Hlavní navigace

Startuje Prima Zoom, čtvrtý kanál skupiny Prima. Nenaladí ho ale všichni

1. 2. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

UVNITŘ GALERIE – Multiplex 3, v němž už Prima Zoom delší dobu vysílala textovou informaci a upoutávky, má stále „hluchá místa“ s horším nebo vůbec žádným pokrytím

Liberecko nadále s „rušičkou“ Ještěd – Černá hora

Úderem osmé hodiny večer dnes zahájí vysílání v pořadí už čtvrtý televizní kanál skupiny Prima, dokumentární Prima Zoom. Program, který cílí na podobné publikum jako ČT 2 a inspiroval se i výsledky sledovanosti veřejnoprávní Dvojky, však nenaladí úplně všichni diváci. Stejně jako Prima love totiž vysílá primárně v celoplošném pozemním multiplexu 3, který má horší pokrytí než multiplex 2 s prvními dvěma kanály Primy – Primou family a Primou Cool. Televizní novinku tak pozemní cestou nechytí třeba lidé na Domažlicku, Příbramsku, v okolí Sázavy, Beskyd, na Břeclavsku nebo Znojemsku.

Horší signál multiplexu 3 mají i nadále diváci na Liberecku a části severovýchodních Čech, kde se navzájem ruší dva vysílače: Černá hora a Ještěd tu šíří tuto vysílací síť na shodném kanálu 60, aniž by šlo o jednofrekvenční síť. Kvůli tomu programy multiplexu 3 nenaladí, nebo jen s obtížemi, i diváci, kteří bydlí i přímo pod Ještědem nebo na dohled od Černé hory. Situace je ale podle Českých Radiokomunikací, které síť prostřednictvím své dceřiné společnosti Czech Digital Group (CDG) provozují, neřešitelná, protože Český telekomunikační úřad (ČTÚ) třetímu multiplexu dosud nepřidělil náhradní vysílací kanál, který by využila na jednom z těchto vysílačů.


Zdroj: Czech Digital Group

Pokrytí multiplexu 3 není tak kvalitní jako u multiplexu 2, v němž vysílá hlavní kanál Primy a Prima Cool

Prima Zoom na všech kartách Skylinku a CS Linku

Ovšem i ČTÚ zřejmě nebude na vině, protože „nemá kde brát“. Sousední Polsko začalo spouštět vlastní digitální multiplexy a jen pomalu opouští analogové vysílání, takže je těžké najít v pohraničí vysílací kanál, který by se dal mezinárodně zkoordinovat. Diváci, kteří multiplex 3 na Liberecku, Semilsku a blízkých oblastech nenaladí, tak musí počítat s tím, že Primu Zoom pozemní cestou ještě nějakou dobu neuvidí. A stejně tak i lidé, kteří bydlí v oblastech bez pokrytí této sítě. Výjimkou jsou diváci na Svitavsku, kterým CDG spustila dokrývač na Kamenné Horce, odkud už vysílají i multiplexy 1 a 2. Novou síť naladí diváci na kanálu 60 (primárně ve Svitavách a Moravské Třebové).

Kromě DVB-T zvolila FTV Prima jako další primární distribuční trasu Primy Zoom satelit. Dokumentární kanál je k dispozici všem zákazníkům satelitních služeb Skylink a CS Link na pozici 23,5 stupně východně. Prima Zoom je na všech kartách M7 Group, která je provozovatelem obou satelitních platforem. Objevit by se tedy měla i v nabídce T-Mobile televize, která je „přebarveným“ Skylinkem. Ostatní satelitní, kabeloví a IPTV operátoři si mohou signál Primy Zoom brát z DVB-T nebo primární satelitní pozice. Vzhledem k tomu, že jde o celoplošný program s licencí pro DVB-T, musí ho kabelové společnosti zařadit povinně.


Foto: DigiZone.cz

Primární satelitní distribuční cestou Primy Zoom budou služby Skylink a CS Link na pozici 23,5 stupně východně. HD kvalitu ale u tohoto programu nečekejte.

Na internetu bude až 60 % pořadů Primy Zoom

Někteří kabeloví operátoři ale tuto povinnost chápou tak, že nemusí nový pozemně šířený program vysílat v kabelovém standardu DVB-C, nýbrž v pozemním DVB-T. Záleží společnost od společnosti. Největší IPTV operátor v zemi, společnost Telefónica, již oznámil, že Primu Zoom ode dneška zařazuje do snížené základní nabídky O2TV Start na pozici 53. Na internetu Prima Zoom vysílat nebude, některé jednotlivé dokumenty z jejího programu ale bude možné přehrát na webu PrimaPlay.cz nebo www.prima-zoom.cz. Podle šéfa internetové divize Prima Online Daniela Grunta by mělo jít zhruba o 60 procent veškerého obsahu lineárního vysílání Primy Zoom.

