi OS Android 5.1 Lollipop. Obvykle bývá nabízen jen ve verzi 1G+8G, ale za stejnou cenu jako plně vybavený 2+16 nové verze, mnohdy je v této ceně i bezdrátová klávesnice. Nutno vyhodnotit, čemu dát přednost, těchto nabídek je ovšem již minimum s nástupem verze chipsetu S905X.

Zdroj údajů CNX Software, tabulka Nexbox

Nástraha číslo dvě: že Číňané kopírují úspěšné výrobky světových značek, o tom bylo napsáno tolik, že nebude přidávat další. Ovšem, a nejen v případě tohoto přístroje, došlo toto na nový level, kdy Číňan kopíruje jiného Číňana. A nejedná se zde o tolik oblíbené klonování původního zařízení a následný prodej v původní specifikaci pod vlastní značkou, ale o napodobení, jeho co nejlacinější výrobu a následný prodej.

Probíhá (alespoň na asijských e-shopech) dvěma způsoby: buď je přístroj nabízen s velkou slevou, nebo i za cenu originálu. Obvykle pak uživatelé takových přístrojů hlásí nefunkčnost některých věcí, nestabilitu softwaru, padající Kodi atd. atd. ad nausea. Jak upozorňují některé technologické webové stránky, v e-shopech lze takové kopie velice špatně rozeznat, neboť na reklamních fotografiích obvykle nebývá typový štítek, který je hlavním indikátorem toho, zdali jde o originál, či o napodobeninu nebo kopii. Originální X96 má na štítku vždy přímo uvedenou (natištěnou) velikost obou pamětí.

Dálkové ovladače přístroje

Nyní si představíme druhy dálkových IR ovladačů k přístroji a dále některé periférie, zmíněné v textu a na obrázcích, konkrétně bezdrátové klávesnice Riitek modelové řady Rii Mini i8.

Bezdrátová klávesnice Riitek Mini i8

Bezdrátová klávesnice Riitek Mini i8S

Verze i8s je novější provedení z roku 2016 modelu i8, představeného společností Riitek v roce 2012. Je určena pro evropský trh a je mezičlánkem mezi standardní i8 a více vybavenou i8 Plus. Specifikace a funkce zůstaly stejné jako u i8.

Bezdrátová klávesnice Riitek Mini i8S Backlit

Jak napovídá název, jedná se o klávesnici s podsvícenými klávesami a zvláštním tlačítkem na řízení jasu zmíněného podsvícení. Vše ostatní totožné se standardní verzí.

Bezdrátová klávesnice Riitek Mini i8 Plus

U verze Plus se jedná o další vývojový stupínek, aktuálně se jedná o dva modely, jeden používající klasické IR a druhý Bluetooth ve verzi 3.0. Klávesnice je rovněž podsvětlená, vyrábí se v různých barvách a volitelně i s hebrejskou či ruskou lokalizací a příslušnými popisky kláves.

A dále: jsme opět u napodobování. Tento výrobek je zcela zjevná napodobenina originálu Rii Mini i8 Plus, prodávaná za 10 USD s dopravou zdarma. Prodejce se řídí zajímavou filozofii: zákazník stejně obal výrobku vyhodí, proto je tento dodáván jen v bublinkové fólii. O výhodnosti takové koupě, stejně tak o korektním fungování klávesnice, lze úspěšně pochybovat.

Proto jsou originální klávesnice od Riiteku (samozřejmě balené v kartonové krabici) označeny speciální samolepkou, tzv. „pečetí pravosti“.

Šipkou je naznačena „pečeť pravosti“, kde je pod stíracím stříbrným políčkem uprostřed skryt unikátní kód. Po zadání tohoto kódu na stránkách společnosti si může zákazník zkontrolovat, zdali koupil originální výrobek společnosti Riitek. Jako u všeho, objevily se i padělané „pečeti pravosti“.

Zde ještě galerie klonů klávesnicí Riitek, vyráběných podle originálních specifikací.

Konference WebTop100 2024 Digitální marketing

Zoomtak M

Řešení Zoomtak M je chráněno čínským průmyslovým patentem. V tomto článku bude pojednáváno pouze o modelu M6 postaveném kolem chipsetu Amlogic AML-8726 MX, používaném partnery služby SledováníTV.

Technická specifikace chipsetu

V České republice jsou pro službu SledováníTV nabízeny jednotlivými partnery dvě verze tohoto STB. První z nich, označený logem Android, je originál od firmy Zoomtak, u druhého, označeného jako „Smart Player“, jsem výrobce nedohledal.

Technická specifikace

Přípojná místa

Podrobný popis všech přípojných míst přístroje

Hlavní menu modelu M6

Uživatelské prostředí (Win8 style – verze Ultimate)

Zoomtak M6 Ultimate

NewNow M6 Ultimate

Přehled používaných dálkových ovladačů

Originální M6 od Zoomtaku, který však již není v nabídce.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).