Nový kanál Primy bude nasazovat premiérové dokumenty výhradě večer od 20 do 23 hodin. Denně tak nabídne tři nové snímky, po zbytek vysílacího času (8:00 – 20:00 hod., 23:00 – 02:00 hod.) je bude reprízovat. Výjimkou je tento víkend, kdy ještě nebude co reprízovat, a tak veškeré vysílání Primy Zoom bude premiérové. Každý den se přitom večerní premiérový prime time zaměří na jiné téma. Pondělí bude patřit Největším katastrofám, úterý půjde Po stopách historie, středa nabídne Fascinující přírodu, čtvrtek Zaostří na války, pátek se bude věnovat Úžasným oceánům, sobota Zázrakům z říše zvířat a neděle odhalí Tajemství vesmíru.

Vysílání Primy Zoom zahájí dnes ve 20:00 cyklus Mořští velikáni:

HD kvalitu od Zoomu nečekejte

Ačkoli Prima nakoupila pro svůj dokumentární kanál výhradně premiérové zahraniční dokumenty z produkce velkých světových studií, takže je bude mít k dispozici v nativním HD rozlišení, vysílání Primy Zoom ve vysokém rozlišení se diváci nedočkají. „Samozřejmě tuto diskusi vedeme, ale pořád to je v tuto chvíli tak, že HD je pro diváckou obec spíš marginální otázka. Vysílat budeme v SD, situaci okolo HD monitorujeme, ale rozhodně pro nás není prioritní,“ řekl v nedávném rozhovoru pro DigiZone.cz programový ředitel FTV Primy Petr Vladyka. Vyloučil i možnost poskytování studiového HD signálu operátorům placených televizních služeb.

Konkurenční ČT 2, vůči níž se chce Prima Zoom vymezit, přitom v HD kvalitě vysílá například v síti největší tuzemské kabelové společnosti UPC nebo u jihomoravského Self servisu. Právě dokumenty, zejména přírodovědné, totiž nejlépe vyniknou právě v HD kvalitě. Oba programy se budou v hlavním vysílacím čase přímo přetahovat o diváky dokumentů, protože ČT 2 je již od loňského roku nabízí každý den od 20 hodin a většinu dní v týdnu hned dva za sebou. Od loňského podzimu navíc posiluje původní české dokumenty, s nimiž Prima Zoom ve vysílání nepočítá. České snímky jsou přitom sledovanější než zahraniční.

Připomeňte si, jak FTV Prima začátkem ledna představovala Primu Zoom:

BRAND24

Některé dny se ČT 2 se Zoomem tematicky „potkají“

Zajímavé je tematické zaměření jednotlivých dnů na ČT 2 i Primě Zoom. V pondělí se spolu utkají válečné dokumenty na Dvojce s největšími katastrofami na Primě Zoom, v úterý „civilizační“ dokumenty na ČT 2 s historickými na Zoomu, ve středu cestopisy na Dvojce s přírodovědnými na Zoomu, ve čtvrtek „vodní svět“ na ČT 2 s válečnými dokumenty na Zoomu, v pátek přírodovědné a „vesmírné“ dokumenty na Dvojce s oceány na Zoomu, v sobotu mýty a fakta o historii na ČT 2 se „zvířátky“ na Zoomu a v neděli české dokumenty na ČT 2 se snímky o vesmíru na Zoomu.

Dokumenty jsou mezi českými diváky v hlavním vysílacím čase hojně vyhledávané, za poslední rok si na ČT 2 získaly poměrně silné publikum, které odmítá program mainstreamových plnoformátových televizí. Nezřídka se na hlavní dokument Dvojky od 20 hodin dívá 300 tisíc a více lidí. Ti se nyní patrně rozptýlí mezi ČT 2 a Primu Zoom, i když velkou roli bude hrát dostupnost nového programu Primy a fakt, že část diváků s vědomím, že Zoom bude večerní dokumenty několikrát týdně opakovat v jiných časech, může dát večer přednost premiérovým snímkům na ČT 2 (a diváci v Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji mohou sledovat dokumenty každý večer na Východočeské televizi V1).

Podíváte se dnes večer na start Primy Zoom?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).